Google е блокирала 2.7 милиарда реклами през 2019

Google е блокирала и премахнала 2.7 милиарда „лоши“ реклами през 2019, като компанията е прекратила 1 милион акаунта на рекламодатели за нарушаване на политиките ѝ. По отношение на издателите също има доста сериозни мерки за нарушителите със закрити над 1.2 милиона акаунта и премахнати над 21 милиона страници. През изминалата година са блокирани и над 35 милиона фишинг реклами.

За сравнение, през 2018 са били свалени 2.3 милиарда реклами. От компанията отбелязват, че мерките и в борбата с опитите за измама са още по-важни в контекста на настоящата пандемия. За целта се следи поведението на рекламодателите за опити за злоупотреба с кризата. Отбелязва се рязък скок на измамните реклами за търсени продукти като например маските за лице.

В тях са рекламирани продукти със завишени цени и грешно представяне на качеството на продукта. Освен това някои от тях биват публикувани от търговци, които изобщо не осъществяват доставка след поръчка.

За целта дори е въведена нова технология за засичане на подобно поведение. Благодарение на нея, през изминалите няколко месеца, са блокирани и премахнати десетки милиони реклами, свързани с новия коронавирус. Те са били в нарушение на някои политики като подвеждаща информация и завишаване на цените.

Източник: Google