Apple отрича iPhone 4 да има проблем с антената, но ще раздаде безплатни калъфи

Преди броени минути завърши пресконференцията на Apple, която компанията свика, за да обърне внимание на проблемите с обхвата на iPhone 4. Новините не са особено изненадващи - според Аpple няма никакъв проблем с дизайна на антената, тъй като от подобни симптоми страдат всички смартфони. Стив Джoбс дори демонстрира това с BlackBerry Bold 9700, Droid Eris и Samsung Omnia II. По негови думи от проблеми с антената са се оплакали само 0,55% от всички потребители на iPhone 4, които за три седмици от началото на продажбите на телефона вече са достигнали 3 милиона. От изнесените данни стана ясно, че в сравнение с 3GS, с iPhone 4 пропадат по-малко от 1 на 100 разговора. Научихме и че докато при 3GS са били върнати 6% от закупените устройства, при iPhone 4 този процент е едва 1,7. И въпреки че не призна за никакви проблеми, компанията обеща безплатни калъфи за всички потребители на устройството. Който вече си е купил такъв от официалните магазини на Apple ще получи парите си обратно. Предложението обаче е валидно за телефоните, закупени до 30 септември, което ни кара да смятаме, че тогава ще излезе нова версия на телефона, в която този проблем ще отсъства. Всеки, който желае калъф, ще може да заяви това на сайта на Apple от края на следващата седмица.

На пресконференцията стана ясно, че в края на този месец ще бъде пусната бялата версия на телефона, като тогава ще започнат продажбите на смартфона в още 17 страни. България обаче не е сред тях, така че чакането на официална информация по въпроса продължава. Apple обеща още, че със следващия софтуерен ъпдейт ще се обърне и внимание на проблемите със сензора за близост, който също е причина за множество оплаквания от потребителите.

http://www.apple.com/antenna/

Вече е достъпен запис на пресконференцията:
http://www.apple.com/apple-events/july-2010/

