Автомобилите на Google започват нова обиколка на България

Автомобилите на Google започват нова обиколка на България

На 26 март автомобилите на Google Street View ще се завърнат на пътищата в България. През следващите месеци те ще посетят редица градове и ще преминат по множество пътни участъци в цялата страна със задачата да осъвременят изображенията на градовете, пътищата и магистралите в Google Street View.

Първите кадри от пътищата на България бяха заснети през 2012 г., а услугата официално стартира тук през март 2013 г. В допълнение към улиците и пътищата, Google представя и панорами от пешеходни зони от български градове, както и от други места, които са недостъпни за коли. Благодарение на това всеки може да направи виртуална разходка до архитектурния резерват Старинен Пловдив, из Ботаническата градина в Балчик, Приморски парк Варна, Седемте рилски езера, Белоградчишките скали и много други.

Тази година маршрутът на Google автомобилите освен през столицата, ще премине през редица градове и общини: Благоевград, Гоце Делчев, Дупница, Сандански, Петрич, Кюстендил; Пазарджик, Панагюрище, Велинград; Пловдив, Хисаря, Асеновград, Асеновград, Смолян; Хасково, Харманли, Свиленград, Любимец, Златоград, Кърджали; Стара Загора, Казанлък, Ямбол, Бургас; Варна, Добрич, Силистра, Тервел; Русе, Свищов; Плевен, Ловеч, Луковит; Велико Търново, Габрово, Елена, Севлиево; Шумен, Търговище, Разград, Котел; Враца, Монтана, Мездра, Видин, Козлодуй и Лом.

Google обръща особено внимание на защитата на поверителността. Преди публикуването на събраните изображения те се обработват със специална технология, която размазва лицата на хората и регистрационните табели на автомобили, така че да не могат да бъдат идентифицирани и по този начин тяхната поверителност е защитена. Повече информация, както и детайла информация за местонахождението и маршрута на автомобилите можете да намерите тук.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Напротив, не разбра иронията ми, защото знам руски и английски на ниво да чета свободно книги и да гледам филми на тези 2 езици. Нямам нужда от онлайн превод, поне за тези 2 езици ! Щеше ли да прилагаш прословутите си мерки, ако ти пукаше по-малко от мен ? Надали ? И аз съм като теб Боби, знам тези два езика и не веднъж съм отнасял подигравки, че знам руски вместо друг език...
    Ванката
  • Напротив, не разбра иронията ми, защото знам руски и английски на ниво да чета свободно книги и да гледам филми на тези 2 езици. Нямам нужда от онлайн превод, поне за тези 2 езици ! Щеше ли да прилагаш прословутите си мерки, ако ти пукаше по-малко от мен ? Надали ?
    Боби13
  • Пичага, параноята е лечима, но не и при теб :) Ако смяташ, че не изтичат от тебе данни, колкото и да се правиш на велик всезнайко, пишещ пространн. о романи.. лъжеш се, но така си решил, така го правиш ! Все пак всеки има свобода да решава какво да прави, дори да си се вкарал в ,,1984" на Оруел ! Искаше да се изкажа... изказах се ! Въобще не се правя не велик, просто не отричам очевидното, като теб. Прочете ли статията? Знам, че не говориш английски - има услуги за онлайн превод, качих ти и снимката. 1.3TB (терабайта) за 12 часа телеметрия - надявам се знаеш какво е телеметрия - малко ли ти е? Доскоро на пазара нямаше и 2TB дискове, а това е количеството, което източват от телефоните само за 12 часа. И фирмите, с които Techspot са се свързали, не го отричат. Дали казах, не го отричат?

    За мен не мисли, мерките съм си ги взел, макар че ми пука сигурно по-малко от теб. Просто искам да накарам и други да се замислят какво се случва, докато "не им пука" и докато "няма какво да крият"...

    @Вито, честно казано не съм използвал марката и подобни, а и не мисля, че можеш да живееш в 21-ви век с някаква Нокиа 3300 с хардуерна клавиатура и 2MP камера, само за да бъдеш по-малко следен. И на телефон за 3000 лв можеш да си го настроиш да е що-годе "сигурен", но най-малкото няма защо да си затваряш очите и да отричаш очевидното.
    MEnergy
  • Menergy, с тея телефони дали ще е по различно?
    https://www.cryptophone.de/en/products/mobile/
    Вито
  • Пичага, параноята е лечима, но не и при теб :) Ако смяташ, че не изтичат от тебе данни, колкото и да се правиш на велик всезнайко, пишещ пространн. о романи.. лъжеш се, но така си решил, така го правиш ! Все пак всеки има свобода да решава какво да прави, дори да си се вкарал в ,,1984" на Оруел ! Искаше да се изкажа... изказах се !
    Боби13
  • [url=https://www.techspot.com/news/89130-research-shows-android-handsets-share-20-times-more.html]Статия от днес на Techspot за данните, събирани от Apple и Google (телеметрия и други)[/url]

