10 факта от 2018 година

10 факта от 2018 година

1. Годината започна с разкриване на първата информация за хардуерните уязвимости Meltdown и Spectre, които засягат почти всички процесори и могат да се използват от хакери за достъп до различна чувствителна информация.

2. Чешката PPF Group обяви, че купува българското подразделение на Telenor заедно с останалите оператори на норвежката компания в Унгария, Сърбия и Черна гора за сумата от 2.8 милиарда евро.

 

3. През пролетта New York Times и Guardian разкриха, че компанията Cambridge Analytica е събрала лични данни на повече от 50 милиона потребители на Facebook и ги е използвала в помощ на предизборната кампания на Доналд Тръмп.

4. През май Мтел официално се преименува на A1 България, промени логото си и започна да предлага нови продукти, включително и разнообразни дигитални услуги.

5. Samsung демонстрира смартфон със сгъваем дисплей, но пълните детайли за него разкри няколко месеца по-късно в началото на 2019. Продажбите му все още не са започнали.

6. Apple стана първата публична американска компания с пазарна капитализация над 1 трилион долара. Към момента на писане на този текст стойността на компанията е 893.3 милиарда долара.

7. След продължителни вътрешни тестове Amazon отваря първия напълно автоматизиран супермаркет с името Amazon Go. В него клиентите закупуват продуктите просто като ги вземат от рафтовете, без да се налага да преминават през каса.

8. Началото на лятото дойде с новината, че Microsoft ще закупи водещата онлайн платформа за разработване на софтуер GitHub за 7.5 милиарда долара.

9. В ЕС влиза в сила Общият регламент за защита на данните (GDPR) - набор от по-строги правила, които обещават на жителите на ЕС и ЕИЗ по-голям контрол над техните лични данни, както и еднакви условия за конкуренция на бизнеса.

10. Популярността на battle royale играта Fortnite нарасна експлозивно и тя се превърна в културен феномен. През пролетта стриймърът Тайлър Блевинс, познат като Ninja, счупи рекорда на Twitch за гледаемост след като неговата игра с Drake беше гледана едновременно от 635 000 зрители.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

 • Но може да има раздел на сайта, където да се публикуват печелившите, поне на мобилен няма, трябва да се търси ръчно.
  tzincbg
 • Да се пробвам да участвам за последно,макар че от доста време не получавам потвърждаващ имейл но както и да е,здраве да има. Аз няколко пъти казах, че няма да пращаме мейли. Пращахме в началото, но ползваме готово решение за анкетата Typeform и за да пратя автоматичен мейл, трябва да го вържа с една услуга Zapier, което прави автоматизацията, а това в повечето случаи струва повече от самата награда при такъв обем гласували.
  mishobehar
 • Май няма смисъл да се хаби човек.
  geleto_
 • Да се пробвам да участвам за последно,макар че от доста време не получавам потвърждаващ имейл но както и да е,здраве да има.
  Диян
 • Дано... Амин...
  geor
 • Доно изчезнете... Супер неточни в описанията, много очаквания вложих у вас, че ще разработити сайт, в който хората да се информират.... Преписвате новините от чужди сайтове и то грешно, неточно и избирателно... Ц...
  geor