ARM възобновява работа с Huawei

ARM възобновява работа с Huawei

Британската компания ARM, която се занимава с проектирането на чипове, ще продължи да лицензира и предоставя технологии на Huawei. Това е възможно, тъй като юридическият ѝ отдел е установил, че нейните продукти са с произход Обединеното кралство и по този начин те не нарушават наложените на китайците от САЩ санкции. Huawei разчита на технологии от ARM за изграждане на собствените си процесори и чипсети.

През май британците, които са собственост на японската SoftBank, прекратиха отношенията си с Huawei след забраната от страна на САЩ американски фирми да търгуват с Huawei, защото смятаха, че разработките за чипове включват технология с произход Щатите. Това обаче явно не е така. ARM е сред основните партньори на филиала за производство на чипове на Huawei HiSilicon. Голяма част от мобилните чипсети Kirin използват технологии на ARM, а настоящото развитие до някаква степен ще помогне на Huawei да намали влиянието на американските санкции върху дейността си.

Според ARM архитектурите й v8 и v9 са с произход от Обединеното кралство, което означава, че Huawei може да има достъп до тях, но на този етап не е ясно дали следващите технологии ще бъдат засегнати от забраните. Припомняме, че в началото на месеца се появи информация, че САЩ започва да дава лицензи на американски компании за работа с Huawei. Засега обаче няма ново потвърждение, че това се случва на практика.

Източник: Reuters

Оферти на деня