Българска премиера на новите продукти на Toshiba

Българска премиера на новите продукти на Toshiba
Вече писахме, че в края на юни Toshiba Europe отпразнува 25 години от създаването на първия в света лаптоп за масовия пазар - модела Toshiba T1100, и отбеляза това с анонсиране на три нови продукта, които представят визията на компанията за бъдещето на мобилните компютри. Сред тях са най-лекият и тънък пълнофункционален 13" лаптоп на марката в Европа (Portege R700), смартбук с Android и NVIDIA Tegra (AC100) и мобилно устройство с Windows с два екрана, което ще бъде произведено в ограничен тираж (Libretto W100). Компанията не пропусна да презентира новите устройства и пред българска публика, като дори организира своеобразна музейна експозиция, на която демонстрира ключовите си мобилни продукти от 1985 година (началото е с Toshiba T1100) насам.

На събитието в България с плановете на компанията ни запознаха Иван Дюбел, бизнес мениджър за Югоизточна Европа и Израел в Toshiba Europe, Габриел Вилигенс, директор "Продуктов маркетинг и планиране", и Дебора Шарнхооп, която заема позицията маркетинг координатор за Югоизточна Европа и Израел. Стана дума за Portege R700, Libretto W100 и AC1000, демонстрирано беше интегрирането на устройствата на компанията в домашната система за забавления чрез DLNA и възможността за безжична връзка на лаптопи с телевизори чрез новия стандарт Wireless Display на Intel. Освен върху хардуерната част, акцент беше поставен и върху софтуерните иновации на Toshiba, като например софтуера Toshiba Media Controler, който подпомага споделянето на съдържание между свързани мултимедийни устройства, като позволява на потребителите да стриймват видео, музика и снимки към телевизори, лаптопи, смартфони или плеъри. Специално внимание беше отделено и на Toshiba LifeSpace - безплатен комплект с приложения, чиято цел е да улеснят ежедневието на потребителите в дигиталния свят. Той има лесен за ползване графичен интерфейс, който осигурява удобен достъп до файлове със задачи за организиране на ежедневните дейности, управление на проекти и др. LifeSpace може да се открие в лаптопите Toshiba с Windows 7 и засега в него влизат две основни приложения: Bulletin Board - лесен за ползване инструмент за визуална организация, който позволява на потребителите да създават многобройни персонализирани дигитални табла за събиране на файлове, информация и бележки за подсещане на едно място, и ReelTime, който осигурява визуална хронология на последните използвани файлове.

Разбира се, не пропуснахме да разгледаме и новите модели, които се оказаха достатъчно интересни. Скоро ще проучим подробно някои от показаните модели, като за резултатите от това ще прочетете на страниците на Mobile Bulgaria.
Смартбукът Toshiba AC100 се оказа изненадващо лек, а с дебелината си от едва 14 мм може успешно да конкурира и много от съвременните смартфони. Използва Android 2.1, готов е за работа секунда след натискане на бутона за събуждане и може да остане в режим на готовност до една седмица, което го прави много добро решение за работа с мултимедийно съдържание, сърфиране в интернет, разглеждане и редактиране на документи и др. навсякъде където се намирате. Toshiba AC100 има дисплей с диагонал 10.1" (25,7 см), използва процесор NVIDIA Tegra 250 с честота 1GHz в комбинация с 512 MB DDR2 RAM памет, SSD диск с капацитет до 32GB, уеб камера, Bluetooth 2.1 +EDR, WLAN (802.11 b/g/n) и опционални 3G възможности. В ръцете ни джаджата се оказа учудващо лека, макар и леко пластмасова. Toshiba са направили промени в интерфейса, които улесняват работата - добро решение, тъй като смартбукът не разполага със сензорен дисплей. Надяваме се скоро да успеем да ви представим AC1000 много по-подробно.

Разбрахме, че таблетът с два екрана на Microsoft няма да достигне до пазара, но вместо него ще можете да се утешите с Toshiba Libretto W100. Компанията го представя като първия в света лаптоп с два екрана, който ползва Windows 7. Екраните са с диагонал 7" (17,8 см), имат резолюция 1024 x 600 пиксела и са изработени по капацитивна технология. Разбира се, поддържат и мултитъч. За жалост устройството, което видяхме, беше прототип и част от функциите му не работеха, но въпреки това оценяваме работата, която от компанията са свършили по оптимизиране на интерфейса на Windows 7 за ползване чрез докосване. На разположение са различни варианти на виртуални клавиатури за въвеждане на информация, има опция работната площ да бъде разположена върху двата екрана, а софтуерът LifeSpace улеснява достъпа до персоналните файлове. Libretto W100 ще се появи в лимитирана серия. Той използва процесор Intel Pentium U5400 на 1.2GHz, 2GB RAM памет, 64GB SSD диск, USB порт, уеб камера, акселерометър (не работеше в изпробвания прототип) и четец за SD карти. Всичко това в извънредно компактен корпус, обвит в алуминий.

И накрая - Toshiba Portege R700. Той е най-тънкият и най-лек (само 1,3 кг) пълнофункционален 13.3'' (33,8 см) лаптоп на компанията в Европа. Както подсказва името му, насочен е към бизнес потребителите и съчетава лека ултратънка рамка от магнезиева сплав със структура на пчелна пита. За масовия потребител е достъпен вариантът му Satellite R630, а продажбите на двата ще започнат през третото тримесечие. Лаптопът ще се предлага в различни варианти с процесори Intel Core i3, i5 и i7 и въпреки компактните си размери, включва и оптично устройство.