Apple ще намали комисионата в App Store за много разработчици до 15%

Apple ще намали комисионата в App Store за много разработчици до 15%

Apple обяви една от най-значителните промени в своята политика за включване в App Store, която ще доведе до намаляване на комисионата за компанията от 30% на 15% за платените приложения и покупките в програмите. Промяната влиза в сила от 1 януари и засяга малки разработчици, чиито приходи от магазина са по-малко от 1 милион долара годишно.

Според компанията новата програма App Store Small Business Program ще обхване повечето създатели на софтуер, но засега не е ясно каква част от регистрираните 28 милиона разработчика ще могат да се включат в нея. Компанията не разкрива и как този ход ще се отрази на нейните приходи.

Пълните подробности за инициативата ще бъдат разкрити в началото на декември, но засега е ясно, че в програмата могат да се включат съществуващите разработчици, чиито приложения през 2020 са генерирали по-малко от 1 милион долара, както и тези с нови регистрации за App Store.

Ако приходите на участващ разработчик надминат 1 милион долара, то до края на календарната година автоматично ще се приложи по-високата комисиона от 30%. В случай че приходите на даден разработчик паднат под 1 милион долара за бъдещата календарна година, то през следващата той ще получи по-ниската комисиона от 15%.

Източник: Apple


Втора употреба с гаранция



  • Като говорим за Епъл, вчера четох в Techspot какво прави компанията от Купертино privacy-wise, https://www.techspot.com/news/87622-european-privacy-advocates-file-complaint-against-apple-ad.html

    YouTube видеото какво се случва в Мак-овете е още по-плашещо
    Ето и нещо на български: [b]Вашият компютър вече не е ваш[/b]
    https://bit.ly/2IQRDHy

    Не е ок положението, не само при ябълките. Да няма заблудени, че само те шпионорат. С тея "пандемии" още по-зле ще стават нещата. Въпреки, че оня ден Конституционният съд отмени следенето на телефоните на неспазващите карантина:
    https://bit.ly/3nJSPLL
    Вито, статията на Калдата е вероятно пълния превод на статията от блога на цитирания автор и като гледам, потвърждава всичко от видеото, споделено в Techspot. За каквито и предубедени и спонсорирани Ютюбъри да говорим.
    Oт мeceц oĸтoмвpи 2012 гoдинa Аррlе e пapтньop в шпиoнcĸaтa пpoгpaмa РRІЅМ нa aмepиĸaнcĸoтo вoeннo paзyзнaвaнe, ĸoятo пpeдocтaвя нa aмepиĸaнcĸaтa фeдepaлнa пoлиция и нa вoeннитe бeзпpeпятcтвeн дocтъп дo тeзи дaнни бeз cъдeбнa зaпoвeд. Πpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2019 гoдинa Аррlе ca ce възпoлзвaли oт тoвa пpaвo нaд 18 xиляди пъти, a пpeз втopaтa пoлoвинa oт oщe 17 500 пъти. Ето това казва всичко. Да беше Гугул сама. Щом фирмата работи с Prism, това не се отнася само за MacOS, a и за милионите устройства с iOS и за смешките как Службите били искали от Apple токен да отключат телефона на престъпник, пък Епъл се запъвали. Най-сигурнатаOS:))

    За отворените пък при самото писане на оперaционната система (всички от тях) backdoors за Службите, няма защо въобще да говорим. Или за работата на компаниите, производители на рутъри, с тях при писането на фърмуеъра...

    reedsolomon, "Който е принуден да ползва софтуер/драйвери, писани за Windows или не може да си позволи Mac по някаква причина - ползва него." Не може да си позволи Мак? За какво, че за същите пари ще си избереш частите или купиш готова PC конфигурация с х3 по-мощни характеристики и в пъти по-широкообхватна, на която и на всичкото отгоре можеш да инсталираш Линукс дистрибуция, dual boot, и да си я ползваш и за (домашен) сървър, тестове или само заради средата й. Дали можеш да направиш това при Apple, като даже и в статията на Вито от Калдата се говори, че Епъл изключително са забранили инсталирането на всякаква друга ОС с техните нови процесори/хардуер. Поздравления за поста иначе, напълно обективен и изключително верен.
    MEnergy
  • -
    npet
  • Mac (Unix-based - FreeBSD/NeXT) (тук бих включил и iPhone) - компютри/телефони, чиято основна цел е да работят добре и да се ползват за това, за което са замислени. С тях се върши работа, като фокусът на работата не е самият компютър или ОС-ът. Ръчкането и ровенето по ОС-а не е приоритет, но предвид това, че е Unix-based, има всички туулове, което е голямо удобство.

