Apple Pay вече в България чрез Revolut и Monese

Apple Pay вече в България чрез Revolut и Monese

Притежателите на карти Visa в България ще могат да използват Apple Pay благодарение на разрастването на услугата в още европейски държави. От съобщения на потребители обаче става ясно, че това важи и за картите на Mastercard, но засега изглежда се поддържат само издадените от финансовите стартъпи Revolut и Monese. Наскоро Monese подсказа за експанзията. Все още няма информация за съвместимост с картите на български банки, но очакваме това да се промени до края годината.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Услугата Apple Pay за iPhone, Apple Watch, iPad и Mac позволява на потребителите да правят бързи покупки в магазини, приложения и сайтове, като използва безконтактната технология и токенизация на картите. Apple Pay работи с познатите безконтактни терминали, които са налични почти навсякъде, но до края на годината се очаква всички ПОС терминали в страната да приемат такива разплащания.

Като цяло технологията на токенизация гарантира по-висока сигурност спрямо директното ползване на картата, защото тя заменя нейния номер с токен (уникален код), който е валиден единствено за конкретното устройство и не може да се ползва. Така дори и този токен да бъде компрометиран той не може да се ползва за получаване на данни за картата или пък да работи на друго устройство. В случай на загуба или кражба на телефона се блокира само токена, но не и картата.