Apple, Google, Microsoft и Mozilla ще работят заедно за по-добри разширения за браузъри

Apple, Google, Microsoft и Mozilla ще работят заедно за по-добри разширения за браузъри

Създателите на четирите най-популярни браузъри, Apple, Google, Microsoft и Mozilla, изненадващо обединяват усилия. Целта е създаването на единен стандарт или обща визия за разширения/добавки за браузъри.

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Компаниите влизат в новосформираната WebExtensions Community Group, като плановете са чрез нея да се постигне стандартизация, определяне или координиране на методите за доставяне и подписване на разширения. По този начин ще се улеснят и разработчиците на добавки.

Ако новата инициатива доведе до резултат то разширенията ще станат по-сигурни и с по-добра производителност. Групата работи върху първото си предложение за общи спецификации, а след това към нея ще могат да се присъединят и други компании.

(Материалът е редактиран за премахване на неточност).

Източник: WECG

 • @mishobehar мерси.
  Firefox е може би последния мохикан. С отворен код, повече опазване на лични данни и малко повече възможности (например добавките могат да ползват blocking webRequest API).
  Една от целите на инициативата е точно това "blocking webRequest API" - да накарат Firefox да спре достъпа на добавките до трафика и да премахне възможностите за блокиране на реклами.
  npet
 • "От изброените компании всички с изключение на Apple използват енджина Chromium." - непростима грешка. Firefox е базиран на Quantum (собствена разработка) и използва SpiderMonkey (джава скрип интерпретатор). Отворете си очите, има и други бразъри освен Хром. Да, така е, извинявам се. Оправихме го! Аз лично само Firefox ползвам, дори и на телефона и не понасям Хром-базираните. Макар че при последния ъпдейт 89.0 ми се струва, че много CPU използва (Linux).
  mishobehar
 • "От изброените компании всички с изключение на Apple използват енджина Chromium." - непростима грешка. Firefox е базиран на Quantum (собствена разработка) и използва SpiderMonkey (джава скрип интерпретатор). Отворете си очите, има и други бразъри освен Хром.
  npet