    Linux/*BSD/etc - висока степен на къстъмизация, пълна свобода, която често може да дойде и с много време, прекарано в настройки, тестове и фиксване на някой бъг. Перфектен за сървъри (а и за десктоп, стига да може човек да си позволи сам да отстранява възникнали проблеми). Тук бих включил и Android, като слагането на къстъм ромове, руут, etc. е отново голяма загуба на време за всеки, който просто иска да си свърши работата (като не включвам евентуалните рискове - бриквания, бекдори и т.н., които вървят ръка за ръка с подобни действия). За ентусиастите е добре дошло.

    Windows - съвместимост с всякакъв хардуер (много драйвери и софтуер), поради което не е добре оптимизиран. Неконсистентен workflow - усеща се като отделни парчета, работещи по принуда заедно като една ОС - ползва се в краен случай или за игри, които не са портнати за други OS.


    Няма най-добра ОС, има ОС за конкретен начин на употреба. Баланс между изгубено време, възможност за къстъмизация и сигурност. Всяко нещо си идва със своите негативи. Който иска да върши работа и не му се занимава да бърника и туийква нещо по ОС-а, ползва Мак, който е ентусиаст или основната му дейност е свързана с ОС-а (oss софтуер, сървиси и т.н.), обикновено ползва Linux/etc., защото за него това не е загубено време - това му е работата. Който е принуден да ползва софтуер/драйвери, писани за Windows или не може да си позволи Mac по някаква причина - ползва него.

    Всички останали са разни нацупени момченца из youtube (като Лайнъс, Росман и т.н.), които или имат спонсори - конкуренти (най-често на Apple), или просто са недоволни, че това, с което се занимават се влияе от хардуерните/софтуерните решения на компаниите (които по никакъв начин не са им длъжни, между другото). Честно казано бих ги разбрал, ако са ядосани, но тяхното е пълна детинщина. Крис Тайтъс дори тръгна да сравнява М1 (10w TDP) с 5600X (65w), само и само да покаже, че М1 не бил добър процесор. Нивото на субективност при тези хора е достигнало такива стойности, че аудиторията им би трябвало да се състои основно от такива като тях - нацупени тийнове, за които е по-важно да си начешат егото, да плюят по някого/нещо, отколкото да кажат нещо обективно, от което всеки ще има полза. А и тримата, които споменах, не са тийнове - това само прави положението още по-тъжно.
    reedsolomon


  • Като говорим за Епъл, вчера четох в Techspot какво прави компанията от Купертино privacy-wise, https://www.techspot.com/news/87622-european-privacy-advocates-file-complaint-against-apple-ad.html

    YouTube видеото какво се случва в Мак-овете е още по-плашещо
    Ето и нещо на български: [b]Вашият компютър вече не е ваш[/b]
    https://bit.ly/2IQRDHy

    Не е ок положението, не само при ябълките. Да няма заблудени, че само те шпионорат. С тея "пандемии" още по-зле ще стават нещата. Въпреки, че оня ден Конституционният съд отмени следенето на телефоните на неспазващите карантина:
    https://bit.ly/3nJSPLL
    Вито
  • Благодаря, че сподели, беше ми наистина интересна гледната ти точка, най-вече от опита ти и с трите.
    Не мен не ми харесва бизнес моделът на Adobe на база абонамент доживот, независимо че си си купил продукта им, но за твоите цели явно нямаш избор. Същевременно има редица програми, които вършат на 80% от същото.

    И още един коментар. На мен не ми пречи да уча нови конфигурации, ако програмата работи стабилно и предоставя подобни, ако не същите функции. Ако ми стигаше "просто да върви", нямаше да си затягам времената на RAM-та и да овъркломвам процесорите си. Това пак си е до личен избор и изисквания да имаш най-доброто от най-доброто, което можеш да постигнеш. Може би затова и не ми стига някой (Apple) да ми е нагласил всичко, както те си разбират, без опция да си кажа какво искам аз. Те сигурно и на това се надяват, ако работят със Службите по подслушване и записване на всичко, което отваряш - "всичко да ти работи, без да се замисляш как"...
    Къде съм обсъждал бизнес модела на Adobe?! Къде казах, че ми харесва?!

