Американски оператори саботирали въвеждането на стандарта eSIM

Американски оператори саботирали въвеждането на стандарта eSIM

Американското министерство на правосъдието е започнало разследване срещу операторите AT&T и Verizon. Причината е, че двете компании са се опитали да наложат съвместно с GSM асоциацията (GSMA) стандарт за вградени карти eSIM, който позволява заключване на устройствата към определена мрежа.

Това от своя страна практически обезмисля цялата концепция на eSIM, която трябва да позволи на потребителите свободно да сменят оператори по всяко време, без да се налага да сменят карти. Идеята на eSIM е вашият мобилен абонамент да не е свързан с физическа SIM карта, както е в момента, което би улеснило ползването на услуги от друг оператор.

Към момента eSIM технологията се използва предимно в умни часовници, но присъства и в телефони като например Google Pixel 2 за Project Fi. Разследването срещу двата оператора е дошло след сигнали на Apple и друг мобилен оператор, който обаче не е назован. В същото време от AT&T и Verizon са определили стартиралата процедура като много шум за нищо. От GSM асоциацията потвърдиха, че поради разследването за момента е спряна разработката на последната спецификация на eSIM.

Източник: New York Times