Apple подготвя сериозен ъпгрейд на серията MacBook Pro

Apple подготвя сериозен ъпгрейд на серията MacBook Pro

Тази есен освен с нови модели iPhone Аpple ще ни изненада и с обновени лаптопи в серията MacBook Pro, която не беше освежавана толкова сериозно през последните 4 години. Докато чакаме представянето, което би трябвало да бъде след това на iPhone в началото на септември, Марк Гурман от Bloomberg систематизира информацията, като се позовава на запознати с плановете на Apple източници. Новите устройства ще са по-тънки, по-компактни и по-леки, ще предложат по-голям тъчпад, който ще може да отчита силата на натиск, и ще се предлагат в цветовете, които познаваме от iPhone и iPad.

Сред една от по-съществените промени е добавянето на тънък сензорен OLED дисплей на мястото на функционалните клавиши, който ще служи за показването на бутони, променящи се според активното приложение. По този начин потребителите винаги ще имат достъп до нужните им команди според контекста. Очакват се още по-бързи процесори от Intel, подобрени графични карти от AMD (вероятно с архитектурата Polaris), USB-C интерфейс и дори Touch ID сензор за отпечатъци, който ще ускори вписването в системата и ще позволи разплащания чрез Apple Pay.

Източник: Bloomberg

 • А аз съм убеден, че ще имплементират функцията както трябва. Идеята на Lenovo беше добре само на хартия. Такъв дисплей дава изключително богат избор (уж тука сте големи фенове на "избора") от специфични за всяка програма функции. Ама вие си плюете, няма проблем.
  muamamu1
 • Общо взето дизайна на лаптопите се променя с 2% на година. Последната голяма промяна беше, когато измислиха екрана да се завъртя на 360 градуса .... преди няколко години. Другото си е все едно и също. Дано Apple тази година измислят нещо различно с поне още 2 % :). Всички ще сме им благодарни. Като го откопират всички и белким стане за PC 4% сумарно. Моя Dell е със сензорна лента функционални клавиши. Произвеждаха го няколко месеца и го спряха заради лоши отзиви. Истината беше, че бутоните се шашваха и си нямаха идея в Dell какво да направят. Добре, че едни хакери, след няколко месеца чакане и хиляди отрицателни отзиви, измислиха нов firmware за клавишите и всичко заспа. Аз лично им го пращах софтуера във фирмения сервиз на Dell да се маят и чудят. Колкото до промените, явно никой от производителите не иска нови неща. Още преди много години (>5) на едно изложение беше представен лаптоп с Win, като тъчпада му беше пълноцветен сензорен екран. Беше супер. Според пуснатото приложение се променяше и се рисуваха разни екстри (бързи бутони и менюта) директно на тъчпада. Различни участъци се заделяха за разни функции. Беше направо мечта. Но никой не иска да вгради поддръжка на такова нещо от ОС (Apple и Microsoft). Умишлено се прави. Явно ще бъде много голям скок. Никакъв проблем от хардуерен аспект. Само да добавят софт (нещо както драйвер). Та дано Apple измислят някаква по-голяма промяна, ще им стискам палци.
  StefiMo
 • Убедем съм, че феновете на Apple ще го харесат...:)
  abando
 • Lenovo пробваха нещо подобно в ThinkPad (сензорна лента вместо функционални бутони), но се оказаха след негативната реакция на потребителите.
  chilko
 • Идеята с тази лента изглежда добра. Дано и добре да я направят. Аз лично предпочитам лаптопи, който мога да ги разглобя на съставните им части и да ги почистя и да сменя, ако нещо се развали. Затова Apple не ми сред интересите. Истината е, че са най-красивите лаптопи.
  TRG
 • Лаптопите ще са супер дано да не са с още по-високи цени или орязани процесори.
  IPS_IPS
 • Ей, голям шегаджия си, пък и оригинален бе! Браво! Ваньо, модератора-билдер, обаче тези коментари не ги трие. А трябва, защото коментари от този тип, които не носят никаква стойност, са очевадно заяждащи. Ваньо трие само цензурни думи. Може пък така да са му казали....
  Maui