    Не си ли помисли поне за момент, че може би опонента ти в случая вече е минал по този път?! Може би всичко това съм го правил макар и на други конфигурации?! Доколкото ми е извесно най-добрата компилация между софтуер и хардуер е налична точно при Apple продуктите. Тези които проектират хардуера, те създават и софтуера за управлението му... :D Успех в контрола....
    Ами за мен не си опонент (напълно се наслаждавам на дискусията), съгласен съм за повечето неща, а и за някои - да не, все пак всеки харесва различни неща, не е ли така? Понеже спомена Lightroom, дистрибутиран от Adobe, затова намесих фирмата. MacOS/OS X се използва и от много DJ-и, които са намерили подходящия софтуер в тази ОС и няма да минат на друга, макар че програмите са налични и за други ОС. За всеки пазар си има пътници;]

    Може би най-доброто за теб е различно от най-доброто за мен, най-доброто за kimy и най-доброто за 99% от потребителите.
    Това ще го повтарям до откат - решенията и предложенията на производителите се правят за масите - тук има във форум за комуникации и технологии 2ма, които правят нещата, които правиш ти МЕnergy, представи си какво остава за други среди..

    Хората не търсят това, което ти описваш, ти търсиш това, което ти описваш и съответно си направил своите избори за ОС, за софтуер и т.н.

    Това не означава, че повечето хора искат или дори имат нужда от това. Аз последно се занимавах с овърклокване и настройка на волтажи и т.н. като бях в университета - не защото толкова съм искал, колкото, че не ми стигаха финансите за да си купя нещо, което да се справя без да правя тези гимнастики. Съответно изпомвах на макс това, с което разполагах.
    Сега да ме биеш не бих хванал да се занимавам с подобни неща.
    Te може да се правят за масите и точно затова Windows e с дял средно 85%, след което идва Андроид. Mac и iOS е с едва от 9 до 12% съответно, https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems . Линукс идва последен с 2/3%.

    Това е форум и всеки изразява мнението си според собствените си разбирания и предпочитания. Никой не те кара да се занимаваш с хардуер/софтуер, нито пък да променяш нещата, които производителят ти е заложил. Свят голям, хора всякакви, използвай си каквото си решиш... Темата беше за монопола, таксите, следенето (споделих две мнения, статия (от сериозен източник, която не знам, дали прочете) и видео), така че всеки сам да си решава какво и как. Вероятно нито kimy, нито аз ще си променим навиците:]] Нито пък ти;]
    MEnergy
  • ...Това пак си е до личен избор и изисквания да имаш най-доброто от най-доброто, което можеш да постигнеш.... Може би най-доброто за теб е различно от най-доброто за мен, най-доброто за kimy и най-доброто за 99% от потребителите.
    Това ще го повтарям до откат - решенията и предложенията на производителите се правят за масите - тук има във форум за комуникации и технологии 2ма, които правят нещата, които правиш ти МЕnergy, представи си какво остава за други среди..

    Хората не търсят това, което ти описваш, ти търсиш това, което ти описваш и съответно си направил своите избори за ОС, за софтуер и т.н.

    Това не означава, че повечето хора искат или дори имат нужда от това. Аз последно се занимавах с овърклокване и настройка на волтажи и т.н. като бях в университета - не защото толкова съм искал, колкото, че не ми стигаха финансите за да си купя нещо, което да се справя без да правя тези гимнастики. Съответно изпомвах на макс това, с което разполагах.
    Сега да ме биеш не бих хванал да се занимавам с подобни неща.
    radko89
  • Благодаря, че сподели, беше ми наистина интересна гледната ти точка, най-вече от опита ти и с трите.
    Не мен не ми харесва бизнес моделът на Adobe на база абонамент доживот, независимо че си си купил продукта им, но за твоите цели явно нямаш избор. Същевременно има редица програми, които вършат на 80% от същото.

