Apple представи промените в iOS 14

Apple представи промените в iOS 14

Напълно според очакванията в началото на конференцията WWDC Apple разкри първите официални подробности за следващото издание на iOS, което ще е налично тази есен. Основна част от iOS 14 са преработените страници на Home Screen с нови уиджети за бърз достъп до различна информация, които съжителстват с приложенията в телефона. Те могат да имат различни размери, а Smart Stack може да покаже приложения според време, място и активност.

В края на основния екран е секцията App Library, която автоматично организира инсталираните приложения в секции по различни признаци – време на добавяне, препоръчани, функция (забавление, социални мрежи, комуникация, креативност и т.н.) и други. Платформата за първи път ще предложи и компактен изглед при входящи телефонни или FaceTime разговори, така че да приемете разговор, без да прекъсвате това, което правите в момента. Добавена е и picture-in-picture поддръжка, така че можете да приемете разговор докато гледате видео и ползвате други приложение.

Част от iOS 14 е и App Clip. Това е малка част от приложение, която може да се зареди за секунди за извършване на определено действие – например наемане на скутер, покупка на кафе или заплащане на паркинг. Тези добавки ще могат да се открият и отворят чрез сканиране на специален код или чрез NFC и QR код, а освен това ще могат да се споделят през Messages.

Що се отнася до Messages, потребителите ще могат да фиксират разговори най-горе в списъка със съобщения, а освен това ще има повече опции за персонализация. Компанията е добавила и повече варианти за ползване на Memoji в съобщенията. В приложението Maps са включени нови указания за придвижване с велосипед, които вземат предвид промяната в релефа, натовареността на улиците и наличието на стълби. Има и навигация за електрически автомобил, която включва наличните по пътя зарядни станции. И за финал са включени гидове с интересни места за посещаване.

Apple е подобрила и опазването на потребителските данни. Всички приложения вече ще искат разрешение, преди да започнат да събират данни за потребителя. По-късно през годината и в App Store ще се появи подробна информация за практиките на разработчиците по отношение на личните данни в лесен за разбиране формат. Сред добавките е и функция, която позволява отключване на съвместими автомобили през NFC.

Списъкът с промени в iOS 14 е дълъг и съдържа още много интересни неща. Siri например може да изпраща аудио съобщения и да получава подобрена поддръжка за преводи, а Home улеснява автоматизирането на дома с нови препоръки и разширени опции за управление в Control Center. AirPods се сдобиват с опция за автоматично преминаване между различни устройства на Apple, а AirPods Pro получава обкръжаващ звук с проследяване позицията на главата за още по-завладяващо преживяване.

Функцията Find My ще поддържа откриване на продукти на трети страни, които са част от нова партньорска програма. Днес компанията пусна чернова на спецификацията, която може да се ползва от производителите на устройства и аксесоари. В приложението Health са включени опция за проследяване качеството на съня и за отчитане силата на околните звуци, а освен това е добавен нов Health Checklist – място за управляване на всички функции за здраве и сигурност (Emergency SOS, Medical ID, ECG, Fall Detection и т.н.).

Версия на iOS 14 за разработчици е достъпна от днес за частниците в Apple Developer Program на адрес developer.apple.com, а през следващия месец ще излезе и публична бета за желаещите да изпробват промените крайни потребители, която ще може да се открие на адрес beta.apple.com. Финалната версия на iOS 14 ще излезе тази есен за iPhone 6s или по-нови устройства.

Източник: Apple

 • От деня на анонса на системата съм с бета девелтпър версията и няма опция за AOD.
  На iPhone X е, но ако се появи ще пиша.
  Засега иначе е доста приятна промяна.
  radko89
 • Честно казано не съм чувал за слухове за AOD, а дори да го направят, то със сигурност ще е само в новия модел, а не за старите. То и разликата между Apple Watch 4 и 5 общо взето е само AOD, но за 4 няма, въпреки че са почти идентични.
  iWolff
 • Имаше слухове за AOD в iOS 14, нещо май са се отказали...
  scenic
 • Така както са представени нещата ми се струва, че доста приложения в App Store ще изгубят почитателите си, след като стане ясно какво точно правят с телефона ти в background. Незнам дали много приложения подслушват или записват потребителите, но идеята да има контрол на потребителя върху работата на камерата и микрофона заслужава адмирации!
  kimy
 • В статията, доста сбито са представени промените в iOS и ако някой е решил да мигрира към Apple, трябва да проучи по-сериозно. Аз лично съм много любопитен, как точно ще работят промените в раздела Privacy и най-вече “зелената” и “оранжева” точка.Така както са представени нещата ми се струва, че доста приложения в App Store ще изгубят почитателите си, след като стане ясно какво точно правят с телефона ти в background.
  ne4o
 • Която и от двете да избереш читави навигации има, но иначе общо взето каквото казал Спикул.
  Google асистента и дефолт програмата трябва да са едни от последните неща, които да ти ръководят избора.
  Дали има смисъл да минеш от едната на другата зависи почти изцяло от потребителя, не от операционната система.
  radko89
 • А кое е смисълът?
  Забравих да спомена и възможността за уиджети и избор на приложение по подразбиране.
  Примерно може да сложиш Gmail като основна поща.
  Смисълът не се свежда само до някаква поща, уиджети и шарении.
  Аз например ползвам определен брой приложения, като повече държа на читава навигация с редовни актуализации, отколкото на пощи и емоджита.
  Едната система е затворена, друга е отворена, най-общо казано.
  Оттам всеки си решава кое и как иска да ползва и колко пари е готов да даде за това. Всичко друго са празни приказки.
  Spikul
 • А кое е смисълът?
  Забравих да спомена и възможността за уиджети и избор на приложение по подразбиране.
  Примерно може да сложиш Gmail като основна поща.
  pavel5044
 • Мда, като взема предвид и неспоменатата тук възможност да замениш Siri с Гугъл асистент, почвам да се замислям има ли смисъл да стоя на Андроид Гугъл асистент едва ли е нещото, което прави смисъла да се стои на Андроид.
  Но всеки си знае.
  Spikul
 • Има смисъл. На Андроид има много по достъпни устройства за масата народ.
  kipe
 • Мда, като взема предвид и неспоменатата тук възможност да замениш Siri с Гугъл асистент, почвам да се замислям има ли смисъл да стоя на Андроид
  pavel5044