Новите карти на Nvidia обещават още по-реалистична графика

Новите карти на Nvidia обещават още по-реалистична графика

Както очаквахме, в навечерието на изложението Gamescom Nvidia представи следващото си поколение на потребителски графични карти, които са част от серията GeForce RTX. Моделите се казват GeForce RTX 2070, RTX 2080 и RTX 2080 Ti, което означава, че след десетилетия компанията спира да използва бранда GTX. Заменя го с RTX, който трябва да покаже, че устройствата могат да правят ray tracing в реално време - това е технологията за реалистично моделиране на това как светлината се движи и се отразява от различни повърхности в дадена сцена. Тези изчисления са изключително натоварващи и Nvidia явно е намерила начин да ги ускори значително.

Картите са базирани на новата архитектура Turing, а компанията обещава 6-кратно увеличение на изчислителната производителност спрямо предходното поколение, що се отнася до осигуряване на ray tracing в реално време, благодарение на специалните RT ядра. Продажбите на RTX 2080 и RTX 2080 Ti карти от Asus, EVGA, Gigabyte, MSI, PNY и Zotac ще започнат на 20 септември на цени 699 и 999 долара, а през октомври очакваме и RTX 2070 за 499 долара. Nvidia ще предложи и Founders Editions варианти на трите карти на цена 599, 799 и 1199 долара, които също ще са налични от 20 септември.

Иначе GeForce RTX 2080 Ti осигурява 4352 CUDA ядра, 11GB GDDR6 RAM и работи при честота 1350MHz, а стандартното издание е с честота 1515MHz, 2944 CUDA ядра и 8GB GDDR6 RAM. GeForce RTX 2070 е с честота 1410MHz, 2304 CUDA ядра и 8GB GDDR6 RAM. И трите карти имат сериозна консумация на енергия, а Nvidia препоръчва за RTX 2080 Ti захранването в компютъра да е поне 650W. Засега няма подробности за представянето на картите в игри, защото компанията се фокусира главно върху техните ray tracing възможности. През идните седмици очакваме много тестове, които ще покажат каква точно производителност осигуряват картите.

За да позволи на разработчиците на игри да се възползват от възможностите на RT ядрата, Nvidia си партнира с Microsoft в разработката на DirectX Ray Tracing (DXR) API за Windows. До края на годината поддръжка за технологията ще бъде добавена в Unreal Engine 4, а освен това очакваме същото да бъде направено и от останалите игрови енджини. На събитието Nvidia показа и първите заглавия с поддръжка на ray tracing в реално време като Metro Exodus, Battlefield V и Shadow of the Tomb Raider. До следващата година компанията обещава 21 игри с оптимизации за RTX и сред тях са съществуващи и нови заглавия.