Настъплението на безогледалните фотоапарати

Настъплението на безогледалните фотоапарати

Цифровите технологии промениха фотографията, а през последните години смартфоните станаха легитимно средство за запечатване на интересните моменти около нас в снимки и видео. И докато смартфоните се сдобиват с все повече камери, компенсират физическите си ограничения с хитри софтуерни алгоритми и на практика убиват пазара на евтини джобни фотоапарати, пазарът на фотоапаратите със сменяема оптика от висок клас се готви да претърпи сериозна промяна. Ключовата дума е безогледален, а целта на основните играчи в сектора е да предложат пълноформатни модели, с които да заменят класическите DSLR устройства.

Sony е пионер в този специфичен сегмент с премиерата на A7 и A7R през 2013 година, но на останалите големи производители им трябваха 5 години, за да отговорят подобаващо. Преди няколко седмици Nikon и Canon анонсираха първите си безогледални пълноформатни фотоапарати, а през тази седмица това направи и Panasonic, която избра да си сътрудничи със Sigma и Leica, като възприеме разработения от германците байонет L. За устройствата на Panasonic ще трябва да изчакаме до следващата година, но засега системата се очертава като много обещаваща.

Премахването на огледалото и пентапризмата позволява на обектива да бъде поставен по-близо до сензора, намалява размерите на фотоапарата, позволява безшумна работа (при ползване на електронен затвор), редуцира вибрациите, които могат да доведат до размазване на снимките и т.н. Списъкът с предимства може да бъде продължен, но в случая е важно, че индустрията най-сетне е готова масово да заложи на технология, която компания като Panasonic използва вече 10 години - първият Micro Four Thirds модел е Lumix DMC-G1, който излиза в Япония в края на 2008.

По данни на Futuresource през 2017 година продажбите на фотоапарати са се увеличили за първи път от 2010 година насам, което до голяма степен се дължи на търсенето на безогледални фотоапарати със сменяема оптика. С премиерата на нови безогледални фотоапарати и съответните обективи производителите ще се опитат да убедят потребителите да инвестират в новите системи. Още повече, че през годините недостатъци като ниската резолюция на електронния визьор и забавеното показване на картината в него бяха отстранени.

Предложенията на Panasonic може и да се забавят до следващата година, но обявеното за тях на photokina може да накара мнозина да почакат още няколко месеца. Двата модела Lumix S1R и S1 се различават главно по резолюцията - 47МР и 24МР, но предлагат масивен корпус с ергономична форма, която според компанията е създадена по предложения на потребителите. Отново откриваме двойна система за оптична стабилизация (в тялото и в обективите) и запис на 4K 60p/50р видео с характерното за компанията високо качество.

Добавени са и два слота за карти с памет - функция, която се цени много от фотографите и не е налична в новите безогледални предложения на Nikon и Canon. Изборът на съществуващ байонет също има своите ползи, най-очевидната от които е наличието на повече обективи при старта на продажбите. В момента Leica има 13 (скъпи) обектива, а Panasonic обещава над 10 обектива до 2020 година, като в рамките на година след анонса на системата ще пусне три.

Sigma също ще предложи обективи за байонета L плюс адаптер за съвместимост със своите SA и Canon EF обективи, така че на разположение ще има много обективи за системата. Leica вече има 5 фотоапарата с байонета L, а догодина очакваме не само двата фотоапарата на Panasonic, но и пълноформатен модел на Sigma, който ще ползва Foveon сензор. Както споменахме, все още има много неизвестни за характеристиките и цената на Lumix S1R и S1, но очакваме те да се разсеят в началото на следващата година. По отношение на цената не е изключено тя да бъде сравнима с тази на предложенията на конкурентите. Мнозина се надяват да видят и запис на 4K 10-bit 4:2:2 видео, но засега няма потвърждение за това.

Междувременно Sony се наслаждава на преднината си при безогледалните пълноформатни фотоапарати и на photokina не представи никакви нови продукти, което май се случва за първи път. Все пак компанията разкри, че планира 12 нови обектива с байонета Е, но засега не е ясно кога ще се появят на пазара. Заедно с това компанията обяви, че работи по нова технология с изкуствен интелект, която ще позволи на фотоапаратите й с технологията EyeAF да фокусират не само върху очите на хора, но и на животни. Не е изключено Sony да е запазила премиерите за по-късно - говори се, че ще има медийно събитие в средата на октомври, което може да донесе новини за ново фотографско оборудване.