Българска премиера на Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad Tablet 2 и ThinkPad T430u

Българска премиера на Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad Tablet 2 и ThinkPad T430u
В началото на октомври отбелязахме 20 години от излизането на първите лаптопи с марката ThinkPad, а българското подразделение на Lenovo реши да почете това днес с родната премиера на три особено интересни продукта. Два от тях са именно представители на серията ThinkPad.

Един от тях е Lenovo ThinkPad X1 Carbon, който компанията представя като най-лекият 14" ултрабук лаптоп. Както подсказва името му, устройството е с корпус от въглеродни влакна, които имат значително по-добри експлоатационни качества в сравнение с магнезиевите и алуминиевите сплави, ползвани в повечето ултрабуци, и са по-леки от тях. Лаптопът тежи 1,36 кг и осигурява 14" дисплей с резолюция 1600 х 900 пиксела, а батерията му стига за 8 часа автономна работа и може да се зареди до 80% само за 35 минути благодарение на функцията Lenovo RapidCharge.

Благодарение на вградените 3G възможности за връзка, потребителите може да са свързани с интернет навсякъде, където има мобилно покритие. Лаптопът има клавиатура с подсветка, голям стъклен тъчпад, HD камера за лицево разпознаване, два микрофона с технология за изолиране на страничния шум и аудиотехнология на Dolby. Всичко това е с подобаваща цена, която в зависимост от конфигурацията започва от 3059 лв. с ДДС.

ThinkPad T430u не е толкова лек, но дори и с теглото си от 1.9 кг едва ли ще затрудни бизнес потребителите. Освен последно поколение процесор Intel Core предлага видеокарта NVIDIA GeForce, до 1ТВ дисково пространство и пълен набор приложения от Lenovo в помощ на корпоративните потребители. Батерията стига за 7 часа самостоятелна работа, а цената на модела, който вече се предлага в България, започва от 1999 лв. с ДДС.

Заедно с двата лаптопа видяхме и един от първите таблети с Windows 8 на компанията - ThinkPad Tablet 2. Устройството се очаква в България в началото на декември на цени от 1669 лв. с ДДС. Разчита на новoто поколение процесор Intel Atom, което му гарантира съвместимост с всички приложения за Windows и тежи едва 600 грама. Корпусът е с дебелина 9,8 мм и помества 10.1" капацитивен дисплей. Като начин за въвеждане на информация може да се ползва специален стилус, а опционалните клавиатура и докинг станция могат да го превърнат в компютър. Разполага с широк набор от стандартни портове и включва още 3G модул, две камери и два микрофона за редуциране на околния шум.

  • Ето тук сега мога да кажа напълно обективно, че за тези и даже малко по-малко пари предпочитам да си взема Макбук Еър 13".
    Ванката