ARM спира работа с Huawei

ARM спира работа с Huawei

От BBC идва нова неприятна новина за Huawei – според изданието във вътрешна бележка до нейните служители британската компания ARM е наредила да бъдат прекъснати всички активни договори, поддръжка и всички предстоящи ангажименти с Huawei и нейните подразделения, за да изпълни скорошните санкции на САЩ. В съобщението се посочва, че разработките за чипове нa ARM включват технология с произход Щатите, а според компанията това означава, че трябва да се съобрази с мерките на правителството на Тръмп.

Ако решението на ARM е дългосрочно, то може да нанесе почти фатален удар на бизнеса на Huawei, защото ще засегне способността на компанията да проектира собствените си чипове. Повечето от тях в момента ползват именно технология на ARМ, за което Huawei плаща лицензионни такси. Базираната в Кеймбридж компания е собственост на японската група SoftBank и има над 6000 служители, а част от тях са в 8 офиса в САЩ. В изявление ARM посочва, че се съобразява с всички последни регулации на американското правителство, но не е коментирала повече.

Според BBC служителите на ARM са били информирани за решението на 16 май, което е последвало добавянето на Huawei в забранителния списък на американското търговско министерство. На 21 май Щатите осигуриха 90-дневна отсрочка на санкциите, за да се избегнат евентуални проблеми със съществуващото оборудване в употреба. Източник от ARM обаче разкрива, че на служителите не е било казано, че могат временно да започнат работа с Huawei или нейните подразделения.

Вече стана ясно, че компанията разработва своя алтернативна софтуерна платформа, но набавянето на чипове с достатъчно добри параметри от други източници може да се окаже трудно. В момента Huawei ползва чипове на своето подразделение HiSilicon. Те са произведени в Китай, но пак разчитат на технология на ARM. Компанията може да продължи да ги произвежда, но стъпката на ARM ще засегне бъдещите й разработки. Предстоящият Kirin 985 също няма да бъде засегнат от забраната, но не такова е положението с неговия наследник, който вероятно ще трябва да бъде преработен напълно.

Анализатори смятат, че тъй като ARM е в основата на чиповете на Huawei, мярката ще постави непреодолимо препятствие пред компанията. Дейността на компанията ще бъде засегната и от отдръпването на други доставчици на чипове, които се съобразиха с американските санкции. Засега обаче не е ясно дали ARM действа самостоятелно, като интерпретира действията на американското търговско министерство, или пък е била посъветвана от него да го направи.

Междувременно представител на Huawei коментира за Reuters, че компанията е убедена, че може да разреши ситуацията с ARM. “Ценим близките връзки с нашите партньори, но разбираме, че някои от тях са подложени на натиск като резултат от политически мотивирани решения – посочва той. – Убедени сме, че тази ситуация може да бъде разрешена, а наш приоритет остава осигуряването на продукти и технологии от най-висок клас на потребителите по света."

Източник: BBC, Reuters

Оферти на деня

 • Иронията е в това , че 95% от реалното производство на компоненти е в Китай, Корея и Тайван.
  A4i
 • Май точно такава новина ще приземи Китай, че все още са доста далеч от технологичното лидерство. Точно това имах предвид в другата тема, че Китай е толкова силно зависим от САЩ, че не може да мръдне. Ако пък предизвикат финансова криза, това би ги върнало в пещерите.
  Има си световен ред и ако не бяха САЩ и СССР, Китай още щяха да са в каменната ера!
  Хуауей направиха доста сериозен скок, най-вече в камерите, но те просто комбинираха чужди достижения и сега ще разберат къде им е мястото след като не произвеждат никакъв хардуер сами.
  Spikul
 • Освен ако не купуват готови чипове от Mediatek, TI, Samsung, Rockchip, Amlogic, но не беше това идеята.
  tzincbg
 • Kaто знам колко малко приложенията работят на risc архитектура и и колко зле работят приложенията за arm, които са повечето, на Андроид с intel x86, това наистина може да е краят. Освен ако успеят от нулата да направят нова архитектура, операционна система, приложения, тегава работа...
  tzincbg
 • Без софтуера ще се оправят, ама без хардуер, вече ще го загазят сериозно, ако не излязат от черния списък.
  Предстоящият Kirin 985 също няма да бъде засегнат от забраната, но не такова е положението с неговия наследник, който вероятно ще трябва да бъде преработен напълно. Все пак, това ще се появи като реален проблем доста напред във времето, а до тогава може всичко да стане.
  board