Apple може да добави лицево разпознаване в компютрите Mac

Apple може да добави лицево разпознаване в компютрите Mac

Една от отличителните черти на моделите iPhone от последните години и на някои таблети iPad е наличието на функцията Face ID, която ползва специални сензори за осигуряване на сигурно лицево разпознаване. Опцията все още не е включена в компютрите Mac, но това може да се промени през идните месеци.

Това смятат от сайта 9to5Mac, които са открили споменаване на TrueDepth камера в macOS Big Sur бета 3, а това подсказва, че компанията работи по добавяне на функция за лицево разпознаване. По-точно открита е референция за PearlCamera, което е кодовото име за TrueDepth камерата и Face ID, които се появиха за първи път с iPhone X.

В софтуера са намерени и кодове като FaceDetect и BioCapture, което допълнително подсилва подозренията за добавянето на функцията за биометрично оторизиране. От сайта посочват, че разработката изглежда е още в ранна фаза, така че може да мине известно време, преди да се появи в Mac.

В момента само MacBook Air и MacBook Pro поддържат биометрично вписване чрез сензор за отпечатъци Touch ID, но добавянето на Face ID ще повиши удобството за потребителите. От 2015 година и Windows 10 поддържа биометрични функции за оторизиране и освен чрез пръстов отпечатък работи с лицево разпознаване и сканиране на ирисите, така че е време да ги видим и в Mac.

Източник: 9to5Mac