Apple може сериозно да пострада от санкциите срещу Huawei

Apple може сериозно да пострада от санкциите срещу Huawei

Наложените санкции срещу Huawei могат да донесат сериозни щети на... Apple. През последните дни в Китай тече масова кампания за бойкот на продуктите на компанията от Купертино. В местните социални мрежи е пълно с призиви да не се купуват смартфони, компютри и таблети с американски произход, а най-чест обект на апелите за бойкот е именно Apple. В миналото подобни кампании винаги са водели до успех. За последно такава акция имаше срещу корейската търговска верига Lotte и тя доведе почти до фалит местното представителство на корейския гигант.

Проблемът за Apple е сериозен, защото пазарът в Китай е ключов за хората на Тим Кук. Продажбите на iPhone вече спаднаха с 20% през последното тримесечие на 2018 и именно това бе причината Apple да редуцира цялостната си прогноза за реализацията на мобилните си телефони. В същото време в социалната мрежа Weibo има апели и за по-радикален подход. Потребители настояват да се избягват изцяло продукти, които съдържат чипове на Qualcomm, а търговската война придоби и комични измерения като например въведената 25% надценка за американци в определени ресторанти в Китай.

Източник: BuzzFeed

Оферти на деня

 • Доколкото разбрах от пресконференцията на Huawei, те са готови при продължаване на санкциите да пускат топ телефони по 99 Евро с тяхната ОС и поддръжка на Андроид приложения. Е тогава вече Apple ще цъфнат и вържат. Тогава ще отворя магазинче за телефони и ще залея пазара. :D
  Ванката
 • Доколкото разбрах от пресконференцията на Huawei, те са готови при продължаване на санкциите да пускат топ телефони по 99 Евро с тяхната ОС и поддръжка на Андроид приложения. И после санкциите не били добри за потребителите ;)
  board
 • Доколкото разбрах от пресконференцията на Huawei, те са готови при продължаване на санкциите да пускат топ телефони по 99 Евро с тяхната ОС и поддръжка на Андроид приложения. Е тогава вече Apple ще цъфнат и вържат.
  tzincbg
 • Интересно ми е колко ти платиха за тази пространна "Ода във възхвала на Китай" ,защото ако не са, ще е жалко че си си загубил времето.
  Ето и фактите: Брутният вътрешен продукт на Китай (на глава от населението) е по нисък от Българският.На Китай е $19,520, на България е
  $23,155. Колкото българите сме невероятно богати, толкова и китайците. От 1 милиард и 400 милиона население със сигурност има 2-3 % които могат да си позволят да купуват Версаче, Прада и т.н. и да пътуват в чужбина.Другите 90 и няколко процента си стоят в Китай,не защото Китай е толкова невероятен, а защото не могат да си позволят нито да пътуват, нито да доближат магазин, камо ли на Версаче. Какво значи "Пазарът им е най-платежоспособния в света като брой покупки"?. След като са милиард и нещо естествено,че има много "покупки".По твоята логика Индия са цъфнали и вързали защото са вторият по големина "най-платежоспособен пазар на покупки" Щото "Европа, САЩ, останалата част от света им е чужда и по-ниска класа от тях" затова всеки по-голям западно европейски и американски град има Чайна Таун и всички по-богати китайци гледат да се изнесат или да пратят отрочетата си да учат в чужбина, та барем им се отвори парашута и останат там.
  Нищо не са ми платили, нито пък ме интересуват специфично. Лични впечатления. И не, не съм ходил лично в Китай и не съм виждал онези другите, които не могат да излязат от Китай. Имам впечатления от тези богатите из Европа, съгласен за % им, които наистина имат ресурсите да си правят каквото искат. И да, в Watches of Switzerland по най-скъпите търговски улици на Лондон купуват китайци и много малко араби, а половината мениджъри в тях са точно китайци. Всеки ден контактувам и с онези другите, пак богати, из офисите и ти казвам лични впечатления как се засягат като не ги различиш от другите "дръпнати" и им кажеш, че са японци или корейци.

