Apple е копирала дизайна на iPhone от Sony, твърди Samsung

Apple е копирала дизайна на iPhone от Sony, твърди Samsung
Когато през следващата седмица патентните дела между Samsung и Apple започнат да се гледат в американския съд, основната защита на Samsung ще е свързана с твърдението, че дизайнът на iPhone съвсем не е оригинален, твърди инфорация на AllThingsD. Затова и Apple е компания, не по-малко от Samsung копираща идеи. В основата на това твърдение е интервю от далечната 2006 г. на BusinessWeek с дизайнерите на Sony Такаши Ашида и Южин Морисава. Тази статия според Samsung е поставила основите на дизайнерските насоки в първия iPhone. Интервюто е било разпространявано вътрешно в Apple и е достигнало до вицепрезидента Тони Фадъл, шефа Стив Джобс и шефа на дизайна Джонатан Айви.

Според Samsung, след като текстът бил разпространен в компанията, дизайнерът на Apple Шин Нишибори създал дизайн на телефона на Apple, който трябвало да бъде като излязъл от Sony. Били подготвени дори CAD чертежи и 3D макети, а освен това върху тях присъствало и логото на Sony. Направеното, изглежда, се харесало на Apple, а друг дизайнер на компанията споделил, че така телефонът изглежда като много по-малък продукт и има много удобна форма за разговори и носене в джоб. Това е и дизайнът, който след няколко промени станал финален за iPhone. Затова и Samsung твърди, че е използвал същите достъпни в общественото пространство концептуални разработки, които и Apple е заел от конкурентите си, за да създаде iPhone.

http://allthingsd.com/20120726/apples-iphone-has-sony-style-says-samsung/

 • Аз по скоро изпитвам съжаление към тях. С тези патентни воини просто показват колко са изплашени и като детето на комшията от съседния вход, се плези на всички деца и си прибира играчките от пясъчника с обяснението, че са негови и никой не може да направи нищо по въпроса. След време пордължава да е още по разреван сополанко, които се дразни, че и другите деца вече имат подобни на неговите играчки и прави това което едно сополиво и разлигавено богаташко дете прави, дере се с пълен гласи през сълзи хлипа "МОЕ СИ Е ПЪК!! ДАЙ МИ ГО!!" без да пита чие е и какво е вложено за него.
  agroman12
 • То всички патентни спорове са глупави, но е нормално да се случват. Това което не е нормално, е да четем толкова новини за това. На практика всяка една голяма компания води десетки патентни дела, но ние четем за делата само на една. Проблема идва от там, че редакторите на сайта са забелязали, че след всяка патентна новина за Епъл, следва едно избухване от редица потребители и никоя подобна новина не остава без коментари, което генерира активност. За това пускат все повече подобни новини, от което хората все повече се настройват негативно и коментират... и се получава един омагьосан кръг.
  board
 • Аман с тези "дизайни" и дела покрай тях. В такъв случай гумите на колите трябваше да са с различни от кръгла форма; лаптопите да нямат нищо общо един с друг на външен вид; CD-тата и DVD-тата трябваше да различни по форма, за да не се копира "дизайна"... Ето така изглежда картината с Apple в момента - пълен смях. Те са измислили всичко и всеки копира от тях, нали така е правилно за теб :D
  centur
 • Общо взето въпросният дизайн не е толкова съществен като функционалност. Много по-ценно е рекламният бюджет на Apple - налят във визията на iPhone. Всяко друго устройство, което го копира, ползва наготово създадените облаги от рекламата. При желание Samsung може да подобри дизайна на iPhone - показаха го с Galaxy Tab в германия, но Apple вече е инвестирал толкова пари в реклама на точно този дизайн, че това не е икономически целесъобразно . Така че корейците ще копират до дупка. Така спестяват от реклама.
  A4i
 • [Quote]От Епъл действат много подмолно и най-вероятно, ще боцнат по неколко подкупа тук и там! Толкова съм отвратен от тях, че почти съжалявам, че взех айпада..(no) [/Quote] Вече имам чувство, че само като видите Епъл в някоя новина, автоматично започвате да си ги храните, без значение за какво става въпрос. Няма значение, колко абсурдно е да копираш дизайн, само четейки нечие интервю, но за вас ясно е достатъчно да се отвратите от Епъл!? А направо ме е страх да попитам, за какво трябвало да дават подкуп...
  board
 • От Епъл действат много подмолно и най-вероятно, ще боцнат по неколко подкупа тук и там! Толкова съм отвратен от тях, че почти съжалявам, че взех айпада..(no)
  Ванката
 • Съгласен съм с теб(yes) .
  julianjulian10