Apple ще предложи iPhone с LCD дисплей и догодина

Apple ще предложи iPhone с LCD дисплей и догодина

Apple не смята да се отказва от LCD технологията за линията смартфони iPhone и както вече се разбра, тази година ще пусне модел с такъв дисплей, който ще допълни очакваните две други устройства с OLED панели. Основната причина за това е постигането на по-ниска цена на устройството, за да може то да привлече вниманието на потребителите, които са били отблъснати от по-високата цена на iPhone X. Според информация от The Wall Street Journal Apple очаква модела с LCD дисплей да генерира по-голямата част от продажбите на тазгодишното портфолио смартфони на американците.

Прогнозата е устройството да има по-голям дял от очакваните от анализаторите, а освен това Apple възнамерява да предложи модел с LCD дисплей и догодина. Това подсказва, че преходът към OLED технологията е по-бавен от очакваното преди година. Анализатори смятат, че търсенето на iPhone X е било по-слабо от първоначалните прогнози и това е свързано главно с неговата цена, започваща от 999 долара. Това на свой ред е следствие от факта, че само Samsung доставяше панели за телефона и компанията можеше да диктува цената им. Очаква се тази година в доставките на компоненти за двата модела с OLED дисплеи да се включи и LG, но засега компанията има малък капацитет.

WSJ цитира анализатори, че и трите телефона ще са с дизайна на iPhone X, така че дори потребителите, които преминат от един телефон с LCD панел към друг, ще получат ново усещане. Според източници на изданието първоначално Apple е планирала да раздели по равно производството между двете екранни технологии, но в момента компанията е заложила по-голямо количество за модела с LCD дисплей, защото очаква повече потребители да изберат по-евтиното устройство.

Това на свой ред означава, че Apple ще срещне трудности да увеличи средната продажна цена на телефоните си догодина - това е показател, който се следи от инвеститорите. Пълният преход към OLED може да стане през 2020, когато ще има повече доставчици на OLED панели и вероятно цената им ще бъде по-ниска. В допълнение WSJ цитира инженер от Apple, който посочва, че компанията все още не е установила ясно предимство на OLED спрямо LCD.

Източник: WSJ