Apple май успя да патентова правоъгълника

Apple май успя да патентова правоъгълника
Ако смятате да произвеждате правоъгълни устройства с дисплей, е по-добре да се замислите отново върху вашите планове, защото има огромен шанс да нарушите нов патент на Apple. Както вече знаем, старият патент за дизайна на iPad беше използван в серия от съдебни дела срещу конкуренцията. Сега от Apple са се сдобили с ново оръжие в съдебните битки. Според новия им патент за "Портативно устройство с дисплей", който бе одобрен от американското патентно ведомство на 6 ноември, всичко, което има правоъгълна форма и дисплей, като цяло е в нарушение на интелектуалната собственост на Apple. Любопитна подробност е, че сред авторите на революционния дизайн са цитирани цели 15 души, сред които и Стив Джобс.

 • И превръщайки се в патентен трол, ще се превърнеш от успешна в най-мразена та компания! Това хич ама хич няма да ти донесе някаква изгода. Между другото Епъл са крали повечето неща, които имат устройствата им и ако другите компании бяха тръгнали дружно да ги съдят до сега да бяха разорени. Нито формата, нито повечето функции са дело на киселяците от Епъл!(angry) [Quote]Ще имам повече пари, ако само аз предлагам подобно устройство. Всеки успешен продукт на конкуренцията ще ми намали потенциалните печалби. Не харесвам епъл, но на тяхно място 98% от хората ще постъпват по същия начин. [/Quote] Не мислиш много стратегически, всеки успешен продукт на конкуренцията, ще ме амбицира да инвестирам в нови разработки, в иновативни технологии, които феновете на Епъл са свикнали да получават (макар с повечко PR) за да създавам продукти, които, ще на най-голямо ниво, каквото беше при тях. Патентните дела само доказват безсилието на една компания да победи друга в дадения сегмент!
  Ванката
 • Ще имам повече пари, ако само аз предлагам подобно устройство. Всеки успешен продукт на конкуренцията ще ми намали потенциалните печалби. Не харесвам епъл, но на тяхно място 98% от хората ще постъпват по същия начин. :)
  makeno
 • Eто правоъгълно устройство със заоблени ръбове с дисплей, което е от .....вижте сами коя година :D Е не е таблет, но в патента става дума за форма на устройство, а не за таблет.
  Emuhead
 • Днес попаднах на тази статия - www.bit.ly/TDj3Ju
  sirgeorge
 • Логично ако развиваш технологиите е да печелиш повече доволни клиенти и от там повече пари, не мислиш ли? Не патентните дела а прогреса движи света!
  Ванката
 • Живеем в меркантилен свят. Почти всеки от нас, ако беше собственик на Епъл, щеше да мисли как да спечели повече пари, а не как да развива технологичния пазар за благото на човечеството. :)
  makeno
 • Мда патентите верно са за определен срок. А фирмите които целят да патентоват всичко и да искат пари за него се наричат патентни тролове. Когато Робърт Стирлинг създава Стирлинговия двигател има за цел не да го патентова и да печели, а да създаде двигател който да е безопасен за употреба в английските мини, където дотогава се ползва двигателя на Джеймс Уат. След като го създава губи интерес към него и оставя всеки който иска да го произвежда. усещаш ли разликата между Стирлинг и Епъл?
  iavorski
 • Кобрети остави го не виждаш ли, че винаги така извърта нещата, че Епъл да са прави? Накрая, ще ги изкара, че са движили технологично света още от неговото сътворение!
  Ванката
 • Принципно си прав за патентите... Тъпото в случая е, че на Епъл им дават патенти за неща, които са измислени от друг много преди тях... Това са 90% от патентите им - придобити чрез кражба на нещо вече измислено... Другите 10% са безсмислени и неизползваеми глупости... Примерно това е български таблет от 19 век... Дали пък дизайнът не ти е познат?
