Apple Pay изглежда ще има бляскаво бъдеще

Услугата за дигитален портфейл и мобилни разплащания Apple Pay става все по-популярна, което до голяма степен се дължи на достъпа ѝ във все повече търговски обекти и региони, сочи проучване на Bernstein, цитирано от Quartz. В него се посочва, че Apple Pay е сред най-големите конкуренти на системата за онлайн разплащания PayPal.

Анализът сочи, че услугата вече се използва при около 5% от всичките трансакции в световен мащаб, а ако сегашният темп на развитие бъде запазен, до 2025 делът ѝ може да достигне до 10%. Всичко това според проучването се случва за сметка на PayPal, а на теория е възможно тя дори да се конкурира с Visa и MasterCard. На този етап обаче Apple все още се нуждае от картовите системи на двете компании.

Visa и MasterCard обработват трансакции на стойност над 14 трилиона долара годишно, като този обем продължава да расте. Това се отдава на все по-големия брой онлайн разплащания и на тези през разнообразните приложения. Освен това използването на пари в брой в някои страни бележи спад.

Миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че обемът на трансакции през Apple Pay расте четири пъти по-бързо от този на PayPal. Според него системата изпреварва PayPal и при друг показател - придобиването на нови потребители. Компанията от Купертино се възползва от затворената си екосистема и ограниченията за използване на NFC свързаността за разплащания с iPhone от конкурентни услуги.

В отделно проучване Juniper Research посочва, че безконтактните разплащания могат да достигнат обем от 6 трилиона долара в световен мащаб до 2024. Един от основните двигатели за това изглежда отново ще е Apple Pay, а регионите с най-сериозен ръст са САЩ и Китай. Анализаторите очакват, че през 2024 безконтактните разплащания ще достигнат оборот от над 1.5 трилиона долара в САЩ, при очаквани 178 милиарда долара през 2020.

Източници: Quartz, Juniper Research

Финтех революцията е вече факт. Разбери как да сложиш целия си портфейл в смартфона.