Apple е пазарен лидер във Великобритания за третото тримесечие

Според последните данни на Counterpoint Research продажбите на смартфони във Великобритания през третото тримесечие са останали на нивото на предходните три месеца, но са отбелязали спад с 8% на годишна база. Аpple продължава да е пазарен лидер с дял от 34,4%, въпреки че нетните продажби на компанията от Купертино са отбелязали спад спрямо предходния период. На второ място е Samsung с дял от 34%, като при корейците интересното е, че успяват да запазят бройката на продадените устройства. Третият по големина играч на острова е Huawei с дял от 14%. Интересното при китайската компания е, че тя успява да постигне балансирано портфолио в различните ценови сегменти.

Конкретно при Apple пък продажбите напълно очаквано са концентрирани почти изцяло в премиум сегмента, където американците напълно доминират един от традиционно силните си пазари. Samsung също се представя силно във високия клас и държи пазарен дял от почти 1/3 от този сегмент. Силните позиции на двата гиганта обаче затрудняват останалите играчи, които трудно успяват да намерят пазар за своите флагмани. Любопитното е, че най-продаваният смартфон през третото тримесечие във Великобритания е бил iPhone 7, който самостоятелно е имал дял от 15% от всички продажби, а двата модела на Galaxy S8 заемат съответно второто и третото място. На четвърта позиция е Galaxy J3, а след него се нарежда Huawei P10 lite.

Източник: Counterpoint Research

 • Горките червенопишковци. Как нищо не разбират. Ама защо не купуват Хуямивей, Лайново или ЕлГе? Пуу, начи. Нищо не разборат, айфони ще ми купуват! :D
  strikercho
 • [B] [/B]
  Doondie
 • А ти горкият заблуден нарцис ;)
  Боби13
 • Да така е затова ориентираните българи ходят да им мият кенефите
  Vasil977