    И още един коментар. На мен не ми пречи да уча нови конфигурации, ако програмата работи стабилно и предоставя подобни, ако не същите функции. Ако ми стигаше "просто да върви", нямаше да си затягам времената на RAM-та и да овъркломвам процесорите си. Това пак си е до личен избор и изисквания да имаш най-доброто от най-доброто, което можеш да постигнеш. Може би затова и не ми стига някой (Apple) да ми е нагласил всичко, както те си разбират, без опция да си кажа какво искам аз. Те сигурно и на това се надяват, ако работят със Службите по подслушване и записване на всичко, което отваряш - "всичко да ти работи, без да се замисляш как"...
    Къде съм обсъждал бизнес модела на Adobe?! Къде казах, че ми харесва?!

    Не си ли помисли поне за момент, че може би опонента ти в случая вече е минал по този път?! Може би всичко това съм го правил макар и на други конфигурации?! Доколкото ми е извесно най-добрата компилация между софтуер и хардуер е налична точно при Apple продуктите. Тези които проектират хардуера, те създават и софтуера за управлението му... :D Успех в контрола....
    kimy
  • Благодаря, че сподели, беше ми наистина интересна гледната ти точка, най-вече от опита ти и с трите.

    Adobe Photoshop Lightroom за Линукс не мисля, че има като функционалност, която да е feature-for-feature, но в крайна сметка зависи какво правиш. Ако е само за работа и изключително - комерсиален софтуер, да. Не мен не ми харесва бизнес моделът на Adobe на база абонамент доживот, независимо че си си купил продукта им, но за твоите цели явно нямаш избор. Същевременно има редица програми, които вършат на 80% от същото.

    И още един коментар. На мен не ми пречи да уча нови конфигурации, ако програмата работи стабилно и предоставя подобни, ако не същите функции. Ако ми стигаше "просто да върви", нямаше да си затягам времената на RAM-та и да овъркломвам процесорите си. Това пак си е до личен избор и изисквания да имаш най-доброто от най-доброто, което можеш да постигнеш. Може би затова и не ми стига някой (Apple) да ми е нагласил всичко, както те си разбират, без опция да си кажа какво искам аз. Те сигурно и на това се надяват, ако работят със Службите по подслушване и записване на всичко, което отваряш - "всичко да ти работи, без да се замисляш как"...
    MEnergy
  • Аз понеже още играя игри и ми се налага да ползвам и Уиндоус. Прав си, че в общия случай, ОС-ма трябва да ти е удобна по подразбиране и да не се пипа, но определно обичам да се чувствам човека с контрола върху хардуера и в тази връзка и Linux, FreeBSD, и Windows са в пъти по-кофигуруеми от Mac. Примерно на Уиндоус можеш да изпълниш скриптове, с които да деинсталираш или деактивираш почти всякаква диагностика, отдалечени услуги и даже собствените сървъри на Майкрософт (Xerox) в допълнение към всички GUI и нормални privacy настройки. Можеш да деактивираш Кортана, да замениш или премахнеш стартовото меню, да премахнеш системни защити, суопове, можеш да редактираш системните регистри, когато и както си искаш. В Линукс е същото, инсталираш си желаната графична среда, а всички програми за базова десктопна работа във всяко едно отношение са на една команда разстояние и всичко работи.

    Ти какви програми използваш на MacOS, които са толкова незаменими? Аз лично преди няколко години и след много дълго използване на професионален софтуер на Adobe, Corel и много други компании, реших, че заменям всичко с безплатни програми. Gimp вместо Photoshop, Blender/Hifilm Express/Davinci Resolve вместо Premiere Pro, Ocenaudio вместо Audition и много, много други. И не е, че са безплатни, с удоволствие подкрепям програмистите зад тях - просто бизнес моделите на големите с абонаментите и постоянната игра с потребителите, само и само за повече пари, от които не можеш да се отървеш, ако ще и да ползваш версия от 2015, ми идват вече в повече. И не е само вкъщи, навсякъде. С учудване, опит с времето и приучване към новите интерфейси на програмите разбрах, че всичко, което Adobe предлага и, което си мислим за неотменимо, уникално и незаменимо, се предлага от всяка от горните програми, без постоянни alert-и, изскачащи прозорци за промоции и приканване за плащания. И не, че не мога да инсталирам ре-пакната или кракната професионална програма, просто първо уважавам труда на фирмите и второ, няма защо - безплатните програми предлагат същото и даже повече, особено такива като Blender или Handbrake примерно.

