Apple въвежда множество новости при защитата на личните данни в iOS 14

Apple въвежда множество новости при защитата на личните данни в iOS 14

Очаквано с всяка версия на мобилната операционна система iOS Apple добавя нови функционалности за защита на личните данни на потребителите. В iOS 14 ни очакват сериозни подобрения в тази насока.

Сред тях е и индикатор за запис, който се появява при използване на камерата или микрофона от дадено приложение. Той е под формата на зелена точна при използване на камерата и оранжева при включване на микрофона.

В Safari ще бъде въведена система за наблюдение на паролите и известие за компрометирани такива. Освен това ще бъде използван и Privacy Report, който предотвратява проследяването на дейностите ви от сайтове.

По-късно през годината App Store ще разполага с нова секция, в която при всяко приложение ще е видима информация за това до какви данни ще има достъп то след инсталация. Приложенията, които искат да използват механизми за проследяване ще трябва да получат потребителско позволение за това.

Сред останалите нови функционалности са приблизително местоположение (Approximate Location), одобрения за достъп до данни за локацията от уиджети, известия за достъп от приложения до клипборда и разрешения за достъп до локалната мрежа. Други интересни новости са за използване на частен адрес при свързване към Wi-Fi мрежа, частичен достъп до снимки от приложенията за разглеждане и т.н.

Източник: MacRumors