Apple Pay вече в България чрез Revolut и Monese

Apple Pay вече в България чрез Revolut и Monese

Притежателите на карти Visa в България ще могат да използват Apple Pay благодарение на разрастването на услугата в още европейски държави. От съобщения на потребители обаче става ясно, че това важи и за картите на Mastercard, но засега изглежда се поддържат само издадените от финансовите стартъпи Revolut и Monese. Наскоро Monese подсказа за експанзията. Все още няма информация за съвместимост с картите на български банки, но очакваме това да се промени до края годината.

Услугата Apple Pay за iPhone, Apple Watch, iPad и Mac позволява на потребителите да правят бързи покупки в магазини, приложения и сайтове, като използва безконтактната технология и токенизация на картите. Apple Pay работи с познатите безконтактни терминали, които са налични почти навсякъде, но до края на годината се очаква всички ПОС терминали в страната да приемат такива разплащания.

Като цяло технологията на токенизация гарантира по-висока сигурност спрямо директното ползване на картата, защото тя заменя нейния номер с токен (уникален код), който е валиден единствено за конкретното устройство и не може да се ползва. Така дори и този токен да бъде компрометиран той не може да се ползва за получаване на данни за картата или пък да работи на друго устройство. В случай на загуба или кражба на телефона се блокира само токена, но не и картата.