    [img]https://static.techspot.com/images2/news/bigimage/2021/03/2021-03-31-image-3-p.webp[/img]
    -------------------------
    Researchers noted that devices on default privacy settings share information related to the IMEI, SIM serial number, phone number, hardware serial number, location, cookies, local IP address, nearby Wi-Fi MAC addresses, and advertising ID. When a user has not yet logged in, Android phones don't send location, IP address, and nearby Wi-Fi MAC addresses, while iPhones don't send their own Wi-Fi MAC address.

    Factoring in the estimated 113 million iPhone users and 129 million Android users in the US and the volume and frequency of data collection on both platforms, Apple collects somewhere to the tune of 5.8 GB of data every 12 hours. In contrast, Google collects a whopping 1.3 TB in that same timeframe.
    -------------------------

    6ГБ данни за 12 часа само от Епъл и 1.3 терабайта от Гугъл. Телеметрия, братле. Нищо лично, само всичко :lol: Къде е Боби-то и Радко, къде няма какво да крият, да се изкажат. Или то, какво, трябва да подобряваме iOS и Android, за доброто на човечеството е :lol: :lol: :twisted:

    И, между другото, по-горе неслучайно присъства нещо, наречено WiFi (и nearby Wi-Fi MAC addresses) с всичките си параметри - име, статичен IP адрес, локация и т.н. Защо ли изпращат и WiFi и тези nearby??? И какво ли общо има това с колите на Google, тръгващи из България съвсем скоро?
    MEnergy

  • Мислех да подмина с жълт картон предишните ви писания, но животът ме е научил, че е по-добре за средата и обществото туморите да се отстраняват.


    Този форум си има модератор, който мисля, че е крайно време да поразчисти темата.
    treyyy
  • Регистрирал се е преди 12 години и има само 11 мнения ? Странно, като повечето са откровено заяждане... Лек и здрав ден на всички :) И пролетта вече наистина дойде :)
    Боби13
  • Леле мале, не те е срам такива приказки да говориш, особено на непознат човек! :shock: Радвай се, че не мога да те докопам лично- последният олигофрен който също като теб убедено ми обясняваше как ФАЩ се грижели за добруването на света рязко се оказа в спешното с разбита муцуна и 2 счупени ребра понеже "се спъна по стълбите". Поне 20 пъти се спъна некадърника. И за твоя изненада хората които са на моето мнение са десетки хиляди, за съжаление обаче твърде малко имат смелост да го заявят в прав текст.

    Интересно ми е- ти да не си подал документи за щатска виза, че така им ближеш задниците, а?
    За незапознатите- службите у ФАЩ задължително проверяват в социалните мрежи за изказванията на кандидатите за виза + периодично проверяват и тези които дългосрочни визи и е пълно със случаи в които е отказана виза заради "неправилни" виждания и "грешни" изказвания. Много е "забавно" да ти дадат виза, да кацнеш у ФАЩ, да ти кажат "отключете си телефона и ни го дайте за инспекция" и като им откажеш веднага ДА ТЕ ЕКСТРАДИРАТ от ФАЩ и да ти начукат забрана да влизаш там за 10 години.
    .
    arakchiev
  • Бачо Митко, пак набиваш канчетата, но защо лъжеш ? Казвал си ми, че са само 119 страните, но кога станаха 120 ?
    Боби13
  • ...рязко се оказа в спешното с разбита муцуна и 2 счупени ребра понеже "се спъна по стълбите". Поне 20 пъти се спъна некадърника.

