Apple предупреди за по-ниски приходи за тримесечието

Това не се случва често в света на Apple, но компанията обяви, че намалява по-ранната прогноза за своите приходи за тримесечието. В писмо до инвеститорите изпълнителният директор Тим Кук посочи, че основната причина за това са по-малкото от очакваното продажби на iPhone и то главно в Китай, чиято икономика се забавя и се влияе от несигурността около търговските отношения със САЩ. По-слаби продажби са реализирани и на някои развити пазари.

Кук предлага някои обяснения за песимистичната прогноза като по-ранната премиера на iPhone XS и XS Max спрямо iPhone X, силата на долара, ограниченията на доставките заради пуснатите нови продукти на Apple през есента и общата икономическа слабост на някои пазари. Сред другите фактори, които според Кук влияят върху представянето на iPhone, са адаптирането на потребителите към свят с по-малко операторски субсидии и програмата за замяна на батериите на някои смартфони при намалена цена.

В крайна сметка основната причина за намалената прогноза е фактът, че потребителите са купили по-малко смартфони iPhone. В същото време другите подразделения на Apple са отчели почти 19% ръст на годишна база, но това е малък повод за радост, защото от известно време iPhone е основен генератор за приходите на Apple. В крайна сметка новата прогноза на компанията за приходите през първото тримесечие на фискалната й година, което приключи на 29 декември, е с 9 милиарда долара по-ниска спрямо предишната. Всичко това доведе до рязък спад в цената на акциите на компанията, а пазарната й капитализация падна под 700 милиарда долара.

Източник: Apple, Reuters

  • cad
    admin