Apple се обезцени с 34 милиарда долара за 1 ден

Apple се обезцени с 34 милиарда долара за 1 ден
Сряда със сигурност е бил един от най-шокиращите дни за шефовете на Apple от години насам. Само за 24 часа цената на акциите на компанията от Купертино се срина с 6%, което пък означава, че Apple загуби около 34,8 милиарда долара от пазарната си капитализация, която през септември бе достигнала 705 милиарда долара, а вече е 500 милиарда. Анализатори считат, че инвеститорите изпитват опасения от нарасналата конкуренция на мобилния пазар в лицето на Android и набиращата скорост комбина между Microsoft и Nokia.

В същото време премиерата на iPad Mini премина относително вяло и устройството не предизвика еуфорията, на която се радваха другите продукти на Apple в последно време. При инвестиционните решения явно влияние е оказал и фактът, че за момента на хоризонта няма други хитови устройства на американците, които биха могли да доведат до рязко покачване на печалбите.

http://www.reuters.com/article/2012/12/06/us-apple-shares-idUSBRE8B40VK20121206

 • [Quote]Нещо много избирателно четете статиите, ще ти помогна с този цитат от съседна статия:[/Quote] Същото се отнася и за вас фенчетата!:D Тествах мини-то и разликата между моя айпад 2 е равна на 0! За това сега се ориентирам към по-добрия в този клас таблети Нексус 7. Трябва да си пълен идиот за да притежаваш смартфон или таблет от тази компания и да искаш после пак да се обновиш със същото ново/старо устройство.:D
  Ванката
 • Нещо много избирателно четете статиите, ще ти помогна с този цитат от съседна статия: [Quote]Business Insider публикува пространно интервю с Тим Кук, в което разговорът се върти около всякакви аспекти на работата в Apple, година след като пое управлението на компанията, а оценката й се увеличи с [B]43%[/B].[/Quote] Нямам търпение да изкарат данни за продажбите на ipad mini, да видим колко \"вяло\" е прието това устройство :)
  strk
 • [Quote]В същото време премиерата на iPad Mini премина относително вяло и устройството не предизвика еуфорията, на която се радваха другите продукти на Apple в последно време. При инвестиционните решения явно влияние е оказал и фактът, че за момента на хоризонта няма други хитови устройства на американците, които биха могли да доведат до рязко покачване на печалбите.[/Quote] Прочетете този цитат! В него е описано всичко накратко за новите/стари устройства на компанията, като добавим факта, че са най-големия патентен трол и си правим извода, защо така им падат акциите на фондовата борса. Да вярно, че Стив (мир на праха му) даде голям тласък на наапаните, но в същия момент при липсата на иновации и опитите за стопиране на конкуренцията, ще доведе до отдръпването и на собствените им фенове!
  Ванката
 • (yes) BASIC от Уикипедия, свободната енциклопедия Направо към: навигация, търсене BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code - многоцелеви език от символни инструкции за начинаещи) е език за програмиране от високо ниво. Той е създаден през 1964 год. от Джон Кемени (John Kemeny) и Томас Курц (Thomas Kurtz). http://bg.wikipedia.org/wiki/BASIC
  Beчния
 • [Quote]strk, Наистина първата ос Macintosh с Bitmap GUI излиза няколко години преди Windows, но първата им операционна система (доколкото може да се нарече така) е вложена в Apple I,II,III и е разработена на програмния език Basic създаден от Бил Гейтс и Пол Алън[/Quote] GSMaster, много грешки има в това изказване. Операционната система в Apple 1/2/3 не е разработвена на BASIC. По това време всичките ОС-и са се разработвали изцяло на асемблер. Въпросните компютри са имали BASIC интерпретатор, за да могат да стартират приложения на BASIC. Дори първоначално BASIC-а е бил написан от самите Apple, но не е имал поддръжка на floating point и затова Jobs се е свързал с Microsoft и са се договорили да ползват техния BASIC. Втората грешка е, че езикът BASIC не е създаден от Гейтс/Алън, те само са създали тяхна имплементация на езика. Самият език е създаден 10тина години по-рано.
  strk
 • Епъл да потъне така както Нокия за кажи го година...-едва ли някой го мисли сериозно. Просто \"яйцата\" на Епъл не са всички в една кошница, и ако не направят поредица от страхотни грешки , скоро няма да го закъсат. Такъв мощен тласък им даде С.