    ...и е пълно със случаи в които е отказана виза заради "неправилни" виждания и "грешни" изказвания.
    1. #ИзлезОтФилма В един друг форум имаше един като тебе филмар, който разбираше от всички и не даваше да се чуе мнение различно от неговото. Е, получи вечна почивка. После почна да си прави нови профили, но лесно беше разпознат и баннат. Може да си същия индивид.
    2. Американците не дават никаква информация при отказ от издаване на виза. Как ги мислиш тези неща нямам идея.
    3. Много извън темата!
    JKRL
  • да не те следи и интернет-доставчикът, си смени DNS-а директно в рутера. Тва как да стане като съм с операторския рутер на вива - Нокиа? Достъпът е много ограничен. На гърба на рутера има настройки по подразбиране, заедно с име и парола за логване с администраторски достъп. Всички рутери имат, ако ще и най-евтините на Huawei, Nokia и всеки друг. Администраторският профил обикновено е просто с име admin и паролата е написана също отзад. Отваряш браузър (може и на телефон) и пишеш 192.168.0.1 или 192.168.1.1 (на различните рутери е един от двата), ще ти зареди началния екран на интерфейса на рутера. Въвеждаш в полетата admin и паролата на гърба рутера, която са ти дали. Натискаш Enter, Log in или каквото има на бутона по-долу, след което ще ти заредят всички натройки на рутера, заедно с безжичната мрежа, ethernet, изолация на клиентите, гигахерци на честотите и всичко останало. Отиваш на Internet и Advanced (обикновено на най-евтините рутери на операторите е с тези обозначения) и някъде по-долу ще имаш DNS. Може да ти е сиво и с невъзможност за избиране, защото по подразбиране използваш DNS-а на Виваком. Избираш Choose What DNS to Use или Personalize DNS, или нещо с този смисъл (може да имаш и български, макар че се съмнявам) и като го избереш, ще ти се появи поле, където да го въведеш. Препоръчвам ти dns.watch, поне аз ги използвам. Базирани са в Германия, която е част от 11-те Очи, т.е. всичко минава през официалните канали на следене, но поне на сайта си твърдят, че не поддържат логове и имат DNSSEC. В полето за IPv4 слагаш 84.200.69.80 за основен DNS и 84.200.70.40 за резервен. Ако рутерът ти има настройки за IPv6 (вероятно нямаш), слагаш 2001:1608:10:25::1c04:b12f в полето за основен и 2001:1608:10:25::9249:d69b за резервен. Можеш да ги вземеш и от сайта им, но аз съм ти ги копирал.

    Като го направиш, отиди в Advanced Settings и смени администраторското име за логване и паролата и си ги запиши/запамети, за да нe ги забравиш, иначе ще трябва да ресетваш рутера. Последното нещо, което ти трябва е интернет-доставчикът ти (и кой знае кой друг) да има достъп до рутера ти използвайки официалните потребителски креденшъли, зададени ти от производителя.

    П.П. Същите настройки за DNS могат да се зададат и на ниво компютър или телефон (малко по-сложно е) в интерфейса на адаптера, който използваш - съответно IPv4 или 6. Разбира се, можеш да използваш който си искаш DNS, само недей този на Google или на доставчикът ти. Повечето сайтове, които не зареждат, когато ги искаш, са точно блокирани по DNS, т.е. използвайки този на доставчика ти сам се прецакваш.
    MEnergy
  • Леле мале, не те е срам такива приказки да говориш, особено на непознат човек! :shock: Радвай се, че не мога да те докопам лично- последният олигофрен който също като теб убедено ми обясняваше как ФАЩ се грижели за добруването на света рязко се оказа в спешното с разбита муцуна и 2 счупени ребра понеже "се спъна по стълбите". Поне 20 пъти се спъна некадърника. И за твоя изненада хората които са на моето мнение са десетки хиляди, за съжаление обаче твърде малко имат смелост да го заявят в прав текст.

    Интересно ми е- ти да не си подал документи за щатска виза, че така им ближеш задниците, а?
    За незапознатите- службите у ФАЩ задължително проверяват в социалните мрежи за изказванията на кандидатите за виза + периодично проверяват и тези които дългосрочни визи и е пълно със случаи в които е отказана виза заради "неправилни" виждания и "грешни" изказвания. Много е "забавно" да ти дадат виза, да кацнеш у ФАЩ, да ти кажат "отключете си телефона и ни го дайте за инспекция" и като им откажеш веднага ДА ТЕ ЕКСТРАДИРАТ от ФАЩ и да ти начукат забрана да влизаш там за 10 години.
    С теб така ли направиха, екстрадираха те? Интелектуалецът на форума, говорещ 4 езика, обиколил 120 държави и разбиващ муцуни и ребра, как може така да накърняват такъв широкостроен и извисен българин, повод за гордост за всички нас :lol: :lol: :lol:
    radko89
  • да не те следи и интернет-доставчикът, си смени DNS-а директно в рутера. Тва как да стане като съм с операторския рутер на вива - Нокиа? Достъпът е много ограничен.
    Вито
  • Тези коли не са врагове, излезте от филма.
    GoldenThump
  • Леле мале, не те е срам такива приказки да говориш, особено на непознат човек! :shock: Радвай се, че не мога да те докопам лично- последният олигофрен който също като теб убедено ми обясняваше как ФАЩ се грижели за добруването на света рязко се оказа в спешното с разбита муцуна и 2 счупени ребра понеже "се спъна по стълбите". Поне 20 пъти се спъна некадърника. И за твоя изненада хората които са на моето мнение са десетки хиляди, за съжаление обаче твърде малко имат смелост да го заявят в прав текст.

