Apple са продали 500 милиона устройства с iOS, продажбите на Mac и iPod спадат

Apple са продали 500 милиона устройства с iOS, продажбите на Mac и iPod спадат
Apple също обяви финансовите резултати от дейността си през четвъртото тримесечие на 2012 г. Компанията е реализирала рекордни приходи в размер на 54,5 милиарда и рекордна печалба от 13,1 милиарда долара, но това едва ли изненадва някого. Общият брой продадени компютри Mac за периода са 4,1 милиона, което е по-малко, отколкото година по-рано, когато компанията е продала 5,2 милиона. Тези резултати са, меко казано, странни, имайки предвид, че Apple имаха нов модел iMac преди коледните празници, но по всяка вероятност става дума за ограничения при производството. При продажбите на iPod също се наблюдава спад от около 3 милиона броя на годишна база, но това е тенденция, която продължава от известно време. През последните три месеца на миналата година Apple са продали 12,7 милиона броя от плеърите при 15,4 милиона преди година.

Извън тези новини обаче за останалите продукти от портфолиото на Apple новините са доста добри. Продажбите на iPhone отново бележат рекордни нива с 47,8 милиона броя за тримесечието, а същото се отнася и за iPad - 22,9 милиона. За сравнение, година по-рано от двете устройства компанията е продала съответно по 37 милиона и 15,4 милиона. Въпреки това продажбите на iPhone са по-малко от очакваните и това доведе до спад в цената на акциите на компанията, тъй като смартфона е основен източник на приходи за Apple.

По време на представянето на финансовите резултати Тим Кук сподели, че до момента общият брой на продадените устройства, работещи с iOS, е над 500 милиона броя, което определено е новина. Само през последното тримесечие на 2012 г. продадените iOS устройства са 75 милиона.

http://www.apple.com/pr/library/2013/01/23Apple-Reports-Record-Results.html

 • Все пак Андроид доминира на тези пазари и пазарния дял продължава да расте. Всичките тези супер телефони, които излизат с 1080п екрани, чудовищен хардуер, различни размери, функции... като цяло огромен избор от всичко ще продължат тази тенденция. А реално какво направиха Епъл с 5-та - издължиха малко екрана, който отначало дори не се ползваше целия от доста приложения, а с иОС в общи линии почти нищо ново. Да предложат малко избор на клиентите си от размери поне. Не вярвам най - богатата компания да не може да си позволи да поддържа няколко размера повече. Фабричен Джейл - според мен никога. Ето и една нова новина :[Quote] Apple closes at $450[/Quote]
  E34v8
 • [Quote]ИОС7 може да е със фабричен джейлбрейк[/Quote] Не съм срещал подобна новина, а и не се сещам за основателни причини поради които Епъл биха го направили. Но си е куцо без jailbreak, както е сега с петицата. Иначе се надявам да направят някаква по-радикална промяна по интерфейса, сега като Джонатан Ив стана шеф и на софтуерния дизайн, може да излезе нещо наистина добро.
  board
 • Китай конкретно има най-голям прираст на продажби на Apple продукти. Свързва се най-вече с някакъв социален статус както беше и тук навремето. Плюсовете и минусите остават на заден план. Ако твърдят, че наистина правят най-добрите продукти без оглед на акции, продажби и тн е време за коренна промяна. Или поне да дадат възможност на разработчиците да се развихрят - както имаше слух, че ИОС7 може да е със фабричен джейлбрейк.
  Nistel
 • [Quote]Като никога тема за Епъл остана без коментари.[/Quote] То няма вече, какво да се коментира.:) И на децата стана ясно, че Епъл се изложиха с последната си играчка.:D А това там с ония анализатори, какво са казали и казват не ме интересува, всичко е една голяма манипулация. п.с. Да вмъкна, че ми прави впечатление от няколко магазина в София на Глобул и Германос пред мен са казвали на потенциални купувачи, че не трябва да се взима айфон 5 а по-добрия вариант е С3...
  Ванката
 • Не хейтваме , защото сме разочаровани от овчето мислене на 47 мил, жители на планетата (whistle) все си мислех че ще излязат от матрицата , да ама не, тикат се да си дават парите за айшитнята:D;):P
  Beчния
 • Тъй де , но по предварителни проучвания, Епъл очакваха по - големи продажби на 5-та. Щом са намалили поръчките на отделните компоненти. А сега се говори, че 5с можел да се появи по - рано... Не знам, според мен на доста хора им омръзна иОС вече. За Американците е ясно, че предимно Епъл ще купуват, но Европа, Китай... това са големи пазари.
  E34v8
 • [Quote]Относно Епъл - инерцията ги държи още, но ако не променят ОС ще страдат. Ти сам видя и се убеди колко скучна е иОС, сравнена с Андроид. [/Quote] Определено Епъл има нужда от промяна, както при ОС-а, така и при модела на новите устройства. Въпреки че е трудно да правиш радикални промени, когато настоящите ти модели се продават толкова добре и генерираш десетки милиарди печалба.
  board
 • Ето ме :D . Ама ще хейтвам по Гугъл малко... и по ЛГ. Предполагам, че тях визираш, като спомена за проблемите на някои производители да доставят по няколко милиона устройства. Първо по ЛГ - къде са тръгнали? Щели да се конкурират със Самсунг, а не могат да произведат Нексус-и, при положение че няма и 500к продадени. Провал. А Гугъл (заедно с ЛГ) продават едно и също устройство на различни цени в различни държави, понеже в БГ примерно не го субсидират. [Quote]За съжаление устройствата в Google Play още не са налице в държавата ви. Работим по осигуряването на устройства в повече държави възможно най-бързо. Моля, проверете отново скоро.[/Quote] Това знаеш ли от кога го гледам? Смешници. ------- Относно Епъл - инерцията ги държи още, но ако не променят ОС ще страдат. Ти сам видя и се убеди колко скучна е иОС, сравнена с Андроид.
  E34v8
 • Като никога тема за Епъл остана без коментари. Направо ми е странно къде се губи дежурната хейт вълна. :) Малко да ви подскажа, акциите се сринаха с още над 50$ долара.
  board