Apple работи по компютърен процесор с 32 ядра

Apple работи по компютърен процесор с 32 ядра

За следващата година Apple планира нова серия от собствените си процесори, с които ще се опита да задмине производителността на решенията на Intel. Това става ясно от източници на Bloomberg, които разкриват, че първите от новите процесори може да се появят още през пролетта, а следващите се чакат през есента на 2021. Те ще се ползват в обновени версии на MacBook Pro, iMac и дори на работната станция Mac Pro.

Процесорите отново са базирани на технология нa Arm, а за разлика от чиповете M1, които включват 4 мощни ядра и 4 енергийно ефективни, Apple работи по дизайн с 16 мощни ядра и 4 по-слаби. Изданието изтъква, че компанията може да реши първо да пусне варианти с 8 или 12 ядра с висока производителност, като това ще зависи от производството. За системите от по-висок клас, които са планирани за края на 2021 и за нова версия на Mac Pro, която ще излезе през 2022, Apple тества дизайн с 32 мощни ядра.

Инженерите на компанията работят и по нови графични ускорители, които ще са значително по-мощни спрямо тези в процесорите M1. Bloomberg твърди, че за бъдещите лаптопи от висок клас и настолни системи от среден се тестват ускорители с 16 и 32 ядра. Освен това компанията работи и по мощни варианти на ускорителите с 64 и 128 ядра, които ще са предназначени за по-скъпите конфигурации.

Източник: Bloomberg


Втора употреба с гаранция