Android Wear 2.0 е сериозен ъпдейт на платформата за носима електроника

Android Wear 2.0 е сериозен ъпдейт на платформата за носима електроника

По време на конференцията I/O Google обяви сериозен ъпдейт на платформата за носима електроника Android Wear, който носи множество промени. Обновяването е с номер 2.0, което би трябвало да подскаже значимостта му – с него идват обновен интерфейс, следващ принципите на Material Design; възможност часовниците да правят повече неща без да са свързани със смартфон; нови начини за улесняване на комуникацията и още. Новата версия е базирана на Android N и поддържа функции като Data Saver, Java 8, нови emoji и др.

Една от най-големите добавки е възможността приложенията в часовниците да се свързват с интернет директно през Bluetooth, Wi-Fi или мобилна връзка – т.е. вече не разчитат за това на свързаните с тях телефони. Часовниците вече могат да използват Wi-Fi, когато смартфоните са извън обхвата на Bluetooth, но според Google новите възможности би трябвало да осигурят по-функционални приложения за потребителите на Android Wear с iOS. Това е така заради ограничения достъп на Android Wear до API, който налага Apple – приложенията вече ще могат да заобиколят това като се свържат с интернет директно.

Android Wear 2.0 добавя и API, които ще позволят на приложенията да показват различна допълнителна информация в дигиталните циферблати, а натискане върху нея ще зарежда конкретния софтуер. Така ще отпадне необходимостта от създаване на циферблати, които са специализирани в показването на определена информация – например данни за времето или фитнес детайли. Нужни са само циферблати и приложения, които поддържат новите API.  Промените в интерфейса включват нови карти с информация, които са с тъмен фон за пестене на енергия в часовниците с OLED дисплеи.

Добавен е нов режим за известяване за входящи нотификации чрез малки икони върху циферблата, а по отношение на комуникацията е включена малка клавиатура за въвеждане на текст и режим за разпознаване на ръкописен текст. Платформата прави и промени по отношение работата с Google Fit, така че часовниците да станат по-добри в отчитането на физическата активност. Финалното издание на платформата ще е готово тази есен, а в момента е налично тестово, което засега е съвместимо само с LG Watch Urbane Second Edition и Huawei Watch.