България отстъпва позиции в класацията на OpenSignal за страните с най-бързи 4G мрежи

България отстъпва позиции в класацията на OpenSignal за страните с най-бързи 4G мрежи

Излезе поредното издание на доклада на OpenSignal за състоянието на 4G LTE мрежите в глобален мащаб, което показва, че технологията все още се развива, въпреки че вниманието на мобилната индустрия вече се насочва към 5G. Започват работа нови LTE мрежи, а съществуващите получават нов живот чрез ъпгрейд към LTE-Advanced, като операторите се опитват да изцедят максимално възможностите им за бърз пренос на данни. При последния доклад през ноември миналата година България се нареди на шеста позиция по отношение на постиганатата скорост със среден резултат 34,26 Mbps.

Шест месеца по-късно вече сме на 9-о място с резултат 34,07 Mbps, а преди нас са Сингапур (45,62 Mbps), Южна Корея (43,46 Mbps), Унгария (42,61 Mbps), Норвегия (41,36 Mbps), Холандия (38,36 Mbps), Люксембург (35,44 Mbps), Хърватия (35,19 Mbps) и Нова Зеландия (34,91 Mbps). От трети в Европа вече сме шести по средна 4G скорост. Въпреки отстъпените позиции България остава в топ 15 на страните със скорости над 30 Mbps. Докладът е съставен на базата на 19,5 милиарда измервания от 558 000 устройства с Android и iOS в периода 1 януари – 31 март, така че осигурява моментна снимка на ситуацията през първото тримесечие на тази година.

По отношение на обхвата на 4G мрежите сме се изкачили нагоре в класацията, което е логично, защото през миналата година родните оператори продължиха да разширяват и подобряват своята инфраструктура. OpenSignal всъщност измерва наличието на 4G, а не географското разпространение – отчита се пропорцията на времето, през което потребителите имат достъп до определена мрежа. За нашата страна този параметър се е повишил от 62,73% до 69,71%, което показва, че можем да ползваме 4G мрежи по-дълго време. Лидер продължава да бъде Южна Корея с 96,38% пред Япония с 93,48%.

OpenSignal посочва, че скоростта на 4G в дадена страна зависи от много фактори – заделен за LTE спектър, наличие на нови технологии като LTE-Advanced, как са изградени мрежи, каква част от капацитета им се използва от потребителите и т.н. Компанията акцентира върху значителното подобрение на скоростите в Източна Европа. Унгария, Румъния, Литва и Латвия са на челни места поради ранните инвестиции в LTE-Advanced, но към тях са готови да се присъединят България, Хърватия и Сърбия. В Западна Европа се посочва напредъка на Испания и Италия, които се отличават от съседите си благодарение на новите LTE-Advanced услуги.

Източник: OpenSignal