Android Nougat ще пречи на ransomware атаки, твърди Symantec

Android Nougat ще пречи на ransomware атаки, твърди Symantec

През последните години случаите на ransomware атаки станаха все повече и започнаха да засягат все повече и различни типове устройства. Принципът на действие обаче е един и същ – зловреден код ограничава достъпа до потребителската информация в засегнатото устройство и приканва потребителя да плати откуп, като преведе определена сума в онлайн акаунт, който трудно може да бъде проследен.

Тези атаки не са рядкост и при Android, но според Symantec, в Android Nougat има код, който ще попречи на част от ransomware софтуера да променя потребителската парола за достъп до устройството. Става дума за промени в resetPassword API, които позволяват този интерфейс да се ползва само за първоначално задаване на парола, но не и за нейното ресетване. Така зловредни приложения няма да могат да променят зададени от потребителите ПИН, парола или фигура за заключване.

Това обаче означава, че потребителите, които не използват някакъв начин за заключване на устройството си, са подложени на риск, защото добре създадено атакуващо приложение може само да постави парола. Така че е добра идея да защитите устройството си и да внимавате откъде изтегляте софтуер. Повече за ransomware заплахите има и в българския блог на ESET.

Източник: Symantec