Apple няма да ползва 5G модеми от Intel за телефоните от 2020 (обновено)

Intel ще трябва да се раздели с надеждите си да доставя 5G модеми за моделите на iPhone през 2020 година, разкрива сайта Calcalist, който е получил достъп до вътрешна комуникация. В нея представители на Intel пишат, че са били уведомени от компанията на Тим Кук, че няма да използват разработвания от нея модем, който носи кодово име Sunny Peak и включва още Wi-Fi и Bluetooth възможности.

В резултат на това Intel е прекратила напълно работа по модема и е пренасочила хората от екипа към други проекти. Това е така, защото Apple е ключов мобилен клиент за 5G модема на Intel и загубата му представлява сериозен удар за компанията. В комуникацията се посочва, че Apple полага големи усилия да добави 5G в продуктите си, а решението да се откаже от модема на Intel може да се дължи на много фактори.

Споменава се още, че  въвеждането на новият Wi-Fi стандарт WiGig (802.11ad) също създава неочаквани пречки. Все пак Intel не се е отказала от борбата да спечели Apple и се надява да подобри модема, за да го вкара в iPhone през 2022. Наскоро в Bloomberg се появи информация, че Intel рискува да загуби Apple като клиент за 5G модемите си и може да бъде заменен от MediaTek.

Източник: Calcalist

Ново

Calcalist направи корекция на информацията и посочва, че става дума за Bluetooth и Wi-Fi чип на Intel, а не за 5G модем. Разработката на въпросния компонент на име Sunny Peak е прекратена, а екипа е пренасочен към други проекти на Intel.