  Индия не са цъфнали и вързали, но като процент от населението и супер малкото "средна класа" и по-богати са десетки до стотици милиони на 1.4 млрда. Затова и Xiaomi се концентрира върху Индия. Погледни и Samsung в Индия, борбата не е за Америка, а за прохождащите пазари с растеж и много бройки.
  Нещо не съм чул американците или западно европейците да се избиват да имигрират в Китай.Как точно контролират петролния сектор на Венецуела, след като там хората измират от глад и годишната инфлация надхвърля 80,000%? Защо след "Всичко се прави в Китай" много от компонентите в Huawei P30 са американски-предпазното стъкло на дисплея, флаш паметта, модулите за 3G и LTE и операционната система? Все въпроси без отговори. По-важният въпрос тук е, че азиатците не гледат на Европа и Америка като на по-висша и развита, а като по-нискостояща от тях и не им пука за твоето или моето мнение. Хората от селата и от над 5 хил. н.в. върхове из планинските им области са склонни да емигрират и в Индия и Пакистан, само и само да се махнат от Китай за 2 долара повече, но в градовете, индустриалните им центрове, центровете за клиентско обслужване, вторични услуги и други, развитието е с десетилетия за година и това е заради вътрешното им потребление, включително и като държавни проекти. Тези същите държавни проекти са причината влиянието на Китай, Индия и други недоразвити от ограничената българска гледна точка страни като Пакистан, Иран, Индонезия, Малайзия и повечето в Африка постоянно да нараства. Ще им изградят скоростни железници, ще им построят магистрали, газо-, електропреносни мрежи, центрове за данни, телекомуникационни мрежи. Затова реват САЩ, защото наложените от тях диктаторски режими в Африка изчезват един по един и на тяхно място идва Китай, с което свършват и безплатните ресурси и експлоатацията на икономиките им. И не, че Китай е различен или по-добър, просто вече не са САЩ.

  Освен това и както казах вече, Китай се ражда сега. И да, патентите по компонентите, LTE модеми и други, все още не са (напълно) китайски, но собствените капитали, които само допреди 15 години бяха напълно отсъстващи в Китай вече ги има и точно по тази причина и постоянно придобиваните малки и по-големи технологични компании от тях, те вече имат технологиите и е само въпрос на време да си ги развият.

  И отново ти казвам, проучи манталитета на Китай и тогава съди от България. Твоето и моето мнение не ги интересува, нито пък това на Европа и тези, за които ти си мислиш са силни и технологични в момента. Да, ще загубят пазари, ще постискат зъби, но само техния и тези на Индия пазари са им достатъчни за растеж. Затова са и търговските войни и геополитическите противоречия с тях постоянно се изострят. Въпросът (поне за САЩ) явно вече е на ниво или - или...
  MEnergy
 • Как при БВП на нашата страна от около 110 млрд.лева ( 55 млрд. евро) получаваш 23 хил. $ на човек от населението ? Реално е малко под 8 хил. евро. Явно е изчислено през покупателната способност? Вярно, че процентът на посочените китайци е 2-3%, но в числа това е 20-30 млн. д. Вече са на второ място по брой на милиардери, но е и вярно, че държавата веднага може да арестува който и да е от тях. Просто много, много различна държава от нас, Европа и Щатите. Не може чрез политически средства да се спират другите държави. Европа като ЕС щеше да бъде доста по-добре, ако не се съобразяваше непрекъснато с Щатите ! И за мен това е много по-важно от коментираната тема, но никой не обръща внимание на това!
  Боби13
 • Абе искат да ги спънат преди да са станали като японците - от копиращи в иноватори. Може и да стане, но може и да е късно вече. Китай влага огромни суми в наука сега, като на учените се дава по-голяма свобода, за да има напредък - ДНК манипулации на човек, манипулации на ембриони на живитни и т. н., който прогрес на запад е блокиран, заради етичните комисии. Разбира се, защото рисковете са големи, но това е голям шанс за тях да получат ключови предимства. Пък проблемите ще ги решават в движение.
  https://www.popsci.com/china-gene-edited-twins-more-changes#page-2
  tzincbg
 • Интересно ми е колко ти платиха за тази пространна "Ода във възхвала на Китай" ,защото ако не са, ще е жалко че си си загубил времето.
  Ето и фактите: Брутният вътрешен продукт на Китай (на глава от населението) е по нисък от Българският.На Китай е $19,520, на България е
  $23,155. Колкото българите сме невероятно богати, толкова и китайците. От 1 милиард и 400 милиона население със сигурност има 2-3 % които могат да си позволят да купуват Версаче, Прада и т.н. и да пътуват в чужбина.Другите 90 и няколко процента си стоят в Китай,не защото Китай е толкова невероятен, а защото не могат да си позволят нито да пътуват, нито да доближат магазин, камо ли на Версаче. Какво значи "Пазарът им е най-платежоспособния в света като брой покупки"?. След като са милиард и нещо естествено,че има много "покупки".По твоята логика Индия са цъфнали и вързали защото са вторият по големина "най-платежоспособен пазар на покупки" Щото "Европа, САЩ, останалата част от света им е чужда и по-ниска класа от тях" затова всеки по-голям западно европейски и американски град има Чайна Таун и всички по-богати китайци гледат да се изнесат или да пратят отрочетата си да учат в чужбина, та барем им се отвори парашута и останат там.Нещо не съм чул американците или западно европейците да се избиват да имигрират в Китай.Как точно контролират петролния сектор на Венецуела, след като там хората измират от глад и годишната инфлация надхвърля 80,000%? Защо след "Всичко се прави в Китай" много от компонентите в Huawei P30 са американски-предпазното стъкло на дисплея, флаш паметта, модулите за 3G и LTE и операционната система? Все въпроси без отговори.
  Nilson