Джобс че с години могат да го карат по инерция. Въпроса обаче е че вече Стив го няма , а Тим Кук не е Джобс и няма как да стане. А още по лошото е че в Епъл на тема \"Идеи\" боксуват сериозно от доста време. Магията \"Епъл\" си отива - и в компанията това го разбират добре. Затова и са тея безкрайни патентни войни - Епъл вече губят позиции от конкуренцията и вместо да се конкурират с другите те се опитват всячески да ограничат другите продукти. Самата им ИОС - като интерфейс (визуално)не е мръднала ни на милиметър - скучната матрица от иконки и толкоз - каквато беше в първия айфон такава е и в последния. Дори и Уиндоус Фон 7х / 8 изглежда по свежо и интересно от ИОС - нищо че функционално си е недоялано дърво. И ако не почнат да мислят като каво ново да извадят на пазара а не само срещу кого да заведат дело - тая компания полека лека ше си се върне там дето я завари Джобс когато се върна 96 година. Евала на руснаците - не признаха нито един патент от исканите от Епъл . Така че Русия си остана зона за свободна конкуренция. И безумните патенти от рода на - \" правоъгълно електронно устройство със заоблени краища\" (06.11.12) - в Русия няма място. Никъде в тоя безумен патент я няма думата -таблет - а се говори за правоъгълно устройство. Така че ако Епъл решат по него могат да погнат всички производители - от смартфони до телевизори - за Епъл ТВ да ви напомням ли .Или за идеята на Джобс за iMovie - за филми- като иТунс за музиката.
  Bullstar
 • strk, Наистина първата ос Macintosh с Bitmap GUI излиза няколко години преди Windows, но първата им операционна система (доколкото може да се нарече така) е вложена в Apple I,II,III и е разработена на програмния език Basic създаден от Бил Гейтс и Пол Алън
  GSMaster
 • На мен не ми пука, че тази смотана марка губи, по-скоро ме радва, че хората започват да мислят с главите си, значи поумняват :D
  SX®1000
 • Най после една отрезвителна новина за Апле, ние като им казваме че не струват и ги плюем основателно, те си мислят че дъжд вали. След ерата на Джобс, вече няма кой да краде чужди идеи и да се прави на велик. Омразата към тях взема все по големи размери, Китай ги прати в трета глуха, Америка също, време е целия Свят да им набие шута, защото само с крадене на швейцарски часовник от жп,гара,недовършени карти на региони, лющещо се покритие безумни форми удължени грозни на телефони и безпомощи дела срещу всеки пъти по добър от тях НЕСТАВА!!!! Пожелавам им по скорошен фалит, те си го заслужават.(no)
  Beчния
 • Колко по-бързо от това : "обезцени с 34 милиарда долара за 1 ден" :P
  naskogeo
 • Конкуренцията е хубаво нещо, хейтърите на Епъл нямат интерес компанията да стигне до положението на Нокиа понеже цените на осталите апарати ще се вдигнат. Сегашното положение е супер. И едните и другите имат стимул да продължат с иновациите. :)
  benx1111
 • какъв е тоя спор бе хора.еипъл да не произвеждат швейцарски часовници че очаквате да са на върха 300г.този бизнес се изменя много бързо.погледнете какво стана с Нокия.с Блекбери.ако не измислят нещо супер иновативно до края на 2013 щте се превърнат в обикновен производител на електроника.
  jako6iba
 • ex_bg, знам и затова не съм писал, че те са измислили GUI, а казах че техния ОС е направен 1-2 години преди windows 1. :)
  strk
 • Така е, не е било оригинална идея на Apple, но те са били тези, които са искали да се изполва комерсиално лесен интърфейс и са били от първите (или първите, не знам със сигурност), които са въвели мишката при работа с компютър.
  vixfix
 • strk, може би си прекалено млад и не си запознат, но Steve Jobs краде идеята за графичен интерфейс от Xerox :P
  ex_bg
 • GSMaster, може би си прекалено млад и не си запознат, но първата ОС с графичен интерфейс на Apple излиза 1-2 години преди първия Windows, така че сам прецени кое на кое е алтернатива :) Естествено, че в момента всички са се вкопичили в мобилните устройства, защото там се харчат ужасно много пари в момента. Това, което обясних, а ти не разбра, е че Apple няма да потънат толкова бързо, колкото им се иска на част от пишещите тук. :)
  strk
 • Е тоя па се изказа бахти глупостите apple направиха голяма тъпотия създадоха невероятна иновация и се опитаха да я препродават вече близо 6 години е изчерпаха се вече. Освен това в момента основната маркетингова стратегия на Apple е насочена към смартфоните и таблетите, ако спрат да ги правят ще имат големи загуби. И мога да кажа така windows не е алтернатива на Mac, а Mac е алтернатива на windows(не забравяй и windows 8, която е една невероятна ОС и тепърва ще набира сила) Mac e добра но алтернатива. Време е да се пренасочат и да направят нещо още по-иноватно или да се откажат и да се борят с конкуренцията с кошерешки съдебни дела и нагласени присъди
  GSMaster
 • Спокойно, Microsoft имат кукувица за изпълнителен директор, а все още ги има :) Apple дори да спрат да правят телефони и таблети, пак ще имат стабилен брой клиенти, защото операционната им система на този етап няма конкуренция. Последните години повечето ми познати мигрираха към мак и засега никой няма намерение да го сменя. Не, че е перфектен, просто няма нормална алтернатива.
  strk
 • УСЕЩАТЕ ЛИ НА КЪДЕ ОТИВАТ МЕЩАТА.? Жена ми си взе iPhone 5 и да ви кажа въобще ме съм впечатлен. Дори да ми предложи да ги сменим едва ли ще се съглася
  Faith