  KOBRETI
 • Ами патентите са за определен срок. Така че който не иска да плаща, ще му се наложи да чака. Конкуренцията не иска да плаща, тогава да чака. Аз така ги виждам нещата. ;)
  A4i
 • Брей ми то по твоята логика който е направил възможни мобилните телефони само той да си ги беше произвеждал? Тогава от Apple къде се бутат и защо започнаха да правят iPhone, а не оставиха на другите да си ги правят?!
  nmnikolov
 • Дори и след 100 години? Цялата работа е че пазара винаги е сегментиран. Преди, ултрапортативните лаптопи на Toshiba, Sony, IBM струваха $3000. От тези пари, Intel прибираше $500 за процесора и чипсета, а M$ дори повече за бозата и офис пакета. Днес цената не е паднала. За Haswell отново ще искат $500, офиса и актуалната боза не са поевтинели. Таблетите станаха алтернатива. Проблема за производителите е че идват твърде скоро. Може би след 10-20 години щяха да са по-навреме. До тогава колко боклуци можеха да се шитнат, бедна Ви е фантазията. Тезата ми си остава , щом като Apple направи възможни таблетите, нека си ги произвежда самостоятелно. Другите да продължават с лаптопите, или каквото там са правили преди 2 години.
  A4i
 • Отговора на въпроса според мен е, че Apple успя да популяризира това устройство. Потребителите го приеха добре, а останалите производители поеха по пътя на Apple след като видяха, че това устройство се продава добре. Наложи се нов продукт, който измести друг по-стар - нетбуците, но не смятам че таблетите ще изместят лаптопите, който пък от своя страна изместиха един друг продукт настолното PC. П.п. И да не бъдат моите коментари извън темата нека да добавя, че патенти за форма на устройство не трябва да се издават. Форм фактора трябва да бъде общодостъпен, пък ако някой производител иска да експериментира да прави триъгълни или кръгли устройства, но ако евентуално се наложи алтернативната форма пред сегашната стандартна правоъгълна форма да не ограничава останалите да я използват.
  sirgeorge
 • Да , така е . Съгласен съм. Бих добавил че прилича и на iPhone с голям екран, особено минито. :D Идеята ми е, що като не е нищо особено, нека Apple си ги прави таблетите, а останалите производители да продължат с лаптопи и нетбуци. Защо се бутат при Apple? (beer)
  A4i
 • [B]A4[/B]i не знам какво е това превъзнасяне на iPad и таблетите като цяло, та това е просто един по-голям iPod touch - нищо особено. :|
  sirgeorge
 • Не беше отдавна. Все пак едва две години и половина минаха от първият iPad. Плановете на Apple за iPad не бяха тайна. Въпреки това нито един производител не пусна изпреварващо устройство, нито пък конкурентен таблет близо година след обявяването на iPad. Непосредствено след премиерата се писа, че конкурентите на Apple са очаквали по-висока цена и обемисто устройство. Общо взето таблетите са пазар разработен от Apple. Останалите производители се присъединиха с година закъснение. Нормално е Apple да притежава IP. Отново ще се повторя, че останалите производители приемаха че формфактора на iPad, първо за невъзможен, а впоследствие и за нецелесъобразен на масовият пазар. Няма какво да ги съжалявате. Горко на победените. :P
  A4i
 • В Америка буквално може да се патентова почти всичко. Наскоро четох интервю на някакъв американец, че трябва да си променят законодателството по отношение на патентите. В Европа вече е по-трудно да се патентова нещо. :)
  makeno
 • Искам сега някой от защитниците на Епъл да се включи в темата и да обясни колко правилно е да се патентова подобно нещо. Следващи патенти на Епъл Тоалетна хартия на ролка Кръгли автомобилни гуми Калкулатор с копчета Обувки с връзки
  iavorski
 • :X:X:X Нямам думи,но май в тази графа влизат всички устройства с дисплей. :D:D:D Да и е честито на Всички собственици на "Ябълката",Вие сте единствените които няма да подлежите на строги санкции от страна на[B] Хамериканското[/B] патентно дружество. НАЗДРАВЕ (beer)(whistle)
  Тод
 • Според мен iPad е първият таблет с подобна форма. Ако имаше предхождащо устройство, т.н. prior art, тогава патент нямаше да бъде издаден. :D
  A4i