Аксесоари за:
 • Този проблем при нашите условия на гъстота на клетките не важи, спрете да търсите под вола теле и да си чешите езиците за глупости, който е в Америка да му мисли (yes)
  toldoto
 • Ето го как е спрямо андроид: http://images.anandtech.com/reviews/gadgets/apple/iPhone4/part2/signalbarmapping.jpg Като при iOS 4.0 смятам, че -91dBm към 4 чертички е объркано.
  board
 • Така ми изглежда доста добре, дори по-добре от Android (yes) Не мога точно да проверя, в момента на 3G индикатора ми е на 4/4, при -73 dBm / 20 asu. Вкъщи с b-connect-а ще ми е по-лесно да видя надолу как са нещата :D
  РПГ - Sage
 • Ясно е защо са го направили, защото масата вярва на чертичките, а със слабата мрежа на AT&T много малко хора щяха да видят пет чертички. Ето новото разпределение след ъпдейта: http://images.anandtech.com/reviews/gadgets/apple/iPhone4/part2/newbars.png
  board
 • [Quote]Показва 5 чертички и при сравнително слаб сигнал от -98dBm, след което всяка чертичка е на 2-3dBm разстояние.[/Quote]Това е голяма простотия, между другото. Какъв е смисълът да те лъжат с "пълен обхват" при сигнал, който може има флуктуации "от небето до земята" само при леко завъртане на апарата или преместване на близък предмет? В това отношение Siemens остават ненадминати по коректност на индикацията на обхвата. [Quote]Съвсем нормално ще си кажете, но в нито едно от клипчетата в нета, при загуба на сигнал не минаваше на 2G и се чудя защо?[/Quote]По принцип софтуера не показва веднага на индикацията прехода до 0 чертички. (при Motorola обаче сривът е моментален, ако влезеш в тунел примерно) За това време потребителя плавно се подготвя психически за откачането, което практически е факт при сигнал -115 dBm примерно. Доколкото знам, телефонът се опитва да превключи на 2G още преди да изгуби минимална мощност на 3G-то. Това, че не е преминал на 2G значи, че просто не е успял да долови минимално ниво и там.
  РПГ - Sage
 • [Quote]ZAGG казват, че и техния invisibleSHIELD премахва проблема с антените. [/Quote] Напълно възможно. Аз ползвам тяхния продукт за моя телефон и съм много доволен! Много добре залепва за телефона и единственото е да свикнеш с малко "гуменото покритие", но не губи се въобще от чувствителността на дисплея. (yes)
  jorjino
 • ZAGG казват, че и техния invisibleSHIELD премахва проблема с антените.
  board
 • [Quote]Съвсем нормално ще си кажете, но в нито едно от клипчетата в нета, при загуба на сигнал не минаваше на 2G и се чудя защо? АТ&Т нямат достатъчно развита 2G мрежа или? [/Quote] Или въпросните телефони,умишлено са били настроени да ползват само 3G:X
  predator70
 • Те нашите оператори колкото са бързи, може тъкмо до 30 септември да вземат да го пуснат :D Иначе Джобс наистина омаловажава проблема, но от друга страна той е страшно преекспониран. Едва ли не общото схващане е, че не може да се използва за говорене.
  board
 • Стив Джобс признава за проблема, но го умаловажи до такава степен, че едва ли не това е нещо нормарно за всички смартфони и ако все пак имате такъв проблем и е важно за вас може да върнете устройството като ви върнат парите или да вземете безплатен bumper до 30 септември?!? Вероятно тогава ще има нова партида, в която проблема с антената ще бъде хардуерно отстранен. До тогава "хем вълка сит хем агнето цяло". Така, че ако все още не сте закупили iPhone 4 изчакайте поне до 30 септември и търсете бройка от партида след тази дата.
  sirgeorge
 • Гледахте ли клипчето от youtube, което пуснаха в началото на пресконференцията :D [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VKIcaejkpD4[/Youtube]
  board
 • Чак да не признават за проблем. [Quote]We think there’s a problem, but we think it’s affecting a small percentage of users [/Quote] Нещо повече Джобс се извини на потребителите, които имат проблем [Quote]To customers that are having problems, I apologize to them[/Quote] Така че спокойно новината можеше и да е примерно ”Джобс се извини за проблема с антената и дава безплатни калъфи на потребителите” ;) Иначе успях да възпроизведа проблема с падащите черти и на 3GS. Оказа се, че скалата с деленията е наистина доста странна преди обновяването. Показва 5 чертички и при сравнително слаб сигнал от -98dBm, след което всяка чертичка е на 2-3dBm разстояние. Което означава, че веднъж минат ли прага, чертичките падат доста лесно. И така хващайки по-плътно с ръка 3GS успях да възпроизведа падане с 4 чертички. Но нещо друго беше интересното. Успях по същия начин да докарам телефона и до загуба на сигнала, но какво се случи в момента в който изгубих 3G-то, моментално ме прехвърли на 2G мрежата с пет чертички. Пробвах същото и по време на разговор, безпроблемно прехвърля разговора от 3G на 2G мрежата. Съвсем нормално ще си кажете, но в нито едно от клипчетата в нета, при загуба на сигнал не минаваше на 2G и се чудя защо? АТ&Т нямат достатъчно развита 2G мрежа или? Като цяло се убеждавам, че въпреки проблема, в общия случай при нормална употреба, няма да има грижи с използването телефона като такъв.
  board
 • [Quote] като гледам е изтрил постовте ти с лични нападки към мен[/Quote] Чувствай се свободен да цитираш....:);) !!! Аз не помня такова нещо..но все пак се извинявам ;)(beer) !! Но все пак аз не съм модератор...!!
  888888
 • Много си е добре човекът за модератор, като гледам е изтрил постовте ти с лични нападки към мен, макар че изобщо не ме познаваш, не сме комуникирали и не съм ти дал никакъв повод да го правиш.
  strk
 • Бих искал да чуя коментара на Мишо Бехар(собственика на сайта) за тези думи от модератор на неговият сайт: [Quote]И, както виждате, аз не се включвам с язвителен коментар, к[B]акто правят [u]полуидиотите[/u] 88888[/B]....Знам, че е трудно да си [B][u]психично болен[/u][/B][/Quote] Нормално поведение на модератор ли е да обижда който и да било участник във форума !? Изобщо човек, с фанатична пристрастеност към дадена марка, човек които не търпи критика към въпросната мярка и трие всичко против нея на ред, човек които сипе обиди на ред върху хората които критикуват неговата божествена марка..дали такъв човек е най-добрия избор за модератор на сайт !? Аз няма да коментирам поведението на въпросния модератор, защото трябва да падна до неговото ниво и да сипя обиди, но моите мнения с обиди веднага ще бъдат изтрити за разлика от неговите...!! Както се видя в друга тема..има още доста хора недоволни от поведението на въпросния модератор и вместо малко да се осъзнае, той става все по-нагъл(което ми напомня за неговия идол Стив Джобс) !! За мен това поведение на модератор на сайт е недопустимо..!!! Аз пак продължавам да си стоя зад думите,че Sage и antivillager могат да се справят много по добре с тази задача...!!
  888888
 • [Quote]България=друг свят.[/Quote] 1000 % съм съгласен (yes)(yes)(yes) [Quote]В твоя случай е хейт, породен от завист.[/Quote] Не е точно така. Не, че не мога да отделя толкова пари за да го купя / преди време съм се набутвал за Motorola Aura ама беше само за няколко дни и я махнах / та, завист е когато искаш нещо а не можеш да го имаш. Мога да завиждам на собственика на нещо такова : http://www.bizaims.com/files/bugatti-veyron-most-expensive-cars_.jpg или такова http://bigtitsnews.net/img/100716/chloevevrier1.jpg но не и за този телефон. А и както сам казваш това е [B]масов телефон[/B] и не би следвало да е толкова скъп и на фона на това грозен и повреден. (beer)
  antivillager
 • Защото превода е грешен. Което става вече доста често и повече от ясно е, че се прави тенденциозно от авторите на новините. Apple признаха, че са сгафили и предлагат универсално решение за всички - софтуерен ъпдейт показваш правилно обхвата, безплатен кейс и за недоволните връщане на 100% от сумата, която са платили дори и месечните вноски към мобилния оператор. Въпроса е какво Вие - "собствениците" на iPhone 4 искате? Фактите говорят, че проблемите с iPhone4 в сравнение със всеки друг iPhone са над 3 пъти по-малко. Аз не вярвам на анонимници, които клеветят с цел 15 минути слава а вярвам на солидни факти, които излязоха в петък. http://www.apple.com/antenna/ А и първо гледайте това а после коментирайте: http://events.apple.com.edgesuite.net/100716iab73asc/event/index.html
  Nistel
 • "скъпо и дразнещо ме" Значи не е хейт, а завсит. Както казах, има два варианта. В твоя случай е хейт, породен от завист. И, за кой ли път повтарям, iPhone е масов телефон. Не случайно е най-популярният смартфон в света. България=друг свят.
  deezel
 • 88888 и seagate, тъй де, Иван Димов. Ако продължаваш да перефразираш коментара си във всяка тема по n пъти, получаваш бан. Оставям по един коментар на тема. Имай го предвид. Знам, че е трудно да си психично болен. Разбирам болката ти.
  deezel
 • [Quote]Аз лично след над 10 години няне на апарати, не бих далх над 1000лв за който а е масов телефон[/Quote]Много добре казано (yes)
  РПГ - Sage