Apple готви бюджетен MacBook и по-мощен Mac mini

Според информация на Bloomberg до края на годината Apple ще пусне бюджетен MacBook и подобрена версия на настолния компютър Mac mini. Информацията потвърждава скорошна публикация на DigiTimes. Интересното е, че това ще е първият нов модел на Mac mini от четири години насам. Той ще е с леко повишена цена, но ще предлага повече памет за приложения и по-бърз процесор. Иначе новия лаптоп ще е с подобна външност на сегашния MacBook Air, но ще е с по-тънки рамки на дисплея с диагонал около 13”.

Подобрение ще има и при екранната резолюция, което е добра новина, защото актуалния MacBook Air е единственият лаптоп на Apple с ниска разделителна способност. Идеята на компанията от Купертино е бюджетният лаптоп да е насочен към потребители, които държат на марката, но не са способни или склонни да заделят по-голяма сума за по-скъп модел, както и към училища и образователни институции, които обичайно закупуват големи количества еднотипни машини.

Според Bloomberg премиерата на двата нови модела ще е през октомври и те ще са последните нови продукти на Apple за годината, като преди това се очакват новите модели iPhone, часовниците с по-голям дисплей и следващото поколение iPad Pro. Към момента компютрите продължават да са основна част от бизнеса на Apple и са осигурили 11% от общите продажби на компанията през последната фискална година. Много потребители обаче се оплакват, че новите модели се появяват твърде рядко и подобренията по хардуера не са достатъчни.

Източник: Bloomberg