Apple с решение за прескачане на Face ID при използване на маска

Един от проблемите, с които се срещаме като ефект от налагането на задължителното използване на маски за лице на обществени места, е невъзможността да отключваме телефоните си чрез лицево разпознаване. Apple изглежда подготвя улесняващо решение, което идва с бета версията на iOS 13.5. За съжаление не става дума за технология, която ще разпознае лицето ви дори с маска.

В случая, при засичане на прикриващ лицето обект, системата директно ще изисква от потребителя въвеждане на кода му за оторизация. В момента се появява екран с Face ID, а едва след него и този за въвеждане на паролата. На този етап решението все още е в бета етап на разработка, като най-вероятно ще изминат няколко седмици докато достигне до стабилната версия на операционната система. И макар чрез него да можете да пестите време, то няма да позволи отключването на устройствата без използване на ръце.

 • Друг плюс е, че ако получиш съобщение (било то SMS, нещо по Messenger/Skype/Viber/Whatsapp) не е нужно да вдигаш/пипаш телефона, за да го прочетеш, а само поглед към екрана и прочиташ съобщението.
  centur
 • -
  npet
 • :shock: :shock: :shock: За 35 години напукани пръсти не съм имал... За по-малко от секунда отключвам с пръсти. Иначе добрата новина от днес е, че махнаха смотаните маски поне на открито.
  Вито
 • Да вземат да сложат вече един пръстов сензор, че се излагат много вече. Предпочитам Face ID, защото не ми се занимава да сменям отпечатъци през седмица, когато зимно време ми се напука кожата на пръстите от студа (крем за ръце НЕ помага, нито Nivea, нито някакви други). При мокри/мръсни пръсти трудно "хваща" и не винаги от 1-вия/2-рия/3-тия път, докато Face ID няма такива недостатъци - дори със зимна шапка, яке с висока яка веднага отключва, както и лятото със слънчеви очила без проблем.
  centur
 • Ако трябва да избирам между двете технологии, съм твърдо за Face ID. Много по-функционално е в ежедневието и както ти спомена, е много по-надеждно. Нямам проблем с Touch ID и не си спомням скоро, да не ми е сработвало на таблета. Иначе, нямам нищо против ако телефоните имат и двете, стига това да не се отрази на цената.
  ne4o
 • Е ти над носа ли я носиш, модерно е да я носиш под брадата :D
  Що се отнася до пръстов отпечатък под екрана, хиляди пъти предпочитам Face ID пред него. Супер, супер неудобен и поне 50% от опитите за отключване са неуспешни. Докато Face ID е безпогрешно и много по-бързо.
  iWolff
 • Днес установих, че ако смъкна маската под носа си, Face ID сработва.
  ne4o
 • Да вземат да сложат вече един пръстов сензор, че се излагат много вече.
  Вито
 • Продължавам да не разбирам какъв е проблемът да се добави второ лице, като за регистрацията се ползва маската - така няма проблем с отключването въобще - търси се решение на несъществуващ проблем.. Не става! Излиза това съобщение:

  [img]https://i.ibb.co/CWCxtwX/File-30-04-20-17-27-45.jpg[/img]
  centur
 • На мен въобще не ми тръгва да сканира второ лице, когато съм с маска. Някой успял ли е да добави Face ID с маска?
  ne4o
 • Продължавам да не разбирам какъв е проблемът да се добави второ лице, като за регистрацията се ползва маската - така няма проблем с отключването въобще - търси се решение на несъществуващ проблем.. Не бих казал решение,а по-скоро избор! Някой може да не иска да въвежда второ лице,а освен това маските са различни,и ако сменяш,може да има проблем....

  P.S.Проблем с маските има и сега! Аз съм живия пример
  pretorianec
 • Проблем с маските нямаше когато имаше ирис скенер :| Само че ирис скенери няма вече, щото разбираш ли рамките били прекалено широки...
  TRACKER
 • Продължавам да не разбирам какъв е проблемът да се добави второ лице, като за регистрацията се ползва маската - така няма проблем с отключването въобще - търси се решение на несъществуващ проблем..
  radko89