Apple със сериозен спад на доставките на смартфони в ЕМЕА през първото тримесечие

Apple със сериозен спад на доставките на смартфони в ЕМЕА през първото тримесечие

Според анализ на компанията за пазарни изследвания IDC през първото тримесечие на годината в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) са били доставени 83.7 милиона смартфона. Това представлява спад на годишна база от 3.3%, а в стойностно изражение намалението е с 10% до 26.8 милиарда долара крайна пазарна цена преди облагане с данъци. Пазарен лидер остава Samsung с дял 29.47% и доставени 15.7 милиона устройства, което обаче е спад на годишна база с 6.82%.

На втора позиция с дял от 25.39% и доставени 13.5 милиона смартфона е Huawei. Това е впечатляващ ръст с цели 66.1% на годишна база, но очакваме тенденцията да не се запази през настоящото тримесечие заради последиците от наложените от САЩ ограничения. Челната тройка се допълва от Apple, която регистрира сериозен спад на доставените устройства с 22.73% до 7.8 милиона и пазарен дял 14.74%.

Останалите два производителя в класацията са Xiaomi с ръст от 33.26% и пазарен дял 5.55% и HMD Global (Nokia) с изненадващ спад от 32.64% и пазарен дял 4.21%. От IDC отдават негативното движение на доставките в региона на тенденцията потребителите да отлагат покупката на ново устройство. Най-сериозно намаление се наблюдава в Близкия изток, където се отчита спад на доставките от 18.8% на годишна база. В Африка е отбелязан ръст от 6%, а в Европа до голяма степен няма движение. IDC прогнозира несигурност за бъдещото развитие на пазара поради геополитическото напрежение и по-дългите срокове за експлоатация на съществуващите устройства.

Източник: IDC

Препоръчани оферти

 • Относно стойката за монитора - този монитор най-близката му алтернатива за професионалния пазар е на цена 18000$, дори да бяха включили стойката в цената и да го бяха пуснали на 8000 долара пак щеше да си е сделка. Това, че е лош маркетинг и като цяло не добра идея да го представят така съм съгласен, но не мисля, че стойката е скъпа ако се вземе комплект с монитора (не за мен разбира се - нямам нужда от подобен монитор, но на който му трябва..)
  radko89
 • Ябълката бавно и славно загива, алчността им е огромна и се гаврят с клиентите.
  В момента нямат особена посока, въртят се около опашката си и чакат само лоялните клиенти да им купят прескъпите продукти.
  Но дори и фенове като мен почнаха да осъзнават, че ги цакат с топла бира.
  Ако все пак греша има стойка за монитор 999$ за Сащ, сигурем съм, че тук ще дойде на малко по-висока цена, може би 1200Евра:)
  Иначе монитора, ще е без стойка.
  Гениално, а? Само да има кой да им плати:) Нещо поклонниците им намалят гледам.
  Victormihov
 • хората, които харесват марката и продуктите и са готови въпреки увеличаващите се цени да платят за да имат устройстовто. Тва, че се дават яко пари за един и същ модел от последните 4 години ми говори достатъчно, да.
  За хахавейците са се загрижили лично американските компании щом са почнали усилено лобиране в търговското министерство на щатите, та... И тях не ги мисля особено.
  Вито
 • Някой да е забелязвал, че въпреки намаляващите количества телефони Епъл все още държи над 50% от оборота?
  И тази цифра се увеличава всяка година с 1-2%.
  Не ви ли говори нещо това - че хората, които харесват марката и продуктите и са готови въпреки увеличаващите се цени да платят за да имат устройстовто.
  Ябълката няма да ходи никъде, не я мислете - много повече ме притесняват хуявейците ако трябва да сме честни :lol:
  radko89
 • Имаше ирония, не критика, ама карай. Който може да схване, схвана.
  Вито
 • ==================================
  Blue Sky
 • Не бе, палестински е. Ще се радвам да ми посочиш на картата къде е Палестина - опа, няма я на картата 😥😲😭😓 На Земята има около 200 държави, но над 5000 народа, нали ? И какво значение има на кое място е марката на телефона, който ползваш ? Харесва ти и това си е 👍
  Боби13
 • ==================================
  Blue Sky
 • Не бе, палестински е.
  Вито
 • ==================================
  Blue Sky
 • Моля, купувай на воля китайските сбиртаци, а скоро може да станат индийски, с твоя подкрепа. :lol:
  Вито
 • Що, ти като нямаш акции за кво коментираш? Давай да закриваме форума, че нямаме акции у Епъл или някой друг. Голяма логика изкара. И Нокиа бяха безсмъртни, ама бяха, че и възкресението им чрез HMD бележи над 30% минус...
  И кво се оказва, че тея 66%+ на Huawei идват от Samsung, Apple и HMD.
  От къде знаеш, че нямам акции :lol:
  И твоята "логика" щели да отидат на 4-то - 5-то място :D
  Ако ще и на 10-то място да отидат това грам няма да ми попречи да си купя в бъдеще отново iPhone, но теб щом те вълнуват някакви класации и си избираш телефона според тяхното класиране значи си с Huawei, нали :?:
  Тези 66%+ идват от евтините боклуци, които бълват китайците, докато от флагманите печалбата им е доста по-малка, а не както си мислиш, че е заради P30 Pro или Mate 20 Pro.
  centur
 • Абе ако продължават с тея темпове ще отидат на 4 5 място... И ще загубиш милиони долари инвестирани в акциите на компанията :lol: Що, ти като нямаш акции за кво коментираш? Давай да закриваме форума, че нямаме акции у Епъл или някой друг. Голяма логика изкара. И Нокиа бяха безсмъртни, ама бяха, че и възкресението им чрез HMD бележи над 30% минус...
  И кво се оказва, че тея 66%+ на Huawei идват от Samsung, Apple и HMD.
  Вито
 • Е да, инерцията е голяма. Но...
  tzincbg
 • Не знам какъв край иде, но единствените телефони, на които цената пада изключително слабо, при това говорим и за двугодишни модели са на ябълките! На другите цената се срива в пъти, при това в рамките на само 6 месеца. За моя 6S Plus, който не функционира вече доскоро даваха 200-250 лева. :D
  Ванката
 • Абе ако продължават с тея темпове ще отидат на 4 5 място... И ще загубиш милиони долари инвестирани в акциите на компанията :lol:
  centur
 • Абе ако продължават с тея темпове ще отидат на 4 5 място...
  Вито
 • Идва ли края на ябълковите мошеници? По скоро да! Но закъсня много. Това го очаквах преди 5 години още. Явно много ти се иска да дойде КРАЯ на Епъл, щом си пуснал два пъти един текст :lol:
  Краят на златната ябълка няма да е нито тази година нито догодина.
  Колкото фалираха Самсунг при фиаското с Ноут 7, толкова ще видиш скоро заличаването на Епъл, но ти имаш право да си непоправим оптимист, че това ще се случи скоро.
  Аполоне, да знаеш нещо по въпроса кога Самсунг ще пуснат Фолд-а, че съм приготвил 4 бона за него, но нещо не го пускат на пазара.
  Явно ще се харчат за друго :D .
  gog88
 • Идва ли края на ябълковите мошеници? По скоро да! Но закъсня много. Това го очаквах преди 5 години още.
  apolon25
 • Идва ли края на ябълковите мошеници? По скоро да! Но закъсня много. Това го очаквах преди 5 години още.
  apolon25