ARM представи Cortex-A77 и видеоускорителя Mali-G77

ARM представи Cortex-A77 и видеоускорителя Mali-G77

ARM представиха новото процесорно ядро Cortex-A77 и видеоускорителя Mali-G77. В случая Mali-G77 е по-голямата новина. Той вече няма да използва архитектурата Bitfrost и преминава към новата Valhall, а неговият дизайн обещава 30% по-ниска консумация на енергия и до 30% по-висока ефективност. Постигнато е и 60% подобряване изпълнението на задачи, свързани с изкуствения интелект и машинното обучение.

В крайна сметка очакванията са решенията, използващи Mali-G77, да постигнат ефективно до 40% по-висока производителност спрямо сегашните G71 чипове. Това е постигнато и чрез преминаване от сегашния модел с 4 или 8 паралелни операции към решение с 16 паралелни операции. Това пък ще позволи едно G77 ядро да извършва двойно повече изчисления от своя предшественик и ще доведе до чипсети с по-малко ядра, които обаче ще осигуряват по-висока производителност.

Cortex-A77 доразвива дизайна на A76 и според ARM ще осигури 20% по-висока производителност макар пак да се ползва 7nm процес. Добавено е четвърто аритметично-логическо устройство, което ще позволи изчисленията на целочислени данни да бъдат ускорени с до 50%. От ARM са подобрили и точността на т.нар branch predictor и са добивили втори порт за прогнозиране, което ще ускори сериозно постъпването на данните в новото аритметично-логическо устройство. Очакваме най-голям ръст в производителността да отчетат чипсетите, които ползват графичен ускорител с дизайн на ARM като Exynos, Kirin и Helio.

Източник: ARM

Оферти на деня