    Интересно ми е- ти да не си подал документи за щатска виза, че така им ближеш задниците, а?
    За незапознатите- службите у ФАЩ задължително проверяват в социалните мрежи за изказванията на кандидатите за виза + периодично проверяват и тези които дългосрочни визи и е пълно със случаи в които е отказана виза заради "неправилни" виждания и "грешни" изказвания. Много е "забавно" да ти дадат виза, да кацнеш у ФАЩ, да ти кажат "отключете си телефона и ни го дайте за инспекция" и като им откажеш веднага ДА ТЕ ЕКСТРАДИРАТ от ФАЩ и да ти начукат забрана да влизаш там за 10 години.
    mstef
  • Недоумявам..... Ако не можеш да оцениш по достойнство ролята на САЩ в последния половин век за доброто по света... може би трябва да попътуваш. Разбира се, че недоумяваш и няма да се обидиш- то за тази цел е нужен мозък. А човек който ми говори за "ролята на САЩ .... за доброто по света" е гарантирано безмозъчен олигофрен който следва да бъде като минимум скопен за да не се размножава, а ако е създал вече поколение малките олигофренчета следва да бъдат изтребени- светът няма нужда от повече безмозъчни същества, и сегашните тълпи идиоти, помияри и гъзоблизци като теб ни стигат.

    ПС: Цурвулев, аз когато обикалял над 120 държави по света ти си бил на баща си в посраните гащи.
    Какво значение има, че ще ти показват по-добре таргетирани реклами? Това как те ощетява? Пари ли взимат? Голите ти снимки ли разпространяват? Какво? Не 1 и 2-ма като теб с дежурните реплики "нямам какво да крия" вече изреваха зверски- едни с много пари, други са в затворите сега... Рекламите са просто примерче, за да схванеш идеята явно не ти стигат гънки в мозъка.
    Леле мале, не те е срам такива приказки да говориш, особено на непознат човек! :shock:
    arakchiev
  • Хахаха, нямам идея кво дава инстаграма, никогане съм ползвал. Иначе си гледам без реклами тубата с vanced.
    Ползвах dolphin браузъра докато не му премахнаха въпросния зум преди няколко години. От тогава минах Опера. И у дома ползвам него. Няма реклами, няма нииикой. Бърз достъп до vpn за сайтове които не работят в България. Идеалка.
    Но да, наивно е да се мисли, че колите на гугъл само снимат...
    То и аз не го ползвам почти за лични цели (инстаграм-а), ама ако знаеш колко DJ-и, плейлисти и нови парчета се споделят там. Същото се случва и с купища гаджети, премиери и IT/ICT-новини, да не говорим и за неща от ESA, NASA, Хъбъл, ISS и много други. Имат си място в живота ни соц. мрежи, просто трябва да се намери правилния начин за използването им;]

    Внимавай със свободните VPN-и и безплатните проксита. VPN-ът на Опера има достъп до абсолютно всичко, което достъпваш, включително торенти и нелегално съдържание, сайтове по лични интереси и всичко останало. Информацията се записва някъде в САЩ и, както с Google, може да се използва, когато и както (някой (който си плати)) сметне за добре. Сега като го казах, да не те следи и интернет-доставчикът, си смени DNS-а директно в рутера. Дефолтните или тези на Google имат задължители логове, където скрито не остава.

    Аз лично по тези причини не използвам VPN-а на Опера и много други. Удобство на доста висока цена (поне за мен).
    MEnergy
  • Митко Стефанов, ти ли си ?
    Боби13
  • Недоумявам..... Ако не можеш да оцениш по достойнство ролята на САЩ в последния половин век за доброто по света... може би трябва да попътуваш. Разбира се, че недоумяваш и няма да се обидиш- то за тази цел е нужен мозък. А човек който ми говори за "ролята на САЩ .... за доброто по света" е гарантирано безмозъчен олигофрен който следва да бъде като минимум скопен за да не се размножава, а ако е създал вече поколение малките олигофренчета следва да бъдат изтребени- светът няма нужда от повече безмозъчни същества, и сегашните тълпи идиоти, помияри и гъзоблизци като теб ни стигат.

    ПС: Цурвулев, аз когато обикалял над 120 държави по света ти си бил на баща си в посраните гащи.
    Какво значение има, че ще ти показват по-добре таргетирани реклами? Това как те ощетява? Пари ли взимат? Голите ти снимки ли разпространяват? Какво? Не 1 и 2-ма като теб с дежурните реплики "нямам какво да крия" вече изреваха зверски- едни с много пари, други са в затворите сега... Рекламите са просто примерче, за да схванеш идеята явно не ти стигат гънки в мозъка.
    mstef