Apple изтегли ъпдейта до watchOS 5.1 заради фатални бъгове

Apple публикува ъпдейт на своята операционна система за умни часовници watchOS, но го изтегли няколко часа по-късно. Причината е, че watchOS 5.1 има сериозни бъгове, които са направили часовниците на някои потребители неизползваеми. Гафът в случая е сериозен, защото притежателите на Apple Watch нямат начин сами да преинсталират операционната система и трябва да се обърнат за целта към оторизиран сервиз на Apple.

За момента проблемът с watchOS 5.1 документирано е засегнал само най-новите модели от серията Apple Watch 4. Злополучната актуализация включваше над 70 нови емоджита, които са част и от публикувания наскоро ъпдейт iOS 12.1, както и нови теми за дисплея и поддръжка на FaceTime аудио при групови разговори.

Източник: MacRumors

 • @tweeg Който може да подсигури такова тестване ще бъде зарит от поръчки и пари. Това е като да си изчистиш къщата без да пропуснеш нито една прашинка. [Quote]Много съм против пускането на бета версии[/Quote] Бета тесовете са по желание. Ти сам избираш дали искаш или не. Светът е шарен, а някои предпочитат да са с бета версии.
  npet
 • Верно ли има пазар на тия пластмаси? (woo)
  n1
 • Адмирации за бързата им реакция. Съгласен съм, че няма софтуер без бъгове, но ако се тества като хората 95% от тях се хващат и се оправят още преди софтуера да е стигнал до клиентите. Останалите 5% или са маловажни и не си струва риска да се оправят, да не вземе да се счупи нещо друго, или са забутани на ... и се появяват при прелитане на Халеевата комета. Ама това няколко часа след като си пуснал ъпдейт да установиш че ти прави продукта за директно ходене в сервиз си е голяма излагация. П.С. Много съм против пускането на бета версии. С това напрактика компаниите ползват потребителите си за бета тестери. Вместо да си тестват продукта като хората те разчитат на "monkey test" от потребители.
  tweeg
 • По-пътя на тази логика никой производител на софтуер явно не тества своя продукт,защото както казах бъгове има не само Apple,а почти всеки друг на пазара също. И да,повечето от тях се появяват обикновено часове след официлания релийз на софтуера...примери дал господ.... Не мисля че има създаден тест(тестове) на която и да е компания, който да гарантира 100% софтуер без бъгове.... И понеже говорим за Apple ще дам пример с iOS 12,която имаше цели 12 бета версии и близо година тестови период,преди официлния релийз през септември,и въпреки това бъгове се появиха(които бяха фикснати доста бързо). Не мисля че някой може да предвиди на 100% как ще работи софтуера му и че няма да има никакви бъгове....именно за това бързата реакция след установяване на проблема е много важна.
  pretorianec
 • Във всеки софтуер има бъгове. Ако този софтуер обаче е тестван като хората обикновено на бъговете им трябва доста време за да се появят. Когато бъговете се появяват за няколко часа това говори само за нетестван софтуер. Явно стратегията на Apple е: пускаме нещата без да ги тестване изоснови, след което чакаме на "полусъединител" и ако нещо изкочи го фиксваме на момента. Общо взето добре че не правят самолети или медицинска апаратура.
  tweeg
 • @Blue Sky Бъгове винаги има :) неизбежно е. При Епъл бързата реакция/ъпдейти са нещо естествено. Ремонтирана версия ще е налична много скоро. Без коментар за другите прозводители на телефони/електроника и тяхната софтуерна поддръжка.
  npet
 • В софтуера на Apple(както и във всеки друг софтуер по-света)може и има(имало)бъгове. Разликата между Apple и много други обаче е бързината с която се отстраняват тези бъгове....защото едно е да чакаш още два месеца докато си оправят и пуснат отново ъпдейт,и съвсем друго е този въпрос да бъде решен за дни или седмица-две...
  pretorianec