BMW и Tencent изграждат изчислителен център за автономни автомобили в Китай

BMW и Tencent изграждат изчислителен център за автономни автомобили в Китай

BMW и китайската компания Tencent ще изградят изчислителен център в Китай, който ще помогне в разработката на автономни превозни средства. Очаква се центърът да заработи до края на годината и да предостави необходимата изчислителна мощ за постигане първоначално на полуавтономни, а вследствие и изцяло автономни системи за управление. Размерът на инвестицията не се споменава, а според запознати източници центърът ще се намира в източния град Тиендзин.

По-рано през годината германският производител откри подобно съоръжение в Мюнхен, а новата инвестиция ще помогне за по-засиленото му присъствие на пазара в Китай. От BMW обявиха, че новият изчислителен център ще използва решения на Tencent в областите на „големите“ данни (big data) и базираните в облака системи за изчисление.

Очаква се BMW да представи първите си полуавтономни автомобили от клас L3 в Китай през 2021. За целта са необходими сериозни изчислителни мощности за анализ в реално време на данни от пътя и за трафика. Автономните превозни средства разчитат на технологии с изкуствен интелект, които им помагат да се „учат“ от ситуациите, през които са преминали.

Източник: Reuters

Оферти на деня