    Относно следенето, все повече се изумявам колко дълбоко е интегрирано в самите операционни системи и колко едновременни връзки към десетки сървъри се осъществяват към всяко устройство от държавни и частни контрактори, работещи за тях. Особено, ако си блокираш портовете за сканинг, атаките за намиране на връзка към теб (отворен порт) стават още по-ожесточени. Най-лошото е (Мак не използвам в момента), че на Уиндоус примерно сканингът работи на ниво операционна система и не им трябват външни клауд доставчици. Не, че на Линукс не е същото, но поне не е по подразбиране...
    Ще се опитам да бъда кратък. Необичам да пиша много. Вярно е, че в Linux и FreeBSD можеш да си инсталираш нова графична среда или дори няколко и да ги конфигурираш по собствени представи... Проблема е, че всички те са недомислени. Изключвам сървърни възможности. Това е субективно възприятие за удобство. При Macx OS програмите като цяло са многофункционални и в същото време достатъчно стабилни като работа (за разлика от Windows).
    При Линукс имаме голям брой програми в дадена област и нито една от тях не върши работа докрай... Аз незнам примерно програма в Линукс която да покрива възможностите на Adobe Photoshop Lightroom. Сигурно има програми с подобни възможности, но е орязано.
    Защо трябва да уча нови програми с "недоказани" функционалности само заради идеята?! За да подкрепя лошо написан софтуер?! Няма място за сравнение между сертифициран UNIX(Mac OS) и тамагочи(Windows)! С Windows работя от версия 3.0, когато беше графична надстройка на DOS. Бих оприличил Windows на кърпена дреха на която неможеш да разбереш от многобройните кръпки какъв е бил оригиналния цвят на дрехата. Едно от нещата от които много се дразя в Windows е лошата многозадачност. Отвратително лоша. Преди доста години правих експерименти с многозадачността на OS/2 - IBM. На процесор 386 беше блестяща. И до днес Windows за мен е под този праг който имаше OS/2 1995 - 1996 година. Правил съм едновременен формат на дискети на две флопита. Формата завършваше успешно и на двете устройства. Двте устройства са свързани с един лентов кабел. Светодиодите на двете флопита светваха и угасваха последователно в пълен синхрон. Аз мисля, че и в момента при Windows това е мисия невъзможна. Знаеш ли, че симулацията на DOS i и изпълнението на Windows 3.1 под OS/2 беше по-бързо отколкото на реална машина. На Mac OS мога да изпълнявам скриптове в избран от мен шел. В момента ползвам ZSH. Инсталацията на Mac OS като удобство е несравнима с нито една от изброените три OS. С изключение драйвери за принтер не ми се е налагало да търся друго за да конфигурирам Mac OS. Трябва ли да споменавам как стои този въпрос при Линукс за масовия потребител. Мога да пиша още дълго, но мисля, че изместихме темата. Знам, че всеки ще си остане на позицията. Със здраве !! :)
    kimy
  • Аз понеже още играя игри и ми се налага да ползвам и Уиндоус. Прав си, че в общия случай, ОС-ма трябва да ти е удобна по подразбиране и да не се пипа, но определно обичам да се чувствам човека с контрола върху хардуера и в тази връзка и Linux, FreeBSD, и Windows са в пъти по-кофигуруеми от Mac. Примерно на Уиндоус можеш да изпълниш скриптове, с които да деинсталираш или деактивираш почти всякаква диагностика, отдалечени услуги и даже собствените сървъри на Майкрософт (Xerox) в допълнение към всички GUI и нормални privacy настройки. Можеш да деактивираш Кортана, да замениш или премахнеш стартовото меню, да премахнеш системни защити, суопове, можеш да редактираш системните регистри, когато и както си искаш. В Линукс е същото, инсталираш си желаната графична среда, а всички програми за базова десктопна работа във всяко едно отношение са на една команда разстояние и всичко работи.

