Австралия глоби Apple с 2,29 милиона долара заради името на iPad 4G

Австралия глоби Apple с 2,29 милиона долара заради името на iPad 4G
Сигурно си спомняте, че Apple имаше проблеми с името на новия iPad с LTE възможности в Австралия, тъй като устройството на практика не може да работи с 4G мрежите в страната. Междувременно от компанията промениха името от iPad LTE на iPad WiFi + Cellular, и то за всички пазари извън Щатите, в които местният 4G стандарт е несъвместим с възможностите на таблета. Междувременно обаче австралийският съд постанови, че от Apple все пак са нарушили закона за потребителите, предоставяйки подвеждаща информация за таблета. Затова компанията ще бъде глобена с 2,29 милиона австралийски долара плюс още 300 000 за разноски по делото.

 • Аз ще ви кажа, какво е станало: В Австралия, като една богата и развита държава има хора, които имат акъл в главата и работят по държавните им служби/агенции там и след някой друг сигнал са се заели да търсят отговорност от Епъл, които пък са решили да не се занимават с "простотии" и да ги почерпят с 2 милиона. Разбира се за медиите се пръква новина също. Всички доволни. Win-Win комбинация.
  osama11
 • Ясно и точно казано.
  TheNextOne
 • [Quote]В различните страни честотите за 4Г са различни, защото има различни свободни части от радио-спектъра.[/Quote] А това защо става? Защо умишлено не се прави общ стандарт? Не става въпрос само за 4Г а и за другите технологии преди това. 4Г не е технология сама по себе си а по-скоро търговска марка. Вмомента се води дискусия дали DC-HSDPA да се води 4Г понеже предлага почти същите скорости. И ако го приемат какво правим - ще им връщат глобата. Не заблуждават потребителите. Пише си отзад на кутията какво точно 4Г се поддържа. Все едно да ги съдя, че предлагат Wi-Fi модел а вкъщи нямам Wi-Fi рутер. Вероятно хиляди други подобни "несъответствия" в Австралия, но както винаги става ли въпрос за най-богатите пиявиците са много, всичко се раздухва до небесата и се преувеличава. Неслучайно глобата е символична защото самото дело е абсурдно. Подобно на дела от рода на дебел чичко осъдил Макдоналдс, че не пишело на 10-я бургер, който е излапал, че това води до надебеляване. По-ясно ценообразуване и класифициране и диференциране на модели от това на Apple не съществува.
  Nistel
 • Нали и аз това казвам, глобата е много малка. Ако беше 100 милиона, на Тим Кук щеше да му присадя закуската доста време :D А и тук въпроса не е в парите, а в отношението към потребителите. Apple показва, че мисли потребителите си за овце. Неслучайно и Самсунг се гаврят така в клипа си :D
  milen888
 • Наистина е кофти да си купиш нещо, а да не работи както е написано. При нас като няма LTE, ни е все тая, но по принцип е тъпо. Иначе с тази глоба Тим Кук утре ще остане без джобни за закуска ;)
  board
 • [Quote]По-резонно е да съдят операторите си, че предлагат нестандартно 4Г ..[/Quote] Наистина по-голяма глупост скоро не бях срещал. В различните страни честотите за 4Г са различни, защото има различни свободни части от радио-спектъра. Производителите още не са извадили чип, който да поддържа всички 4Г честоти, но това си е проблем на производителите. Защо заблуждават потребителите с надпис и реклама 4Г??? Като излезе съдебното решение, се оказа че може да пише Wi-Fi+Cellular, а преди не можеше??? Наглост, наглост, нелоялна конкуренция и заблуда на потребителя. Малка им е глобата, ако бяха им сложили 100 милиона глоба, другата година щяха да се замислят преди да лъжат така безочливо!
  milen888
 • Добре, те си имат собствен вариант на 4G, и като отидеш на почивка или по работа извън Австралия ко праиш, трябва да си купиш друг ли? В смисъл глупаво е да не спазваш международният стандарт или ако има промени да са незначителни. Ясно е Австралия голяма трудно се покрива със сигнал, ма пък чек толкова и да ги осъдят за това тъпо е
  diiid
 • [Quote]Причината като цяло е технологична. Виновни са предимно операторите. Според вас кой решава всяка по-голяма държава да има някакъв собствен стандарт различаващ се минимално от другите единствено с цел несъвместимост? По-резонно е да съдят операторите си, че предлагат нестандартно 4Г .. [/Quote] Аххх, по-глупаво извинение от интелигентен човек скоро не бях чел. Значи могат да правят различни версии за различни страни, обаче не могат да променят тоя модел, но в същото време модела все още си носи надпис 4G така ли? Значи щом не може да се свърже към локалната 4G мрежа, то не трябва да се рекламира като такъв който може. Това не само е заблуда на потребителите, но и нелоялна конкуренция. Глобата трябваше да е доста по-голяма.
  Parmenion
 • Ако попрочетеш спецификациите на 4Г модела сам ще си отговориш на въпроса. Причината като цяло е технологична. Виновни са предимно операторите. Според вас кой решава всяка по-голяма държава да има някакъв собствен стандарт различаващ се минимално от другите единствено с цел несъвместимост? По-резонно е да съдят операторите си, че предлагат нестандартно 4Г ..
  Nistel
 • Трябва да си идиот, за да хвърлиш толкова пари за таблет и да не провериш на каква честота работи ЛТЕ-то му. От друга страна, Апъл защо въобще продават 4Г версията в Австралия, като е несъвместима с местните мрежи?
  TheNextOne