Бизнесът със смартфони на Samsung с нов ръководител

Дни преди премиерата на новите модели в серията Galaxy S Samsung прави промени в ръководството на своето мобилно подразделение. Според информация на Bloomberg от днес начело на бизнеса със смартфони застава Тае-муун Рох, който досега беше подчинен на Донг-джин Кох. Кох остава шеф на подразделението за IT и мобилни комуникации, но смартфоните ще се управляват от Рох, който така или иначе има голяма заслуга за изграждането на знаковата серия смартфони и таблети Galaxy.

Bloomberg посочва, че Рох има двадесетгодишен опит в най-голямата корейска корпорация, а в компанията има славата на инженерен експерт, който се отнася много внимателно към функциите на телефоните. Изданието изтъква, че Samsung променя ръководителите на дивизиите си всяка година, а рокадите често са свързани с финансовото им представяне. Преди дни компанията обяви, че очаква с около 30% спад в оперативната печалба за последните месеци на 2019.

Рох има голям принос и за възстановяване на репутацията на мобилното подразделение на Samsung след двата сериозни скандала около проблеми с качеството под управлението на Кох заради стремежа за по-бързо пускане на пазара. През 2016 година компанията изтегли напълно от пазара Galaxy Note7 заради прегряване на батериите в част от устройствата, които доведоха до самозапалване, а миналата година се наложи Samsung да забави с месеци старта на продажбите на Galaxy Fold след дефектиране на дисплеите в част от тестовите устройства.

2020 е важна за корейския производител, защото през нея ще опита да увеличи своя пазарен дял в Азия и Европа на фона на трудностите, които изпитва Huawei след американските санкции. На 11 февруари очакваме Samsung да покаже обновената флагманска серия на име Galaxy S20 и нов смартфон с вертикално сгъване. През тази година производителите ще предложат и повече 5G смартфони, докато мрежите от пето поколение увеличават своя обхват.

Източник: Bloomberg