    Ти какви програми използваш на MacOS, които са толкова незаменими? Аз лично преди няколко години и след много дълго използване на професионален софтуер на Adobe, Corel и много други компании, реших, че заменям всичко с безплатни програми. Gimp вместо Photoshop, Blender/Hifilm Express/Davinci Resolve вместо Premiere Pro, Ocenaudio вместо Audition и много, много други. И не е, че са безплатни, с удоволствие подкрепям програмистите зад тях - просто бизнес моделите на големите с абонаментите и постоянната игра с потребителите, само и само за повече пари, от които не можеш да се отървеш, ако ще и да ползваш версия от 2015, ми идват вече в повече. И не е само вкъщи, навсякъде. С учудване, опит с времето и приучване към новите интерфейси на програмите разбрах, че всичко, което Adobe предлага и, което си мислим за неотменимо, уникално и незаменимо, се предлага от всяка от горните програми, без постоянни alert-и, изскачащи прозорци за промоции и приканване за плащания. И не, че не мога да инсталирам ре-пакната или кракната професионална програма, просто първо уважавам труда на фирмите и второ, няма защо - безплатните програми предлагат същото и даже повече, особено такива като Blender или Handbrake примерно.

    Относно следенето, все повече се изумявам колко дълбоко е интегрирано в самите операционни системи и колко едновременни връзки към десетки сървъри се осъществяват към всяко устройство от държавни и частни контрактори, работещи за тях. Особено, ако си блокираш портовете за сканинг, атаките за намиране на връзка към теб (отворен порт) стават още по-ожесточени. Най-лошото е (Мак не използвам в момента), че на Уиндоус примерно сканингът работи на ниво операционна система и не им трябват външни клауд доставчици. Не, че на Линукс не е същото, но поне не е по подразбиране...
    MEnergy

  • kimy, използвал съм Mac OS X Lion & Mountain Lion по работа, бяха ми го наложили по подразбиране и нямаше възможност за друга система и оттогава мразя Mac. "Това можеш да правиш, тук можеш да пипаш, това може да промениш"! Ама, чакай малко, аз ли управлявам операционната система или тя мене? 90% от нещата са както ТЕ са решили, че ще бъдат и ти остава само да се съгласяваш. Еми не искам и дотам бях!

    За автора, не съм гледал други негови видеа, нито пък знам кой е (беше в коментарите под статията на Techspot). Само, че не се съмнявам, че регистрират всяко потребителско действие в клауда, още по-малко, че Мак-юзърите знаят въобще какво им се случва. Както и 101% от Уиндоус юзерите. Освен това, ако беше клевета, YouTube да бяха го изтрили веднага, даже и реалната причина да е "нарушаване на авторски права". Епъл не си поплюват...
    MEnergy, Mac OS ползвам от 2009 година до днес. Удоството на една операционна система е субективно усещане. Аз лично нямям необходимост особено да ръчкам операционната система ако тя ми е удобна. В това отношения от Mac OS съм доволен. Пред компютъра сядам за да свърша някаква работа или да се забавлявам. Мразя когато OS се нуждае постоянно от вниманието на потребителя за да работи добре. Визирам Windows и Linux. Ползвам Little Snitch за контрол на трафика и смятам, че ми върши добра работа. Linux и FreeBSD ги ползвам ако ми трябват сървърни сервизи. Повече се кефя на FreeBSD. Linux за мен е недомислица. Следенето в мрежата е масово независимо с какво ще работим. Смартфоните които ползваме са достатъчен източник на информация. Дори и OpenBSD да си поставя на компютъра, пак има начини да бъда следен. Разликата е, че няма да ми е удобно и софтуера, който мога да ползвам ще е изключително малко.
    kimy
  • Хахах, подготвят се за решението на съда от консорциума на Epic. Гледат и какво се случва с Google, която на почти всички цивилизовани пазари (като ЕС) е обект на санкции за монополно положение и убиване на конкуренцията.

    Като говорим за Епъл, вчера четох в Techspot какво прави компанията от Купертино privacy-wise, https://www.techspot.com/news/87622-european-privacy-advocates-file-complaint-against-apple-ad.html

    YouTube видеото какво се случва в Мак-овете е още по-плашещо, https://www.youtube.com/watch?v=aS2lJNQn3NA

    За неразбиращите, има и субтитри и предполагам, автоматизиран превод на български.
    Нищо ново. Ако смятате, че това нещо не се случва в M$ Уиндолс и Андроид, жестоко се лъжете. Никога никога никога Windows или MacOS. Никога!
    Linux или FreeBSD си имат абсолютно всичко необходимо, за да отговори на десктоп нуждите на един потребител (освен гейминг).

