България и други страни призовават ЕС за план в борбата с дезинформацията около 5G

България и други страни призовават ЕС за план в борбата с дезинформацията около 5G

Информация на Reuters разкрива, че група от 15 европейски страни, сред които и България, е отправила призив към ЕС за изготвяне на стратегия за противодействие на дезинформацията около 5G. Според тях в противен случай има опасност фалшивите новини да попречат на възстановяването на икономиката и изпълнението на поставените дигитални цели.

Конспиративни теории за връзката между коронавируса и безжичните технологии доведоха до вандалски атаки срещу телекомуникационно оборудване в 10 европейски страни, както и до атаки срещу служители от поддръжката. ЕС гледа на 5G като на важен фактор за възстановяване от ефектите на пандемията и за постигане на технологична автономност. Съвместното писмо е изпратено до изпълнителния заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер и комисарите Тиери Бретон и Вера Йоурова.

Документът е подписан още от Австрия, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Швеция, Полша и Словакия. Страните призовават за повече научни изследвания за потенциалните ефекти на технологията върху здравето, а освен това предлагат мащабна разяснителна кампания в ЕС и широк дебат с отчитане на страховете и опасенията на опонентите на 5G.

Източник: Reuters

  • Четете за истината около 5G,това по телевизията е лъжа !
    transforms
  • Простотията ходи по хората (и тези от Балчик), а не по животните ¯\_(ツ)_/¯...
    Kuzmanow
  • Това на балчиклии го разправяйте :)
    torrentor