Колко ще намалеят цените за роуминг между България и Македония?

Колко ще намалеят цените за роуминг между България и Македония?

В началото на месеца се заговори, че отново има идея за намаляване на цените за роуминг между България и Македония, но този път тя може да се осъществи, защото има подкрепата на правителствата на двете страни. Вчера беше подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги.

Според БТА споразумението е било подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев. Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите, които са сред най-високите в Европа. Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС, заяви министър Московски.

Това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет, допълни той. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и с Република Сърбия. Засега не е ясно колко ще намалеят таксите за роуминг, защото в крайна сметка това зависи от мобилните оператори. Припомняме, че бяха нужни години това да се осъществи на територията на ЕС.

Източник: БНТ