Apple отговаря на критика за оттеглянето си от EPEAT

Apple отговаря на критика за оттеглянето си от EPEAT
Наскоро Apple помолиха всичките им 39 продукта да бъдат оттеглени от списъка със зелени продукти на организацията по оценяване на ефекта на електрониката върху околната среда, EPEAT. В резултат Apple бяха изправени пред сериозна критика от страна на различни организации, най-сериозната от които е Департаментът на околната среда на Сан Франциско.

Apple отговориха на критиците си, като казаха, че вътрешните им стандарти за влияние на продуктите върху околната среда са дори по-строги. Според Apple техните продукти следват най-стриктните изисквания за енергийна ефективност, обявени от американското правителство, Energy Star 5.2. Освен това изтъкват, че са лидери в индустрията, тъй като обявяват количеството вредни емисии на всеки от продуктите си на сайта си и следват собствени стандарти, които не са част дори и от EPEAT, като например липсата на токсични материали в процеса на производство на продуктите.

EPEAT не измерва влиянието на таблети и смартфони, основните устройства в портфолиото на Apple, заради което има смисъл в решението им да се оттеглят. Въпреки че Apple следват свои собствени стандарти и се концентрират върху критерии като енергийна ефективност, които са всеизмерими за всяко устройство, това не променя факта, че новите им модели от серията MacBook Air и MacBook Pro са почти невъзможни за разглобяване за поправка или рециклиране, което увеличава сериозно влиянието им върху околната среда в дългосрочен план.

Петър Михайлов


Този текст е сред печелившите в играта ни, осигуряваща билети за фестивала SPIRIT of Burgas.