Apple ще спре да използва продукти на Imagination Technologies

Apple ще спре да използва продукти на Imagination Technologies

Акциите на британската компания Imagination Technologies загубиха 69% от стойността си след писмо от Apple, в което американците съобщават, че до 15-24 месеца ще спрат да ползват нейна интелектуална собственост в iPhone и други свои устройства (продуктите разчитат на графичен ускорител PowerVR). Това означава, че Apple ще спре да плаща лицензионни такси, а това е сериозен удар върху Imagination, защото половината от оборота й се дължи именно на компанията от Купертино. Според информацията причината за това решение се крие в разработваната от Apple собствена графична система, което ще осигури на компанията още по-голям контрол над продуктите й.

Imagination Technologies е поискала доказателства, които да подкрепят твърденията, че новата технология не нарушава нейни патенти, интелектуална собственост и конфиденциална информация, но засега Apple е отказала да предостави такива. Английската компания смята, че е извънредно трудно да се разработи нова графична архитектура от нулата, която не нарушава нейните права, а междувременно е започнала разговори с Apple около алтернативни варианти за изпълнение на сегашните лицензионни споразумения между двете компании. През миналата година Apple е платила на Imagination такси на стойност 60,7 милиона паунда, а за тази се очаква сумата да се увеличи до 65 милиона паунда.

Източник: Imagination Technologies

  • Според мен Imagenation имат право да искат доказателства за това че техни патенти не са нарушени. Мобилните графични ускорители са сложни чипове и изискват подръжката група стандарти. Няма как да се осигури такава поддръжка, без да се използва патентното портфолио на основаните играчи в бизнеса, където Imagination е номер едно от създаването на тази нисша. Хубаво е че ще има още една фирма със собствени графични ускорители.
    A4i