Apple разследва мащабна измамна схема около iPhone

Apple разследва мащабна измамна схема около iPhone

Apple провежда разследване на доста интересна и мащабна измамна схема от страна на служители на Foxconn. Според информация от Тайван, незаконните дейности са извършвани в период от три години и са донесли приходи от 1.3 милиарда вона (38.7 милиона евро) на престъпниците. Става дума за продажба на модели iPhone с дефектни части, които би трябвало да бъдат унищожавани.

Схемата е била осъществявана от тайвански бизнесмен съвместно с група на ръководни позиции във фабриката на Foxconn в Джънджоу. Служителите на компанията, които са отговаряли за унищожаването на дефектните части, са ги продавали на външни хора, които от своя страна ги сглобявали в работещи завършени продукти и ги продавали на крайни потребители.

Според данните, от Apple са разбрали за измамата благодарение на писмо, което е изпратено от вътрешен служител до Тим Кук. На този етап няма официални становища от двете компании, но бившият председател на Foxconn Тери Гуо коментира, че при наличието на над милион служители не е изключено да се случват нередни дейности.

Източници: Taiwan News, 9to5mac

  • Много честа практика. И при процесори, флашки, карти памет и др. Понеже ако в партидата има 3 от 10 дефектни се изхвърлят всички, други фирми или други цехове събират изхвърленото, сглобяват, продават, ако имаш късмет работи...
    tzincbg