Android 9 Pie все още има дял 0.1%

Google публикуваха актуални данни за разпространението на различните версии на Android сред устройствата с достъп до Play Store към 28 септември. От тях става ясно, че актуалното издание на операционната система все още не може да достигне прага от 0.1%, за да бъде включено в статистиката. Това е логично, защото към днешна дата Android 9 Pie е наличен само за устройствата от серията Pixel и за модели на OnePlus, Essential, HMD Global (Nokia), Sony, Xiaomi, Vivo и Oppo, които получиха достъп до тестовата програма. Nokia 7 Plus вече получава финалното издание на платформата, а малко по-рано и OnePlus 6.

Съвсем резонно двете издания на Android 8 Oreo продължават да набират скорост и вече имат дял от 19.2%, което е ръст с 4.6% спрямо предходната статистика. Най-популярната версия на Android продължава да е Nougat с дял от 29.3%, но при нея започва да се забелязва постепенен спад в разпространението. При останалите издания няма особени промени, а интересното е, че античните версии от 2.33 до 4.4 включително продължават да отбелязват солидно присъствие с над 11%.

Източник: Google

 • Е да. Причината е, че в някои държави е забранено, но не във всички...
  Вито
 • А има ли причина обвързана със сигурността или нещо друго сериозно и основателно да махнат такава функция или всичко е маркетинг и решения без даване на сметка за последствия?
  radko89
 • [Quote]The developers of both CallRecorder – ACR and BoldBeast Android Call Recorder have confirmed that Google has closed off the workaround they used to record calls, leaving root-only methods the only way to record your phone calls.[/Quote] С тва си решение нямам особен зор за пая. Моят модел вече получава ъпдейта в различни европейски страни, но забраната за запис на разговор без рут за сега ме отказва от 9. Не, че се оплаквам от 8, напротив. За това и не виждам причина да ъпдейтвам при положение, че режат основна функция, която ползвам с помощта на Boldbeast.
  Вито
 • Това с жестовете го има и като приложение от xda за по-старите. Нотификациите бяха по-удобни преди - по-бързо виждаш и превключваш между приложенията.
  tzincbg
 • Нима очакваш някаква огромна външна разлика при всяко ново издание на Android? Нови api-та, нов изглед на notification (става въпрос за чистия Android), нов начин на управление с жестове вместо onscreen бутони и още работи, които с едно търсене в google ще ги намериш стига да имаш желание ;)
  centur
 • Добре. Хайде сега кажи какъв е плюсът да имаш 9 вместо 7 със същите security updates? Да, с 5 има осезаема разлика, а с 4.4 голяма. Но не питам за това.
  tzincbg
 • Нищо ново :S Чак догодина може би ще са на около 10 - 15 % от устройствата и то след февруари - март, когато пуснат новите устройства в продажба. Така за пореден път Android потребителите ще останат с пръст в уста и ще се самозаблуждават, че "няма разлика" с Android 8 (7, 6, 5 и 4), защото само цифричката се била сменила :D
  centur
 • [Quote]Всъщност манията по обновяванията е напълно излишна. С какво 8 е по-добър от 7 или от 4 или дори от 2.1 ?[/Quote] Със същото, с което SD 845 е по-добър от 835, а той - от 820. Продължавайте да защитавате любимите си марки и да нападате "врага".
  muamamu1
 • Всъщност манията по обновяванията е напълно излишна. С какво 8 е по-добър от 7 или от 4 или дори от 2.1 ? Малко повече настройки тук таме някакви подобрения. Малко промени във външния изглед. И това е. Ако новия андроид работи по-бързо от стария, това е много повече заради по-добър хардуер, а не заради реално ускорение на софтуера. Средния потребител едва ли ще ползва "уникалните нови функционалности" на Андроид 9. Както и много потребители са доволни от Windows XP и не изпитват нужда да го сменят. Цялата паника, която се вдига около новите версии на Андроид е абсолютно безмислена и цели да се продадат новите устройства за сметка на старите, които "не се поддържат".
  todortk
 • По-добре ли е да дойде по-бързо и да има сто бъга? Чака се, не мися, че е болка за умиране.
  NickRey
 • Съгласен съм.Има си забавяне като цяло
  BANANA_18
 • @NickRey Пай е изкарана на 6 Август 2018. За 2 месеца не може да направи 0.1%. 50-52% от андроидите са с версия от 2015 или по-стара. И това е въпреки че хардуера на повечето устройства позволява по-нови версии на ОС.
  npet
 • Е, нормално е, до два три месеца ще има повече.
  NickRey
 • Цифрите говорят достатъчно - Андроид и поддръжка/обновяване са несъвместими понятия.
  npet