Българските потребители гледат към таблетите от по-висок клас

Българските потребители гледат към таблетите от по-висок клас

Продажбите на таблета Huawei MediaPad M5 в Бългaрия вече започнаха, a заедно с премиерата на устройството компанията разкри резултатите от интересно представително проучване на нагласите на родните потребители. То е дело на агенцията за пазарни проучвания Pragmatica и е проведено сред градското население в България на възраст 25 – 55 години. Методологията на проучването – онлайн с таргетиране на таблетни устройства, разкрива профила на потребителите, които реално ползват своите таблети. Това е важно, защото има голям брой продадени, но неизползвани активно таблетни устройства, особено в най-ниския ценови клас.

Според проучването активните градски потребители на таблети в България са разпределени почти по-равно във възрастовите групи 25 – 34, 35 – 44, и 45 – 55 години, като превес с резултат 36.1% все пак има групата 35 – 44 години. Почти 40% от отговорилите живеят в София, а 79.3% са с висше образование. За какво използват своя таблет май-често? Сред резултатите води отговорът “за разглеждане на уеб сайтове”, но тази дейност е посочена от едва 66% от анкетираните. Вторият най-чест отговор с резултат от 53.8% е “при пътуване“. Развлеченията с мултимедийно съдържание (гледане на клипове и филми) е третият най-често срещан отговор с почти 48%, като силен резултат има и слушането на музика с 34.6%.

Използването на социални мрежи е посочено от 47.1% от анкетираните, а четенето на електронна поща – от 40%. За работа ползват таблетите си едва 33.5% от потребителите, което подсказва, че тези устройства намират по-голямо приложение за персонални и семейни забавления. Това се подкрепя и от разпределението на използването им в различните часове от денонощието. Най-много хора работят с таблетите между 18:00 и 21:00 часа (23.7%), следвани от тези, които правят това между 21:00 часа и полунощ (22.4%). Дневното  потребление се откроява между 09:00 и 12:00 часа (11.5%) и между 15:00 и 18:00 часа (9.6%), което е както за работа, така и за забавление на децата, тъй като половината участници споделят, че предоставят таблета на децата си, една трета от тях го правят по няколко пъти в седмицата.

Следващата част от проучването търси отговор на въпроса какви са реално използваните таблети в момента и какви таблети биха търсили хората, ако трябва да си ги купят сега. Топ 3 притежавани марки таблети в момента са Lenovo, Samsung и Huawei, с превес на Lenovo от 36.1% и голям брой, попадащи в графата „Други“. Разпределението на „желаните“ марки таблети днес е сред същите три бранда, но с разлика помежду им по-малко от 1% в диапазона 19 – 20%. Всъщност, марката е най-често посочваният критерий за избор на таблет сега, следвана от цената и фактори като размера на дисплея, качеството на звука, дизайна и материалите за изработка на корпуса с почти еднакви резултати. Българският пазар като цяло е чувствителен към цените, но проучването много ясно показва ориентация към качествени продукти от висок клас в сегмента на таблетите.

Проучването показва, че вторият най-интересен за потребителите размер на дисплея за таблет е този над 10 инча.  Сред анкетираните, за които качеството е основен фактор за покупка, Huawei се явява предпочитан избор. Например сред посочилите за важен фактор „материалът, от който е направен таблетът“, 33% предпочитат като бранд Huawei, с 12% повече от втория предпочитан бранд в тази подгрупа. Относно начина на покупка, проучването показва, че сред реално използващото таблетите си градско население във възрастовия диапазон 25 – 55 години 68.8% са го закупили самостоятелно и без план с интернет, 33.5% са го взели от верига за техника, а почти 30% – от мобилен оператор. За 17% от анкетираните таблетът е бил подарък.

Инфографика с резултатите от проучването можете да видите тук.


Втора употреба с гаранция