    За мобилен телефон малко по-сложно. Дано го развият този проект PinePhone с по-добри устройства. https://www.xda-developers.com/pinephone-kde-community-edition-plasma-mobile/ https://www.pine64.org/pinephone/
    Съгласен. В Уиндоус вече самата OS блокира портове вътрешно (на системно ниво), които се използват за "нежелан" стрийминг в комбинация със сървърите им в клауда. Излиза като Xerox, но вероятно става въпрос за Azure. Защо да те следят външно, след като самата операционна система си има зададени параметри на най-ниско ниво какво "можеш" и какво не. Пък после feature update-ите били за Start-менюто и иконите на папките, хаха...

    Телефончето за 300 евро с 3GB изглежда много добре, особено ако пътуваш до Китай, САЩ, Саудитска Арабия или която и да е страна, където на летищата (и навсякъде другаде) могат да ти го изземат за проверка, да не би да им събориш държавата. Дано направят нещо по-мощно и с малко по-голяма батерия (с този интерфейс 3000 mAh вероятно ще са достатъчни) и ще може да се ползва и за декстоп в движение, особено с модулната конструкция...

    kimy, използвал съм Mac OS X Lion & Mountain Lion по работа, бяха ми го наложили по подразбиране и нямаше възможност за друга система и оттогава мразя Mac. "Това можеш да правиш, тук можеш да пипаш, това може да промениш"! Ама, чакай малко, аз ли управлявам операционната система или тя мене? 90% от нещата са както ТЕ са решили, че ще бъдат и ти остава само да се съгласяваш. Еми не искам и дотам бях!

    За автора, не съм гледал други негови видеа, нито пък знам кой е (беше в коментарите под статията на Techspot). Само, че не се съмнявам, че регистрират всяко потребителско действие в клауда, още по-малко, че Мак-юзърите знаят въобще какво им се случва. Както и 101% от Уиндоус юзерите. Освен това, ако беше клевета, YouTube да бяха го изтрили веднага, даже и реалната причина да е "нарушаване на авторски права". Епъл не си поплюват...
    MEnergy

  • YouTube видеото какво се случва в Мак-овете е още по-плашещо, https://www.youtube.com/watch?v=aS2lJNQn3NA

    За неразбиращите, има и субтитри и предполагам, автоматизиран превод на български.
    Точно от този автор доказателствен матерял ми идва в повече :lol:

    Силно се съмнявам, че ще заобикалят защитни стени и VPN и ще се надяват, че това ще остане в тайна. Твърде елементарно звучи.
    Не защитавам Apple! Принципно всичко е възможно.
    kimy
  • Хахах, подготвят се за решението на съда от консорциума на Epic. Гледат и какво се случва с Google, която на почти всички цивилизовани пазари (като ЕС) е обект на санкции за монополно положение и убиване на конкуренцията.

    Като говорим за Епъл, вчера четох в Techspot какво прави компанията от Купертино privacy-wise, https://www.techspot.com/news/87622-european-privacy-advocates-file-complaint-against-apple-ad.html

    YouTube видеото какво се случва в Мак-овете е още по-плашещо, https://www.youtube.com/watch?v=aS2lJNQn3NA

    За неразбиращите, има и субтитри и предполагам, автоматизиран превод на български.
    Нищо ново. Ако смятате, че това нещо не се случва в M$ Уиндолс и Андроид, жестоко се лъжете. Никога никога никога Windows или MacOS. Никога!
    Linux или FreeBSD си имат абсолютно всичко необходимо, за да отговори на десктоп нуждите на един потребител (освен гейминг).

    За мобилен телефон малко по-сложно. Дано го развият този проект PinePhone с по-добри устройства. https://www.xda-developers.com/pinephone-kde-community-edition-plasma-mobile/ https://www.pine64.org/pinephone/
    mishobehar
  • Хахах, подготвят се за решението на съда от консорциума на Epic. Гледат и какво се случва с Google, която на почти всички цивилизовани пазари (като ЕС) е обект на санкции за монополно положение и убиване на конкуренцията.

    Като говорим за Епъл, вчера четох в Techspot какво прави компанията от Купертино privacy-wise, https://www.techspot.com/news/87622-european-privacy-advocates-file-complaint-against-apple-ad.html

    YouTube видеото какво се случва в Мак-овете е още по-плашещо, https://www.youtube.com/watch?v=aS2lJNQn3NA

    За неразбиращите, има и субтитри и предполагам, автоматизиран превод на български.
    MEnergy
  • -
    npet