 • Та така, достатъчно са натрупали, за да се оправят сами вече, ако ще само на пазарите на Китай и Индия да разчитат. Нито близката и богата Австралия ги интересува, нито Америките. Пазарът им е най-платежоспособния в света като брой покупки, а населението им е на 70%+ до 25г. Къде са умиращата Япония, Европа и постоянно обедняващото масово население на САЩ в същото време? Притежават Африка, вкл. инвестиционно. Заедно с Русия контролират петролния сектор на най-богатата на петролни залежи страна в света - Венецуела, затова и рижавия беснее, но не смее да прилага сценария Афганистан-Ирак-Либия там. Няма кой да му позволи. Затова на дневен ред идва Иран, ама там нещата са още по-сложни и пак Китай е отзад.
  Колега, имам един въпрос: какво пушиш и от къде се снабдяваш?!?!
  Страхотно четиво си написал, достойно да влезе в Приказките на Шехерезада и децата ще четат с огромно удоволствие.
  algor
 • Всеки ден физически контактувам в една сграда с китайци и ми е направило впечатление, че даже и в чужда за тях държава, всичко е по техните стандарти и измерения. Банковите им карти са им китайски, въпреки че с лекота могат да изберат всяка западна банка. Повечето техни банки, които съм виждал, са строителни сдружения. Не контактуват и възприемат белите европейци като равни, нито която и да е друга раса по света. Имам чувството, че за секунда, след като погледът им не фокусира, че нямаш дръпнати очи и веднага се отмества от теб, все едно не съществува. Много се обиждат да им кажеш корейци или японци! Както и вторите между другото...

  Имам един приятел, работещ в Watches of Switzerland. Часовниците им достигат до 750К+ паунда на бройка. В магазините им работят много китайци и те са най-ценните като език. Испански не им трябва. Японски също. Англичаните се стискат и рядко купуват нещо над 25К паунда. Арабите се пазарят много и също гледат повече, отколкото купуват. Всичките им масови продажби са от китайци и мениджъри и продавачи с китайски са най-ценени и платени. И още наемат, но търсят етнически или истински китайци.

  Ако някой си представя китайците в 21-ви век като захлупени азиатци да попътува малко. Прада, Версаче, скъпи парфюми, таксита, храна с доставка - всеки ден го гледам това и руските олигарси и саудитските шейхове, да не говорим за "богатите" англичани, ряпа да ядат за закуска. Освен това се обличат сто пъти с повече вкус и по европейски/американски от последните. С пари, не по аутлетите като западняците.

  На много хора не им е ясно, че Китай е като САЩ за американците. Цял живот може да не излезеш оттам и не им трябва друго. Европа, САЩ, останалата част от света им е чужда и по-ниска класа от тях. Те това го мислят, в България или Франция/Германия/Великобритания какво си мислят им дреме само на бизнесите, които пряко зависят от Европа. Ако въобще. САЩ/Америка отдавна не го разглеждат като пазар.

  Та така, достатъчно са натрупали, за да се оправят сами вече, ако ще само на пазарите на Китай и Индия да разчитат. Нито близката и богата Австралия ги интересува, нито Америките. Пазарът им е най-платежоспособния в света като брой покупки, а населението им е на 70%+ до 25г. Къде са умиращата Япония, Европа и постоянно обедняващото масово население на САЩ в същото време? Притежават Африка, вкл. инвестиционно. Заедно с Русия контролират петролния сектор на най-богатата на петролни залежи страна в света - Венецуела, затова и рижавия беснее, но не смее да прилага сценария Афганистан-Ирак-Либия там. Няма кой да му позволи. Затова на дневен ред идва Иран, ама там нещата са още по-сложни и пак Китай е отзад.

  BOE, който е чувал, е най-големият световен производител на дисплеи в света. OLED, LED, матрици, телевизори, Philips-и. Няма Япония, няма Sharp, няма LG Display, няма Samsung. Всичко се прави в Китай и технологиите са си вече тяхни, изключвайки заводите пак там. Имат ресурси да си купят всяка фирма или стартъп. Не ги мислете изобщо. И без Huawei могат, ако ще и да фалира. Друг ще дойде до няколко години.

