Българското студио Crytek Black Sea вече е част от Sega

Българското студио Crytek Black Sea вече е част от Sega

Британското студио за разработка за игри Creative Assembly, което от 2005 година е част от Sega, разширява екипа си с придобиването на софийското Crytek Black Sea. Припомняме, че то започна съществуването си като Black Sea Studios и пусна добре приетата игра Knights of Honor, а през 2008 беше закупено от германската компания Crytek. През миналата година обаче тя навлезе в пореден труден период, започна да бави заплатите на служителите си и през декември реши да затвори част от своите офиси в различни части на света – Сеул, София, Шанхай, Истанбул и Будапеща. И за да е пълна драмата, по същото време основателят на Black Sea Studios Веселин Ханджиев напусна Crytek Black Sea, за да създаде новото студио Black Sea Games, но никой от останалата част на екипа не го последва.

За щастие, развръзката за 60-те служители в българското подразделение на Crytek е добра, а новото му име Creative Assembly Sofia отразява връзката с Creative Assembly и подкрепата на гиганта Sega. Creative Assembly се занимава с разработката на Halo Wars 2, Total War и Alien: Isolation, а през миналата година е увеличила служителите си с 37% и те вече са над 500 в цял свят. В края на 2016 компанията отвори и трети офис в Англия. Според Тим Хийтън от Creative Assembly, работещите в софийския офис вече няма да се притесняват дали ще получат заплатите си, и през последните няколко месеца е било направено всичко възможно за подобряване на работната среда, което включва ъпгрейд на инфраструктурата и интегриране с английските екипи.

“Придобиването на Crytek Black Sea допълнително подобрява възможностите за разработка на Sega Европа и заздравява способността ни да предложим разнообразно и завладяващо съдържание за нашите игри. Creative Assembly Sofia ще работи ексклузивно по съдържание за Creative Assembly и ще бъде незаменим актив на фона на мащаба на необявените игри, които се разработват в момента“, заявява Югрен Пост, който управлява европейското подразделение на Sega. Creative Assembly работи по серия от нови игри и много от тях ще се правят именно в софийския офис на компанията. Надяваме се, че повече за тях ще научим през юни по време на изложението E3.

Източник: Games Industry