Apple иска патентно обезщетение за 2,5 милиарда долара от Samsung

Apple иска патентно обезщетение за 2,5 милиарда долара от Samsung
Както добре знаем, Apple и Samsung водят не едно и две дела една срещу друга в съдилищата по света. Така че битката в калифорнийския съд е само една от многото. В нея Apple иска от Samsung 2,5 милиарда щатски долара за щетите, нанесени им от корейската компания с нарушаването на различни патенти на американците. От сайта Foss Patents публикуват и подробности как Apple са стигнали до крайната сума. За всяко устройство с Android, което Samsung са продали до момента, използващо технологията overscroll bounce (отскачане на интерфейса при достигане в края на списък), както и за всяко, което използва функцията tap to zoom and navigate, Apple иска да получи по 2,02 щатски долара. За всяко устройство, което използва scrolling API пък, цената вече става 3,10 щатски долара. 24 долара иска Apple за всяко устройство, което нарушава патентите им за дизайн или пък правото на търговска опаковка. В крайна сметка по-голямата част от сумата от 2,5 милиарда е за дизайн, а не за технологични патенти. Остава обаче да дочакаме и решението на съда за исканията на Apple.

http://www.fosspatents.com/2012/07/apple-seeks-25-billion-in-damages-from.html

 • Ъм, логиката, щеше да е още по оригинална за bmw и mercedes, ако беше добавил, че всъщност и двете компании копират golf. То тогава VAG трябва да съдят всички които представят кола с характерните черти на формирания от техен модел клас автомобили.
  vladovn
 • [Quote]Така, един слънчев ден, когато някой наистина се потруди и направи работещ модел ...фантаста отива и му казва, виж кво..ти може и да си го направил да работи, ама аз си мислех, че може да стане...дай пари сега...щото аз съм си фантазирал много, докато ти си работил... Пресен пример - закупен патент от Епъл за мултитъч технология за въвеждане от 1995 ... която обаче, просто е на хартия... а не нещо работещо...ама няма значение, патентовано е....става за изнудване...[/Quote]Много точно. Най-тревожното е, че номерът им прекалено често минава в щатските съдилища.
  Sage
 • А на мен ми е чудно, как може да има толкова много хора да им симпатизират при това поклоннически виждайки, че са не само патентен трол, но и действат против самите тях, като техни последователи? Кога, ще дойде края на тази компания, защото с такива отвратителни методи нищо хубаво не излиза.(no)
  Ванката
 • Отдавна приказвам за това. Сегашната политика позволява съществуването на патентните тролове които не произвеждат абсолютно нищо но притежават идея (патент) която няма да използват но могат да изнудват производителите да им плащат за нея. В същността си епъл също са в голяма степен патентен трол.Колко такива идеи държат само на хартия без да смятат да използват.Но дупе да му е яко на този който намери начин да използва идеята.Не само че ще му създадат проблеми но и ще използват технологията на чуждата разработка да я вложат в своите продукти наготово.
  AVKansazov
 • Крайно време е да забранят да се патентоват ...идеи за нещо си, а да се патентоват само работещи модели. Така, всеки ...едва ли не научен фантаст ...патентова неща, които може би за в бъдеще ще се направят... Така, един слънчев ден, когато някой наистина се потруди и направи работещ модел ...фантаста отива и му казва, виж кво..ти може и да си го направил да работи, ама аз си мислех, че може да стане...дай пари сега...щото аз съм си фантазирал много, докато ти си работил... Пресен пример - закупен патент от Епъл за мултитъч технология за въвеждане от 1995 ... която обаче, просто е на хартия... а не нещо работещо...ама няма значение, патентовано е....става за изнудване... А това, с дизайна е пълна простотия... както може някой да произведе приблизително копие на дреха, чанта и т.н. и никой да не може го закачи за нищо, ако не е сложил лъжлив надпис ...относно производителя, така трябва да бъде и за тези неща... По тази логика......да вземат BMW да съдят Mercedes, че новата А класа прилича на Серия 1...(whistle) Всеки иска да изкарва пари, ама тези са повече от алчни... :S
  uglyipl
 • То този наистина си е простак,който в реалния живот при такива приказки нон стоп ще го подпукват... И задължително тоя трябва да го елиминират ВЕДНАГА във форума и изобщо такива трябва да са под наблюдение.
  motofen2
 • Не ми е ясно само, къде са модераторите за да оставят създание, като теб да пише глупости и да създава напрежение във форума? Ти някога докосвал ли си се до продукт на Самсунг, че пишеш простотии? Телефоните, които правят сега нямат нищо общо с пръчките от едно време! Поиграй си с едно Галакси без значение, кое да те видим какво, ще кажеш тогава.
  Ванката
 • Жалка пародия на човешко съдание си ти, щом си копуваш самсунг.Има много заблудени като теб, но какво да се прави.... Mod edit: Нарушаване на добрия тон във форума. Бан. vladovn
  Kolqta
 • [Quote]Жалко че има "хора" в евопа които [u]копува[/u]т техните боклуци[/Quote] Пак добре че не написа буклук.Да те разочаровам "хората" са много повече отколкото си мислиш.
  AVKansazov
 • Много е малко тази сума за самсунг.Тези корейци толкова много са откраднали от всички технологични фирми, че колкото и да им вземат, все им е малко. Жалко че има "хора" в евопа които копуват техните боклуци:)
  Kolqta
 • Ако трябва да дам воля на емоциите си, не съм сигурен да се търкалям ли от смях по пода или да псувам тази тотално изтрещяла компания. Може би все пак крайната им цел е да накарат целият свят да работи за тях? И може би наистина си вярват, че ще вкарат целия мобилен пазар във Фермата.
  Sage
 • Крайно време е и ние да съдим тоя плод, че ни травмира всеки ден с техните смешни искания. О забравих, че когато другите съдят Епъл, е противоконституционално и противоречи на всички норми, но когато те съдят всичко си е в нормата.
  behroozwolf
 • Май е време Гугъл да се намеси а не както досега само да оказва подкрепа. Време е и за промяна в тази идиотска патентна система. Който следи новините знае че напоследък на епъл им се е отворил апетитът и регистрира като бесен всякакви измислени патенти с крайна цел да спре всички останали и да стане абсолютен монополист. Опитват се да патентоват дори и понятието "мобилна операционна система".
  AVKansazov
 • Малко ли?!И само този път?!:|:S(woo):X(angry) Че то им стана навик на тия 8)
  motofen2
 • Малко са се поизхвърлили ми се струва... Няма да ги върже този път според мен!
  evcho
 • [i][B]А,не,това е война в реалния смисъл на думата и агресора тук е ябълката.[/B][/i] [u]Нищо общо с правото!!![/u] ГАДОВЕ!Ама така ще е след като Европа и светът е под американска хегемония :S:X(angry)
  motofen2