Apple потвърди, че ще ползва собствени процесори в компютрите Mac

Apple потвърди, че ще ползва собствени процесори в компютрите Mac

В рамките на WWDC Apple потвърди слуховете, че възнамерява да замени процесори на Intel в компютрите Mac със собствени чипове, които са базирани на архитектурата ARM. Разработчиците вече могат да започнат да обновяват своите приложения за съвместимост с новите процесори, а преходът ще позволи на Apple да ползва една архитектура във всичките си продукти, което на свой ред ще улесни създателите на приложения.

Компанията възнамерява да пусне първия компютър Mac със собствен процесор до края на годината, а целият преход към новите чипове би трябвало да отнеме около 2 години. Apple възнамерява през следващите години да продължи да пуска нови версии на macOS за компютрите с процесори Intel, а освен това ще продължи поддръжката на съществуващите устройства. Задават се и нови компютри с Intel.

Поддръжката за новите процесори идва с представената днес версия Big Sur на macOS, която включва технологии за улесняване на прехода. Компанията посочва, че разработчиците могат лесно да конвертират съществуващите приложения за процесорите на Apple, а освен това за първи път ще могат да направят достъпни за Mac своите приложения за iOS и iPadOS без никакви модификации.

Apple посочва, че като се базира на своя опит в изграждането на процесори, разработва цяла серия от чипсети за Mac, за които твърди, че ще осигурят водеща производителност за ват и мощни графични системи за създаването на още по-добри професионални приложения и игри от висок клас. Както стана ясно, ползването на една архитектура във всички продукти на Apple ще улесни разработчиците да осигурят оптимизиран софтуер, който ще работи в цялата екосистема.

Компанията анонсира и специална програма за улесняване прехода към новите чипове. Тя осигурява достъп до документация, поддръжка бета версии на macOS Big Sur и Xcode 12 и Developer Transition Kit, който включва Apple TV с чипсет A12Z Bionic, 16GB RAM, 512GB SSD и разнообразие от Mac портове. Устройството трябва да се върне на Apple след края на програмата, а включването й в нея струва 500 долара.

Източник: Apple


Втора употреба с гаранция