  Епъл е ходещ мъртвец. Китай тепърва се ражда...
  MEnergy
 • А пък вие какво се радвате.
  Като, че имате акций в щатите.
  Това се казва :
  Световен жандарм!
  САЩ където се намесят, трева не никне.
  geleto_
 • А къде ще се произвеждат компонентите на мобилните телефони ? Заводите са основно в Китай, нали ? Ябълката се опитаха да преместват определено производство в Щатите и на поточната автоматична линия се счупи кръстатата електрическа отвертка. Потърсих да заменят компонента в Щатите, оказа се че няма и я внесоха от.... Китай. Да, както посочи ти са продукти от други държави, но се сглобяват в Китай... След време може и да се промени, но не се строят толкова лесно нови заводи в областта на електрониката. А кабелите за Интернет по дъното на океана са основно на кого? На китайците... Просто трябва да се спре икономическата война, защото ако колелото се завърти лавината ще помете нас обикновените потребители. В момента Ябълката бяха направили изчисления, ако преместят производството си в Щатите и установиха, че цената на продуктите им ще се наложи да се вдигне с минимум ( оптимистичен вариант ) около 40-45 %. В човешката история когато политиците се намесят в бизнеса става мазало... Дали? А не си ли се замислял, че по-голяма намеса на политици в бизнеса няма от Китай?
  И каква война по дяволите е това, че някой иска да си брани интелектуалните права? Някой нещо да е взел от Китай или да им е поискал?
  Просто им казаха, че няма да им дават повече да ползват техните иновации.
  Да не би да са ги взели от нас, че да ревем? Те са си техни и САЩ имат пълното право да решават на кой да ги дават и къде да инвестират. Какво сте захленчили, все едно живеем в Китай?
  Spikul
 • Абе научили са се китайците как да сглобяват телефон (те за това ги употребяваха другите, да им сглобяват нещата) и се помислиха за ненадминати. Както се вика откраднаха занаята от учителя си и забравиха от къде са тръгнали.
  iWolff
 • Всичко правят и мартеници точно така.
  Поръчай си едни чехли- хубави са, да не се лузгаш кът пикаш.
  Оправи си тона!
  Ванката
 • А къде ще се произвеждат компонентите на мобилните телефони ? Заводите са основно в Китай, нали ? Ябълката се опитаха да преместват определено производство в Щатите и на поточната автоматична линия се счупи кръстатата електрическа отвертка. Потърсих да заменят компонента в Щатите, оказа се че няма и я внесоха от.... Китай. Да, както посочи ти са продукти от други държави, но се сглобяват в Китай... След време може и да се промени, но не се строят толкова лесно нови заводи в областта на електрониката. А кабелите за Интернет по дъното на океана са основно на кого? На китайците... Просто трябва да се спре икономическата война, защото ако колелото се завърти лавината ще помете нас обикновените потребители. В момента Ябълката бяха направили изчисления, ако преместят производството си в Щатите и установиха, че цената на продуктите им ще се наложи да се вдигне с минимум ( оптимистичен вариант ) около 40-45 %. В човешката история когато политиците се намесят в бизнеса става мазало...
  Боби13
 • И фунията е китайска 😂
  Victormihov
 • -
  npet
 • Всичко правят и мартеници точно така.
  Поръчай си едни чехли- хубави са, да не се лузгаш кът пикайш.
  Невероятно обосновано и показателно мнение!
  Просто когато липсва адекватност, е безсмислено и с фуния да се налива!
  Spikul
 • Всичко правят и мартеници точно така.
  Поръчай си едни чехли- хубави са, да не се лузгаш кът пикаш.
  Victormihov
 • Ниски цени? ниската цена е последното което ще гледам.
  НЕ знам какви иновации, но май най-интересните смартфони последно време са точно на Китайски фирми.
  Mate 20 pro, p30 pro, Oneplus 7 pro, MiX 3, Mi9.
  германско, немско, японско- накрая всичко се прави в Китай, дори чехлите ти за тоалетна...
  Аха, за това американците като си дръпнат патентите и китайците остават с пръст в уста. Пак да те птам - какво им пречи ембаргото на Тръмп като са толкова иновативни? Защо не продължат да си правят иновативните чехли за тоалетна и интересни телефони?
  Хайде малко да мислим преди да плещим измислици-премислици, а.
  Spikul
 • И мартениците ни 🤔
  Боби13